20 juni 2014

"Hel svensk skolklass könsstympad"

Från Dagens Nyheter (via TT):
Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars.
I en skolklass med 30 flickor hade samtliga könsstympats. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen, då klitoris och blygdläppar skärs bort, och underlivet sys ihop sånär som på en liten öppning.
Det är skolhälsovården som upptäckt övergreppen, skriver Norrköpings Tidningar. Socialtjänsten har nu avsatt extra resurser för att hjälpa flickorna.
[...]
De flesta flickor stympas i åldrarna 4-14 år men operationen görs även på spädbarn. I tonåren får många svåra symptom som menssmärtor och huvudvärk, och det kan vara mycket plågsamt att kissa.
Ingen vet säkert i vilken omfattning könsstympning förekommer i Sverige, eller hur många flickor som förs till sina ursprungsländer för att få det utfört. Mörkertalet är stort.
Det finns inget helvete med tillräckliga plågor för dem som utför sådana här missdåd mot värnlösa flickor. Svensk lagstiftning måste vara oerhört tydlig med vilket gravt övergrepp det handlar om och hur lagen ser på det.

19 kommentarer:

Lokatt sa...

Avskyvärt. Fruktansvärt. Vidrigt.
Vad vill Fi göra åt detta ?

Limpan sa...


Fy fan.
Tycker inte att 'hur vi behandlar de svagaste är ett mått på samhällets grad av civilisation' är en 100-procentig definition men känns ändå väldigt relevant efter detta. Hoppas tredje stadsmakten gör lite nytta den här gången och får kulturrelativisterna att vakna till lite. För könsstympning är väl ändå en kulturfråga? Nej, religionsfrihet handlar det nog om.. eller allmänt undvikande av diskriminering?

Nils sa...

Tredje statsmakten göra nytta?

Du måste skämta. De kommer att iaktta största möjliga tystnad enligt mottot: hellre 60 könsstympade flickor än riskera att underblåsa islamkritik och så kallad islamofobi.

Ingreppen är naturligtvis inte gjorda i Sverige utan i hemlandet. Kan inte det väcka vissa funderingar (rasistiska givetvis): är det inte konstigt att människor som säger sig ha flytt från krig och förföljelse återvänder till denna förföljelse för att stympa sina flickor för livet?

Ulf Gustafsson sa...

Nils, en självklar fundering från dig. Du som så frekvent kritiserar medierna. Andra alternativ än dina funderingar, finns nog inte.

Lokatt sa...

Jag tycker att det är märkligt tyst om detta. En kort rapport - sen talar medierna snabbt om annat. Kanske har jag missat storlarm om denna skandal med löften om repressalier, föräldrar tagna i örat, åtgärder för obligatorisk upplysning om vad som gäller för kroppsligt stympande (av barn dessutom) i vårt land?
Men jag undviker oftast kvällstidningar, så kanske har jag missat stormen kring detta vidriga och fasansfulla.

Annars är det ju även grym särbehandling, verklig rasism och fobi, ett sätt att visa att dom där utländska konstiga svarta människorna inte är lika mycket värda som våra små Karin, Lisa och Susanne. Tänk er att en skolklass pursvenska flickor rövats bort och skurits sönder i underlivet och förstörts för livet på det mest barbariska vis ... och vi bara skulle rycka på axlarna.

Nils sa...

Lokatt,

"Annars är det ju även grym särbehandling, verklig rasism och fobi, ett sätt att visa att dom där utländska konstiga svarta människorna inte är lika mycket värda som våra små Karin, Lisa och Susanne. Tänk er att en skolklass pursvenska flickor rövats bort och skurits sönder i underlivet och förstörts för livet på det mest barbariska vis ... och vi bara skulle rycka på axlarna."

