27 juni 2014

"Arnholm och Ullenhag glömmer halva barnaskaran"

Christer Sturmark skriver en kommentar till jämställdhetsminister Arnholms inlägg om könsstympning av flickor.
Efter avslöjandet om 60 omskurna flickor i Norrköping är det dags att tydligt markera nolltolerans. 
Nyamko Sabuni föreslog för några år sedan en obligatorisk gynundersökning av flickor inom skolhälsovården. Från debattens kulturrelativistiska falang fick hon kraftig kritik, men utvecklingen visar att hon hade rätt. 
Det finns ingen anledning att beröva unga flickor den undersökning som länge varit en självklarhet för pojkar. Därför bör Sabunis lagförslag snarast genomföras. 
Det vore också på sin plats att även skydda pojkar från onödiga kirurgiska ingrepp.
Läs resterande i Expressen.

4 kommentarer:

Nils sa...

Det är att ni säger ifrån, men gynundersökningar löser inte problemet. Undersökningar kan bara upptäcka när det är för sent.

Så frågan är vad betyder nolltolerans i det här fallet?

Ulf Gustafsson sa...

Gynundersökningar löser ett stort problem. Det möjliggör att hjälp och stöd kan ges till de flickor som är könsstympade.

Eftersom de flesta (rimligtvis) är könsstympade innan de kommer till Sverige, är detta allt vi kan göra för dessa flickor.

Det möjliggör att problemen uppmärksammas i de familjer där sedvänjan finns, vilket kan leda till att den upphör.

Lokatt sa...

Särskilt om flickan är faraoniskt omskuren, alltså maximalt stympad, där inre och yttre blygdläppar är bortskurna plus, det allra värsta, klitoris, kan man (kanske, jag är inte kirurg) i alla fall sprätta upp snörningen eller ta bort klämmorna som håller ihop underlivet, så att det öppnas för toalettbesök och mensblod.
- Kanske går inte detta, de nu bortskurna blygdläpparna är till för att skydda det ömtåliga som finns bakom, ungefär som ögonlocken är det för ögat.
Jag har sett en bild... vedervärdigt, vad människor kan göra mot skyddslösa.

Jag ändrar mig nu beträffande en "gynundersökning". Det borde kunna fungera eftersom den som undersöker inte behöver gå in i kroppen med ett instrument eller fingrar, det bör räcka med okulärbesiktning, alltså att man bara tar av sig underbyxorna, stående, utan gynstol. Naturligtvis alltid med en kvinna som undersökare.

Lokatt sa...

Nils
"Undersökningar kan bara upptäcka när det är för sent."

Ja för just den flickan. Men flickans yngre systrar och kusiner kan räddas. Allt som står i vår makt måste göras för att föräldrar och andra anhöriga ska tvingas förstå vad som gäller i Sverige. Klarspråk måste gälla: Misshandel ger si och så långt fängelsestraff, detta är ett allvarligt brott!
Men inte retroaktivt, alltså inte för den flicka som "upptäckts", av flera skäl, ett avgörande är att hon i så fall får bära skulden för att familjemedlemmar straffas. Men nu när saken är uppdagad och familjen upplyst kommer det inte att finnas några förmildrande omständigheter. Och inget bullshit om "kultur" och annat crap. Rädda flickebarnen!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se