11 juni 2014

Inte en öl för katoliker?

The Catholic League i USA, en organisation som skall försvara katolikers rättigheter, har nu hittat en betydande fråga för dem. De uppmanar till bojkott av ölmärket Guinness och har skickat brev till 260 barer i södra USA och bett dem sluta sälja företagets irländska stout. [CT]

Vad har nu Guinness gjort, har de varit inblandande i det enorma människorättsbrott som resulterade i att 800 barn begravdes i en septiktank på Irland? Nej, det är ett annat brott mot katoliker som de uppmärksammar.

Guinness har bestämt sig för att inte stödja St. Patricks day-paraderna i New York och Boston. Orsaken till deras beslut är att hbtq-organisationer inte fick visa öppet vilka de är under paraderna.

Bill Donahue, från The Catholic League, kommentade detta:
We have a new kind of fascist movement here on the left that is trying to shovel the gay-agenda down our thoat. [CNN]
Guinness var inte ensamma med att ta ställning för hbtq-rättigheter, Heineken och Sam Adams gjorde det också. Det finns ölsorter som passar alla som vill stöddicka ett glas.

65 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Ah, en anledning till att ta en Guiness!
My goodness, my Guiness indeed!

Jonah sa...

Det finns ju andra anledningar att dricka den också.
Har hört att introduceringen av Guinness var en av de största hälsoreformerna i Irlands historia. Från att ha supit ihjäl sig på starksprit började folket nu dricka något som faktiskt hade näringsinnehåll och på så sätt räddades livet på många suputer.

Lennart W sa...

Löjligt av Guinness och löjligt av hbtq-organisationerna. Iaf om det stämmer det som står i CT-länken att t ex inte heller pro-life-katoliker tillåts köra sin agenda på paraderna, vars syfte är att fira St Patrick och inget annat.

Varför måste precis allt handla om sex???

Från CT:

The League said that the St Patrick's Day parades are not exclusive, but are solely to honour St Patrick.

"Gays have never been barred from marching in any St. Patrick's Day parade—they simply cannot march under their own banner. Neither can pro-life Catholics," their petition reads.

"It is not about any other cause. That's why we have parades that celebrate other causes: it's called respect for diversity."

Krister V sa...

Fast de hade ju tydligen hotats av bojkott av HBTQ-aktivister först...
Är det verkligen fullständigt oförklarligt att organisatörerna inte vill ha aktivistiska inslag i paraden?
Humanisterna kämpar ju för frihet från religion. Hur är det med friheten från offentlig politisk korrekthet?

Lennart W sa...

Undrar om det finns något ölmärke öht som säljer sin öl med uppmaningen att först dricka deras öl, "then go bone your girlfriend". Precis lika bra, eller hur.

Gillar nog ärligt talat inte Guinness iaf, för lite kolsyra för min smak, så det här blir lätt. Däremot gillar jag Nils Oscars Imperial Stout och som härmed tipsas om.

Anders Hesselbom sa...

Låt gå för att det är mångsidigt att kräva att man döljer vem man är, men hur kommer abortmotstånd in i denna fråga??? Fanns ett sådant önskemål från Katolska Kyrkan??? Jag är helt förfärad!

Erik M sa...

Lennart W,

Jag är osäker på hur många som skulle hålla med om din och Catholic League's analys. St Patrics day är tveklöst ursprungligen ett firande av ett kristet helgon, men numera är det för många även ett firande av irländsk kultur i allmänhet. En kultur som många i HBT-rörelsen ser sig som en del av.

Och om syftet endast är att fira St Patrick borde väl troende katoliker bara vara glada för att Guiness drar sig ur. För vad har öl att göra med Patrick? Och tror ni verkligen han själv skulle bli glad om han fick veta att hans namn idag mestadels förknippades med massiva fylleslag i många länder?


"Varför måste precis allt handla om sex???"

Vem har pratat om sex här?

Erik M sa...

Krister V,

Är det verkligen fullständigt oförklarligt att organisatörerna inte vill ha aktivistiska inslag i paraden?

Är det alltid "aktivism" om någon i ett offentligt sammanhang påpekar att han eller hon är HBT?


Humanisterna kämpar ju för frihet från religion. Hur är det med friheten från offentlig politisk korrekthet?

Ingen här har ju blivit tvingad till något. Alla har använt sin frihet att av egen vilja sponsra eller bojkotta en produkt eller ett arrangemang. Vad vill du att Humanisterna ska göra ? Tvinga Guiness att sponsra en parad?

Pike sa...

Lennart W:"Varför måste precis allt handla om sex???"

Ja, hade Catholic Leagues föregångare ställt sig den frågan för några hundra år sedan, så hade vi inte behövt ha den här diskussionen nu.