Precis, och här passar det att citera ur Steven Pinkers Ett oskrivet blad:

"Om bara en enda människa i världen med våld höll fast en skräckslagen, förtvivlad och vilt skrikande liten flicka, skar bort stora delar av hennes kön med ett smutsigt knivblad och sedan sydde ihop henne, med bara ett litet hål för urin och mensblod – då skulle den enda frågan vara hur strängt den här personen bör straffas; säkert skulle många tycka att dödsstraff inte var hårt nog. Men när flera miljoner gör något sådant förstoras inte ohyggligheterna upp till gigantiska proportioner, i stället förvandlas det hela till "kultur", och i ett slag har det som hänt blivit långt mindre hemskt, ja det finns till och med västerländska "tänkare", inklusive feminister, som försvarar detta."

Enligt Ulf är påståendet att medierna kommer att tiga ihjäl den här historien enbart konspirationer.

Men ändamålet helgar medlen när ett högre mål är i sikte. Vad är väl 60 invandrarflickors förstörda liv jämfört med humanisters, feministerns, hbtqares och mediers kamp mot rasism och islamofobi (läs sverigedemokraterna).

tuttarolf sa...

Nils skrev: "Men ändamålet helgar medlen när ett högre mål är i sikte. Vad är väl 60 invandrarflickors förstörda liv jämfört med humanisters, feministerns, hbtqares och mediers kamp mot rasism och islamofobi (läs sverigedemokraterna)."

Det där var en generalisering i världsklass. Frågan är om det överhuvudtaget går att bemöta. Jag har själv ytterst svårt för såväl skruvade feminister, som kulturrelativister och medier som ropar om rasism i tid och otid. Likväl är jag humanist (och därmed även feminist...) och engagerad i kampen mot könsstympning. Vad gäller det sistnämnda blir jag lika upprörd som du.

Vart vill du komma med den typen av argumentation Nils? Har du ens förstått vad humanismen står för?

Nils sa...

tuttarolf,

tog kanske i lite för hårt men blir så trött på Ulfs arrogans. För den som har öppna ögon och öron är det inga konspirationsteorier att påstå att medierna och hela etablissemanget har en agenda när det gäller vilka åsikter som är främlingsfientliga och islamofobiska. Det är inte svårt att hitta belägg för detta och jag har gett ett antal exempel.

Att medierna tystnat i den frågan är redan uppenbart. Kvinnofrågor har aldrig varit i fokus som nu, varför är inte omskärelsen av 60 flickor förstanyhet i alla medier? Varför tuggar inte feminister fradga över patrialkala strukturer som föreskriver könsstympning av flickor? Varför sitter inte barnläkare, barnpsykologer och humanister i TV-soffor och fördömer övergreppen?

I stället för att förstora upp ohyggligheterna blir de förminskade. Vilken är din förklaring?

Om det kommer att skrivas mer avgörs nu av myndigheterna. Såvida inte multikulturen är fullständigt genomförd är den rimliga gången att åklagare inleder förundersökning mot samtliga 60 flickors föräldrar.

Skulle åklagarmyndigheten och resten av samhället se mellan fingrarna på det inträffade är konsekvensen att föräldrar har rätt att göra med barn vad deras religion eller kultur kräver.

"Har du ens förstått vad humanismen står för?"

Om humanismen står för något utöver svenska mainstream-åsikter får vi kanske veta genom den här historien.
Vad jag förstått av diskussioner här om omskärelse anser inte Humanisterna att föräldrar har den rätten och då är frågan om ni tänker bryta tystnaden.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Problemet är givetvis att vi inte vill agera nyttiga idioter åt främlingsfientliga strömningar i samhället. Det här blir därför en balansgång i debatten. Det viktigaste är att stävja omskärelserna och där är främlingsfientlighet bara i vägen.

Lokatt sa...

Patrik L
Ditt svar till Nils gör mig så nedstämd.
Vad du säger fast inlindat, är att du offrar flickorna för att Humanisterna inte ska behöva riskera att få stämpeln främlingsfientlig på sig.
Det är ju helt barockt! Och fegt. Det är på intet sätt främlingsfientligt att visa att det är absolut otänkbart, absolut förbjudet, det är tabu, att skada unga människor på detta bestialiska sätt.
Det är istället främlingsvänligt, omtänksamt och rakryggat att visa att dessa flickor lika lite som Kerstin och Stina ska behöva utsättas för meningslösa grymheter, dessa flickor är nämligen precis lika mycket värda som alla andra flickor.
Var lite modig, ta smällen när tokarna hoppar fram och skriker att du/Humanisterna lider av fobier av olika slag.

