25 juni 2014

"Ateist tvångsvårdas för ”psykisk störning”"

Från Dagens Nyheter.
En 29-årig man i Nigeria har förklarats psykiskt sjuk sedan han förnekat Gud, uppger International Humanist and Ethical Union (IHEU). 
När 29-åringen berättade för sina anhöriga att han inte tror på Gud vände de sig till en läkare och frågade om han var psykiskt sjuk, skriver den brittiska nyhetskanalen BBC. 
Nej, konstaterade läkaren, mannen lider inte av en psykisk störning. Den förklaringen godtogs inte av den religiösa familjen som vände sig till en annan läkare med samma fråga. Denne gick på de anhörigas linje och konstaterade att mannens ateism var en följd av en personlighetsstörning, enligt IHEU.

9 kommentarer:

Lokatt sa...

Om man får lov att raljera fast detta ju är tragiskt.. Jag påminns om det som väl blev dödsstöten för sjukdomsförklarandet av homosexualitet, i Sverige: Det var när de drabbade insåg en poäng med sin "sjukdom", man kunde vara ledig från jobbet och få betalt. De började ringa in och sjukskriva sig, "Idag känner jag mig extra mycket homosexuell, jag måste nog stanna hemma, det tar nog en vecka".. Hih!

Anders Hesselbom sa...

Kan inte riktigt komma över denna eller något annat som kristna säger i kristendomens namn. Har (naturligtvis) bloggat.

Lennart W sa...

Fast egentligen kanske den där muslimska familjen är Humanister som uttalar sig i Humanismens namn. Svårt att komma över det med kanske, men det bekräftar ju bara att Humanister är allmänt lite smågalna som förtjänar att vi icke-Humanister driver med dem.

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Ja, eftersom den sekulära humanismen är för religionsfrihet, och dessutom tar avstånd från övernaturliga föreställningar, så är det ju väldigt troligt att familjen var humanistisk, fast den uppgav sig vara muslimsk ... :->

Är det så den katolska logiken ser ut?

Lennart W sa...

Lars: Ibland när jag läser här har jag svårt att skaka av mig känslan att Humanisterna här inte läser varandras kommentar med tillnärmelsevis samma kritiska öga som de läser andras. Om ni ens läser dem öht. Läste du t ex kommentaren innan min? Vilken slutsats tycker du att man kan dra av den om Humanistisk logik? Och ja, jag var ironisk i den kommentaren.

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Av kommentaren före din drar jag slutsatsen att humanismen är logisk. Och av din att försöket till ironi var rätt misslyckat ...

Lennart W sa...

Lars: Humanistisk logik = kalla en muslimsk familjs agerande för något som kristna säger i kristendomens namn?

Ok, I rest my case.

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Jag tycker det är uppenbart att något måste ha fallit bort i Anders Hesselboms inlägg.

Det logiska jag talade om syftade på det blogginlägg som han länkade till.

Lars Torstensson sa...

Man Declared Insane & Locked Up For Rejecting Religion

The Young Turks diskuterar saken.

https://www.youtube.com/watch?v=ACkbec7cMPQ

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se