Krister V sa...

Erik ,

"Ingen här har ju blivit tvingad till något."

Nähä, bara sponsorerna som drabbas av bojkotthot från båda håll och organisatörerna som skulle tvingas att ändra reglerna men istället drabbas av ekonomisk förlust! Och förstås åskådarna som tvingas ta del av propagandan!

"Är det alltid "aktivism" om någon i ett offentligt sammanhang påpekar att han eller hon är HBT?"

Tja, tycker Humanisterna att de religiösa offentligt, i alla sammanhang, ska propagera för sin tro?

Ulf Gustafsson sa...

Om ändå the Catholic Leagues prioritering och Donahues kommentar kunde avfärdas som löjlig.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Jag har sökt runt lite men inte hittat något om att hbtq-veteranerna som inte fått vara med i marschen uppmanat till bojkott av Guinness. Var står detta?

Vad är det för propaganda som det talas om, en regnbågsflagga, ett organisationsnamn för gay-veteraner?

Det är att jämför med att religiösa bär ett kors eller en kipa.

Sedan finns det säkert humanister som ogillar att religiösa visar ett kors eller en kipa offentligt, men de är få och de har fel. Människor skall inte förhindras att visa sin identitet offentligt.

Slutligen är det löjligt att använda ordet tvång som du gör. Alla organisationer och företag agerar utifrån sina egna intressen (vilka inte behöver vara rent egoistiska, utan kan vara allmängiltiga och inkluderande).

Lennart W sa...

Ulf: Från din egen CNN-länk (läser du inte dina egna länkar?):

Over the weekend, gay rights icon Stonewall Inn had threatened to stop selling Guinness beer if the company continued to sponsor the parade. And LGBT advocacy group GLAAD had planned an anti-Guinness event on Monday.

Ulf Gustafsson sa...

Tack, Lennart W. Missade det.

Erik M sa...

Krister V,

Nähä, bara sponsorerna som drabbas av bojkotthot från båda håll och organisatörerna som skulle tvingas att ändra reglerna men istället drabbas av ekonomisk förlust!

Så att säga att man inte tänker ge pengar till en person eller ett evenemang är alltså att "tvinga" dem till saker? Kanske det, men innebär inte det att alla vi som aldrig gett pengar till ett St Patrickståg är minst lika skyldiga som Guiness till att arrangörerna lider en ekonomisk förlust?


"Och förstås åskådarna som tvingas ta del av propagandan!"

Menar du att någon tänker hålla en pistol mot folks huvuden och släpa ned dem till paraden? Annars har jag svårt att se hur någon "tvingas" till något. Och om man anser att det är fel att "åskådare tvingas ta del av propaganda", innebär inte det att det är minst lika fel att till exempel ha annonskampanjer på gator och torg? Eller att alls ha demonstrationståg? Eller att ideologiska organisationer får bygga t.ex. samlingslokaler, kyrkor och partihögkvarter på ställen där allmänheten kan se dem? Hur är det inte att "tvinga folk att ta del av propagandan"?

Kontentan är, St Patricks-arrangörerna har rätt att bestämma vilka som får gå med i deras tåg. Andra deltagare har rätt att, baserat på den policyn, välja att själva inte delta. Liberalism i ett nötskal!


"Tja, tycker Humanisterna att de religiösa offentligt, i alla sammanhang, ska propagera för sin tro?"

I egenskap av privatpersoner? Absolut. Men om de vill delta i ett arrangemang där arrangörerna inte anser det rimligt att man sysslar med mission så har man väl rätt att neka dem. Och om de religiösa tycker detta är upprörande kan de be folk bojkotta arrangemanget.

Man kan tycka att det är fånigt när någon hotar bojkotta någon för skäl som de ovan nämnda, men det jag vände mig mot var din formulering "Humanisterna kämpar ju för frihet från religion. Hur är det med friheten från offentlig politisk korrekthet?".

Ledsen, detta är inte en rättighetsfråga. I en kapitalistisk ekonomi har folk rätt att bestämma själva hur de vill spendera sina pengar. Så ingen har fått sina rättigheter kränkta. Det är min enda poäng. Sedan kan man fortfarande som Lennart W påpeka att en viss bojkott är "löjlig" och det kan de mycket väl vara.

Nils sa...

Det är in i h-e tröttsamt att HBTQ-frågor ska kapa varenda idrottsevenemang, varenda offentlig företeelse.

Ulf Gustafsson sa...

Det är lugnt, Nils, snart kommer inte längre hbtq-personer särbehandlas negativt. Ett par målade naglar är då bara ett på målade naglar. Den dagen kommer inte din underhållning störas längre.

Krister V sa...