Nils sa...

”Problemet är givetvis att vi inte vill agera nyttiga idioter åt främlingsfientliga strömningar i samhället.”

Och lokatt som anklagade mig för att generalisera. Nu ger du svart på vitt: hellre än att agera ”nyttig idioter” accepterar ni att flickor könsstympas – flickor som ni egentligen stöder, men som ni nu av taktiska skäl offrar för det allt överskuggande målet att motverka SD? Vad kan benämningen på ett sånt resonemang vara? Osmaklig cynism?

Vi får hoppas SD inte börjar kritisera katolska kyrkan för övergreppen mot pojkar, då tvingas ni släppa den frågan också.

Hur går snacket? Planerar ni att ge Jimmie Åkesson skulden för könsstympningarna? Att det egentligen är SDs fel att Humanisterna inte kan agera? Ni har inte funderat för att stå för era åsikter och låta andra stå för sina?

Säger inte samhället ifrån här blir signalen till andra muslimska föräldrar att Sverige accepterar omskärelse av flickor. Och så har vi Rädda barnen och Bris…

Unknown sa...

Patrik,
Frågan är väl om inte den irrationella rädslan för att verka främlingsfientlig (xenofobofobi?) är ett större hinder?
De blint främlingsvänliga riskerar att bli nyttiga idioter åt inhumana "främlingar".

Lokatt sa...

Idag måndag tar DN upp saken. Alltid något.
Det framgår inte i artikeln hur Norrköpings pilotprojekt fungerar, alltså hur man gör för att upptäcka stympningarna. Men man försöker uppenbarligen göra något i alla fall. En flicka hade haft så kraftig mensvärk att hon fått åka ambulans till sjukhuset, en gynundersökning i samband med det kanske startade upptäckandet av de knivskurna underliven.

Jag tycker i alla fall att vi inte ska behöva vara skräckslagna inför islamofobistämpeln om vi med kraft fördömer misshandel av försvarslösa oskyldiga. Så vitt jag vet finns ingenting i islam som förespråkar kvinnlig omskärelse. ? Detta är någonting som otäcka häxgummor sysslat med sedan urminnes tider, och dessutom tjänar pengar på. Det finns modiga kvinnogrupper i Afrika som reser runt i byar och propagerar för att denna vansinnesrit ska försvinna.
Men vi, vi här i vårt upplysta land vågar knappt säga något...
Det är svagt.

Patrik Lindenfors sa...

Nils och Lokatt,
Vi är solklart MOT omskärelser, något annat vore helt barockt. Dessa flickor måste skyddas och fler fall av omskärelser förhindras.

Men hur gör man det på bästa sätt? Inte genom att se bort och låtsas som ingenting, men inte heller genom att skrika på utvisningar och islamförbud. Det gäller att vandra en balansgång mellan dessa två avgrunder. Ni övertolkar helt och hållet vad jag skrev - helt i linje med vad ni själva vill se att jag skrev, inte vad jag faktiskt skrev. Just det sättet att argumentera på leder åt helvete.

Ulf Gustafsson sa...

För alla som är intresserade att med fakta belägga sina åsikter, borde det vara uppenbart att Humanisterna är emot könsstympning, att Humanisterna stödjer den lagstiftning som finns i Sverige och att Humanisterna strävar efter att den efterlevs. Humanisterna är inte bara emot könsstympning i Sverige, utan var den än sker i världen.

Lokatt sa...

