19 juni 2014

Blåsnippan - en konstkommentar


Sverigedemokraterna har visat sig sällsynt klåfingriga vad gäller konst, med utfall mot både Carl Johan De Geer och Carolina Falkholt. Kolbjörn Guwallius kommenterar - med konst.

15 kommentarer:

Lokatt sa...

Jag blir skitförbannad. Över att ordet "Fittan" används nedsättande när man riktigt vill visa sitt motstånd och avgrundsdjupa förakt. Det värsta "konstnärerna" kan komma på är alltså "Fittan". Jävla diskriminering, kränkande särbehandling av folkgrupp, den grupp jag tillhör. Åh vad dåligt.
Jag är kränkt, på riktigt.
Var anmäler man? Jag tänker kräva pengar.

Anders Hesselbom sa...

Sverigedemokraterna börjar verkligen likna Kristdemokraterna! "När företrädare för olika religiösa riktningar protesterade mot att, vad man menade vara djupt kränkande bilder i utställningen Ecce Homo, visades i Uppsala Domkyrka, bemöttes de av nedsättande och föraktfulla omdömen. Före 1970 fanns i Sverige skydd mot religionskränkning i lagen om trosfrid (tidigare lagen mot hädelse). När lagen 1970 togs bort, menade man att lagen om hets mot folkgrupp skulle ge ett tillfredsställande skydd mot att religiösa värden inte skulle kränkas. Sedan 1970 har den religiösa pluralismen ökat, vilket innebär att situationer, där olika religiösa seder, bruk och trosföreställningar förekommer och kan kollidera, har blivit långt fler än man kunde förutse 1970. Lagen om hets mot folkgrupp har visat sig vara obrukbar för att skydda medborgarnas legitima rätt att slippa se sin tro eller trosutövning kränkt. Därför bör återigen en lag om trosfrid införas."

Krister V sa...

Otroligt vad känsligt det var att ifrågasätta den heliga Konsten!
Kanske dags att införa en blasfemilag?

Patrik Lindenfors sa...

Lokatt,
"Fittan" ska förstås som en referens till Carl Johan de Geers klassiska "Skända Flaggan"-affisch, där det står "Kuken" i mitten på flaggan. Så det är inget att bli kränkt över. https://denargekonstvetaren.files.wordpress.com/2012/02/carl-johan-de-geer-1967-skanda-flaggan1.jpg

Patrik Lindenfors sa...

Krister V,
Så när vi vill försvara yttrandefriheten tycker du att "blasfemilag" är ett rimligt försvar? Jesus.

Lokatt sa...

Kära Patrik
Var snäll och var inte så nedlåtande undervisande.
"Kuken" får ni klara av själva och göra vad ni vill med. Flaggan ... jag tycker de Geer & co är rätt barnsliga.
Men nu var det fittan och inget annat. Alla vet att det är ett skällsord, "stake" etc är däremot oftast något berömmande. Jag är trött på detta förnedrande epitet. Jag kan acceptera att obildade nötter, till exempel "outbildade frustrerade unga män på landsbygden" som inte begriper bättre använder "fitta" som skällsord men jag blir bittert besviken på den här bortskämda markisen eller vad det nu är han är som borde veta bättre. Hans devota lärjungar hänger med på att hämta billiga poäng, det är klart.

Lokatt sa...

Och "Blåsnippan" vad fick ni det ifrån? Snippan? står det ju inte på affischen. Ett skojsigt utslag av under bältet-humor från denna redaktion?

Fattar ni inte att det inte alls är roligt? Det är förolämpande och visar var ni står i mogenhetsgrad. Sluta att använda det kvinnliga könsorganet som beteckning för sånt som ni tycker är fult och avskyvärt tack.

Anders Hesselbom sa...

Om det manliga hade använts, hade det ju blivit positivt...

Marre sa...

Måste le när jag tänker på hur dessa underreden kan intressera och engagera! Vad är det som gör det? Ganska oansenliga, inte särskilt vackra. Och när människor använder könsord som tillmälen är det skillnaden som poängteras.

Nils sa...

Med tanke på diskussionen i en annan tråd om vaginakonsten. Varför skulle inte den här bilden kunna klassas som hets mot folkgrupp?

Är det möjligt att byta ut Skända blåsippan mot Skända kippan eller Skända slöjan?

Tror svaret är givet, men muslimer är inte en mer väldefinierad grupp än sverigedemokrater varav många lever under ständigt hot.

Anders Bergdahl sa...

Sverigedemokrater är mycket mer väldefinierade än Muslimer.
Är man sverigedemokrat stödjer man en viss politik och ett parti med rötter i nazism och extremhöger. Det är SKAPLIGT lika.

Nils sa...

Anders,

i så fall, varför skulle inte den bilden kunna vara hets mot folkgrupp?

Anders Bergdahl sa...

Därför att nazism inte är ett arv eller en kultur, man. Väljer sin politiska åsikt

Nils sa...

Anders,

du har ingett en hel del respekt här med – som man uppfattat det – ett filosofiskt djup i dina kommentarer, menar du att sverigedemokraterna är nazister?

Anders Hesselbom sa...

Man får väl hoppas att SD's partiprogram är åsikter, och att kritik är just kritik av åsikter. Sverigedemokrater är inte en folkgrupp.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se