24 juni 2014

Detaljskillnader

"Ateismens apostlar rider nu till storms mot religiöst tänkande med samma frenesi som någonsin den katolska inkvisitionen, bara kniptängerna och glödbäddarna saknas."
Kulturskribenten Torgny Nordin upprörs över publiceringen av en bok i GP 27 oktober 2007.

Citatet kommer till minnet när jag läser om den pågående diskussionen mellan Shia- och Sunnimuslimer i Irak. (Handlar konflikten bara om religion? Nej, givetvis inte. Men den handlar om religion också.)

1 kommentar:

Lennart W sa...

Konflikten må handla om religion i någon grad men det blev man ju inte så mycket klokare om av det där korta klippet. Alla är muslimer och fastar osv. Och tydligen finns det ju muslimska länder där ingen riktigt bryr sig om sunni eller shia. Ligger nära till hands att tro att konflikten nog ändå i huvudsak handlar om något annat.

Jaså det var på Hedengrens..? Har nog i så fall sett mer av Fri Tanke Förlags böcker på den ganska närliggande Akademibokhandeln. Men Hedengrens science-hylla är numera mycket bättre, kanske rent av bäst i Sverige, där man hittar både lättläst populärvetenskap och tyngre och faktaspäckat på forskningsnivå. Där har de f ö också ofta intressanta titlar på temat vetenskap & religion.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se