Patrik L

"...skrika på utvisningar och islamförbud"

Vem har gjort det? Jag blir helt häpen över hur du tolkar det jag skriver. Vi ska ju försöka rädda de här flickorna (och de tusen andra som enligt DN är i riskzonen).
Hur man ska gå tillväga är ju ett stort problem. Nyamko Sabuni hade tydligen tidigare ett förslag om obligatorisk gynundersökning, vilket är absolut otänkbart, naturligtvis, det skulle vara en grov kränkning i sig.
Men det finns säkert vägar att gå, jag har idéer. En är att leta rätt på de duktiga kvinnor som jag såg i teve och bjuda hit dem, de som med hjälp av upplysning och stöd fått ett antal mödrar på landsbygden att våga vägra att stympa sina döttrar.
Kvinnorna som reste runt var själva svarta afrikaner, det måste nog vara en förutsättning.

Erik M sa...

Nils,

"Och lokatt som anklagade mig för att generalisera. Nu ger du svart på vitt: hellre än att agera ”nyttig idioter” accepterar ni att flickor könsstympas – flickor som ni egentligen stöder, men som ni nu av taktiska skäl offrar..."

"Vi får hoppas SD inte börjar kritisera katolska kyrkan för övergreppen mot pojkar, då tvingas ni släppa den frågan också."Så om någon uppmärksammar en händelse på sin blogg och säger att "Det finns inget helvete med tillräckliga plågor för dem som utför sådana här missdåd mot värnlösa flickor. Svensk lagstiftning måste vara oerhört tydlig med vilket gravt övergrepp det handlar om och hur lagen ser på det" så ska det tolkas som att personen offrar barnen och i själva verket försöker släppa frågan?

Lokatt sa...

I ett radioprogram för en tid sedan presenterades en kvinnlig forskares rön (- hennes idéer var skandalösa i sig, men det är en parentes här och nu).
I programmet framträdde svensktalande omskurna kvinnor med somalisk bakgrund. De berättade skrattande hur överraskade de blivit över att få se att oomskurna kvinnor såg så normala ut, de hade t ex inte decimeterlång penisliknande klitoris, så som de fått förklarat för sig tidigare att man ser ut om man inte omskärs. De småskrattade också över att de fattat att oomskurna kvinnor faktiskt inte var "håror", vilket de hade fått lära sig.
Bara en sådan enkel undervisning: att förklara att en kvinnas underliv inte utvecklas till ett hiskeligt manligt sådant om man inte genomför den nödvändiga operationen. Att någon modig kvinna som de ser upp till och respekterar vågar komma och visa upp sitt umderliv i klassrummet så att de förstår att man inte blir prostituerad och sexuellt helt vildsint lössläppt fast man inte blivit omskuren (det sista hade en av de somaliska kvinnorna i programmet tidigare trott, berättade hon). T ex.

Nils sa...

Lokatt förlåt, det skulle naturligtvis stått tuttarolf.

DNs ledare gör mig positivt överraskad.

”Att inte vilja är värre, och ändå finns de som ivrigt gillrar antirasistisk snubbeltråd kring könsstympningarna. Den som inte följer stränga stegscheman riskerar att avfärdas som smygfascist.”

DN kan ljuga som en häst travar när det passar deras syften, men uppenbarligen lider de inte av lika svårartad SD-fobi som humanisterna.

DN skriver också: ”Även en vilja att inte peka ut eller tränga sig på står som hinder. Balansgången är inte alldeles enkel.
Alltför nitisk omtanke riskerar att skapa misstro och i förlängningen förvärra den segregation som bidrar till att könsstympningen kan fortsätta.”

Precis, vi ska inte på något sätt ”peka ut” så att flickorna drabbas dubbelt men föräldrarna och deras kultur/religion ska inte visas någon hänsyn. Som DN skriver är det flickornas framtid i Sverige som ska vara målet för alla åtgärder.

Håller med om att det inte är okomplicerat, men enligt min mening måste vi bort från självhatet och dyrkandet av mångkultur. Det är redan mycket höga straff för hedersmord och könsstympning vilket uppenbarligen inte avskräcker. Vi måste sluta belöna män som vägrar hälsa på kvinnor osv och göra klart vad som gäller i ett västerländskt, sekulärt samhälle.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se