Erik M,
Nej, inget problem alls! Du vill alltså ändå ha med Pro-choice i paraden, tillsammans med NRA, KKK, nynazister etc.? Så länge de kan betala är det ju OK.

Den löjliga idén med opolitiska evenemang som passar för alla är väl ren kommunism, eller hur?

Nils sa...

Ulf,

det är den postmoderna identitetspolitiken som är problemet.

Det finns ett oändligt antal grupper som kommer att propsa på privilegiet att vara förtryckta minoriteter; som inte nöjer sig att betraktas som vanliga människor utan kräver bekräftelse och att älskas just i egenskap av sin minoritetsstatus.

Pike sa...

Nils: ”Det finns ett oändligt antal grupper som kommer att propsa på privilegiet att vara förtryckta minoriteter; som inte nöjer sig att betraktas som vanliga människor utan kräver bekräftelse och att älskas just i egenskap av sin minoritetsstatus.”

Ja, det verkar finnas en allmän trend i att dra till sig uppmärksamhet genom att försöka få medömkan. Kan man inte identifiera sig med en illa behandlad minoritet så kan man alltid dra till med lite självdiagnosticerade sjukdomar eller allergier. Som bonus har man ju alltid något att skylla sina egna tillkortakommanden på. Individualitet utan individuellt ansvar. Snygg combo.

Det är mest irriterande och vore väl rätt harmlöst i sig om det inte vore för att det tar bort fokus från, eller till och med motverkar, arbetet för de grupper som faktiskt är utsatta eller förfördelade i samhället.

Ulf Gustafsson sa...

Dalarnas Tidning har nu "tvingast" avbryta samarbetet med Peace & Love-festivalen. Detta eftersom arrangörerna har en policy som gör att musikgruppen Kartellen skall uppträda på festivalen.

http://www.dt.se/allmant/dalarna/dt-avbryter-allt-samarbete-med-peace-and-love

Nej, de har inte tvingats. Tidningen har bara tagit ställning.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Att visa sin könsidentitet är inte politik. Men det blir det när det förbjuds.

På samma sätt som att visa sin religion inte är politik, innan det förbjuds.

Nils,

Alla minoriteter skall ha den rätten, men detta innebär inte att jag måste anse att de är diskriminerade.

Om hbtq-personer behandlats som andra människor hade detta inte varit ett problem.

Krister V sa...

Vad jag vet har de sin fulla rättighet att ordna hur många egna parader som helst. Problemet är att de försöker parasitera på en etablerad opolitisk parad, med splittring och ekonomisk skada som följd.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

LGBT Veteranerna har inte fått vara med i paraden. Splittringen fanns sedan tidigare. Varför kan inte LGBT veteraneran vara med i samma organisation som hetero-veteranerna? Förmodligen p.g.a. att de diskrimineras och trakasseras i den gruppen.

Ekonomisk skada??? Guinness och andra företag skall tydligen inte få ta ställning till vilka evenemang de skall sponsra. Berätta det för Dalarnas Tidning!

-----

Lite mer info:

LGBT-gruppen hade accepterat regeln:
"provided no one wear T-shirts or carry signs identifying their sexual orientation. In other words, no indicators of gay pride or LGBT identity would be permitted."

Men organisationen ville ändå inte ha med dem, eftersom de inte litade på att regeln skulle följas.

Med förklaringen:
"It is our intention to keep this parade a family-friendly event. We will not allow any group to damage the integrity of this historic event, or our reputation as a safe and fun filled day for all."

http://www.glaad.org/blog/lgbt-veterans-uninvited-st-patricks-day-parade-boston

Erik M sa...

"It is our intention to keep this parade a family-friendly event. We will not allow any group to damage the integrity of this historic event, or our reputation as a safe and fun filled day for all."

Så man anser att en parad kan vara kul, säker, familjevänlig och integritetsfylld även om den öppet sponsras av öl, men inte om någon av deltagarna har en regnbågsflagga med sig? Jag hänger ärligt talat inte med i resonemanget.

Nils sa...

Jag märker på mig själv är att det ständiga fokuserandet på ”identiteten” gör att den på något sätt blir dominerande. HBTQ och rasifieringen blir bestämmande och det första man tänker på.

Kom att fundera över det när jag såg dokumentären om fotbolls-VM 94. Av någon anledning noterade jag att Martin Dahlin är färgad men kan inte minnas att jag överhuvudtaget reflekterade över det då.

Är det så man vill ha det?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag du har stora problem. När homosexuella blir synliga i samhället, så måste du se på dig själv som heterosexuell. Tidigare behövde du inte tänka och reflektera över detta, så skönt.

Vad _man_ vill, vet jag inte. Jag vill dock att diskriminering skall upphöra. För att detta skall ske behöver indentiteter uppmärksammas när åtgärder på gruppnivå diskuteras, men inte när individer skall bedömas. Dessa två tankar verkar väldigt många ha svårt att hålla isär.

