26 juni 2014

"Alla barn har rätt till skydd, oavsett etnisk bakgrund"

I tisdags genomfördes en manifestation mot hedersrelaterat våld. En av talarna var Morgan Johansson (S), tidigare styrelseledamot i Humanisterna. Delar av hans tal återges nedan:
... runt om i världen och i Sverige, just nu, i denna stund, lever tusen och åter tusen flickor och pojkar under sina egna släktingars förtryck, ofta i en omfattning som många av oss inte ens kan föreställa oss. 
Att riskera att bli könsstympad. Att riskera att bli bortgift med en person man aldrig träffat. Att oroa sig för sommarlovet, för att man riskerar att föras utomlands och aldrig få komma tillbaka. Att inte kunna umgås med sin jämnåriga. Att inte kunna älska vem man vill, att behöva smyga med sin kärlek, i dödsskräck. 
Detta är en verklighet för tusentals, framför allt flickor men också pojkar, i vårt land. Detta förtryck måste få ett slut. 
Vi säger ofta om våra barn att de är en gåva. Och så är det ju. Men vi äger dem inte. 
Vi äger inte våra barn. De är egna individer, med egna rättigheter, egna önskemål, egna drömmar som de har rätt att försöka förverkliga, och vår uppgift som föräldrar är att stödja dem i det, och med stigande ålder ge våra barn alltmer frihet, så att de i trygghet kan ta steget ut i vuxenlivet och söka sin egen väg till lycka. 
De mänskliga rättigheterna är odelbara, och de tillkommer alla. Ingen kan skönsmässigt välja vilka mänskliga rättigheter som ska gälla just för oss, just i vår familj. De mänskliga rättigheterna gör inte halt framför hemmets tröskel. De gäller också i hemmet och i familjen. 
Ibland så är familjen en del av problemet, och inte en del av lösningen. Men när familjen är svag, så måste samhället vara starkt. 
Då måste samhället - skolan, sjukvården, men kanske framför allt socialtjänsten - agera snabbt och resolut, och i allvarliga fall vara vara beredd att omhänderta barn som far illa, för deras eget skydd. 
Och det måste naturligtvis gälla oavsett vilken etnisk bakgrund dessa familjer har. Alla barn har rätt till skydd, oavsett etnisk bakgrund.

2 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Kloka ord, som alla självklart borde ställa upp på. Dock gör inte alla det. Kulturrelativistiska och mångkulturalistiska antirasister, hbt-aktivister och feminister låter förstå att det är "rasistiskt" att kräva samma rättigheter för exempelvis flickor, kvinnor och hbt-personer som för andra, om de har råkat födas i en kultur eller en etnisk grupp som kräver deras underordning.

Det är ett stort svek mot dessa kvinnor och hbt-personer!

I grunden är det också en rasistisk inställning, eftersom den sorterar människor efter kultur och etnicitet.

Lars Torstensson sa...

Under manifestationerna saknade jag särskilt ett parti, Feministiskt Initiativ, med tanke på att hedersförtrycket oftast drabbar kvinnor. Vad jag vet har FI aldrig ställt upp på en GAPF-manifestation. Däremot har ledande FI-representanter riktat hätska angrepp mot GAPF:s ordförande Sara Mohammad!

Därigenom har de gjort de patriarkala förtryckarna en tjänst.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se