4 juni 2014

Idag är det 25 år sedan massakern på Himmelska fridens torg


Den här bilden är på den berömda mannen som stoppade upp en helt kolonn med tanks, men utzoomad - vilket verkligen inte gör bilden mindre otrolig . Läs mer om vad som hände den 4:e juni här.

4 kommentarer:

Lennart W sa...

Inte mycket är känt om den okände rebellen (länk). Varför gjorde han det? Hur vågade han? Fast om min nu 18-åriga dotter hade varit en av demonstranterna på 'Tiananmen Square', hade jag nog kunnat gjort något sånt där själv. Inte pga mod utan pga en skrikande oro.

Jag kände tre unga kinesiska gäststudenter när det här hände. Innan massakern var de obrottsligt lojala med regimen. Trots bilderna från de stora demonstrationerna från torget påstods allt vara frid och fröjd och rapporteringen vara överdriven. Men sen vände de. Ingen av dem återvände till hemlandet. Ett mönster jag tyckte mig se efter detta var att Kina slutade att skicka iväg så unga människor (knappt 20) för utlandsresor. De kom ju inte tillbaka. Senare nyanlända hade make/maka och barn kvar i Kina.

Lennart W sa...

Sorry, min "smartphone" gjorde om "utlandsstudier" till "utlandsresor"...

Ulf Lundberg sa...

Man bör ha i åtanke att det finns två hjältar på bilden.
1. Mannen som riskerar sitt liv genom att ställa sig framför stridsvagnen.
2. Stridsvagnsföraren som stannar sin stridsvagn och därmed riskerar att bli hårt bestraffad, kanske avrättad.

Någon som vet vad som sedan hände med dessa båda personer?

Erik M sa...

Ulf Lundberg,

Om man ska tro Wikipedia så vet man i princip ingenting med säkerhet om vare sig mannen framför stridsvagnen eller föraren.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se