Krister V sa...

Ulf,
"Förmodligen p.g.a. att de diskrimineras och trakasseras i den gruppen."

Fördomsfull spekulation! Mycket möjligt att det räcker med att de vägrar acceptera reglerna.
Tycker du lika synd om abortmotståndarna som också "diskriminerades" genom att de inte fick demonstrera?

Är det inte HBTQ-arna som har problem om de inte kan gå utanför dörren utan att demonstrera sin "könsidentitet"?

Nils sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lennart W sa...

Tänkvärt från SvD:
Reaktionär politik i radikal förpackning

Identitetstänkandet har förvandlats till en ideologi som producerar en ny underklass. Resultatet: vi köper tillbaka renhetstänkande, patriarkat och kollektiva egenskaper bara för att de marknadsförs under namnet identitet, skriver Håkan Lindgren.

"Vad är identitet? Första gången jag var i London gick jag in i den numera nedlagda bokhandeln Compendium. De hade slutat sortera sina skönlitterära författare efter alfabetet. Män och kvinnor stod på varsin vägg. Båda väggarna hade dessutom separata hyllor för vita, svarta, ”hispanics” och homosexuella, med prydliga små etiketter för varje grupp. Det var en uppenbarelse att se det – så här ser vår tids utopi ut! Hit och inte ett dugg längre sträcker sig våra ambitioner när vi önskar oss ett rättvisare samhälle. De segregerade bokhyllorna visade mig hur många förhoppningar vi har gett upp.

Var vi inte, alldeles nyss, glada över att ha kastat ett gäng föråldrade idéer på sophögen? Nu köper vi tillbaka renhetstänkande, patriarkat och kollektiva karaktärsegenskaper bara för att de marknadsförs under namnet identitet. Identitetstänkandet förpackar reaktionära idéer som progressivt vänstertänk: det måste vara århundradets mest framgångsrika marknadsföringskupp."

Hur bra är det egentligen med HBTQ för sig under egen fana på en parad som förut bara har varit öppen för alla utan sådana gruppvis identitetsmarkörer?

Pike sa...

Krister V:"Är det inte HBTQ-arna som har problem om de inte kan gå utanför dörren utan att demonstrera sin "könsidentitet"?"

Kan du gå utanför dörren utan att demonstrera din könsidentitet?

Du behöver inte svara, men tänk gärna på vad det skulle innebära om heterosexuella skulle behöva ändra sitt beteende så att det skulle vara omöjligt för andra att veta att de är hetero.

Krister V sa...

Pike,
själv tycker jag det är rätt svårt att avgöra folks sexuella preferenser utan regnbågsflagga, men det kanske bara är jag som är för fördomsfri?

Ändra sitt beteende? Va, menar du att vi skulle behöva sluta yla efter alla av motsatt kön?!

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Jag tycker inte synd om den hbtq-grupp som inte fick vara med i paraden. Och det handlade inte om att de inte fick demonstrera, utan om att de inte fick gå under sitt organisationsnamn och visa dess symboler.

Det är organisationer som deltar i paraden. De visar vilka de är, sin identitet, genom, sitt organisation namn och sina symboler.

Ulf Gustafsson sa...

Nils, jag tog bort din kommentar efter att läst om den.

Ditt sätt att uttrycka dig, uppfattar jag som nedlåtande mot de hbtq-personer som kämpar för lika rättigheter. Och detta handlar inte om mig.

Pike sa...

Krister V:” själv tycker jag det är rätt svårt att avgöra folks sexuella preferenser utan regnbågsflagga, men det kanske bara är jag som är för fördomsfri?”

Skulle det kunna ha någonting att göra med att du förutsätter att folk är heterosexuella, tills att något tydligt visar på motsatsen? Testa att göra tvärt om med några nya bekantskaper. Utgå ifrån att de är homosexuella och kolla hur lång tid det tar innan du är rätt säker på att de inte är det.

”Ändra sitt beteende? Va, menar du att vi skulle behöva sluta yla efter alla av motsatt kön?!”

Ja, om du tror att det är det enda sättet vi visar vår heterosexualitet på, så…

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du har en förvanskad syn på vad som hände vid paraderna och du fortsätter propagera osakligheter.

En organisation LGBT-veteraner har under ett flertal år inte fått vara med i paraden. Paraden var aldrig öppen för alla.

Lennart W sa...

Ulf: Osakligheter? Jag läser iaf igenom allt jag länkar jag till. Varför ska jag tro mer på dig eller de här LGBT-grupperna som du citerar än på Catholic League (enl dina länkar)?

St Patrick's Day är inte en stor högtid i Sverige och jag medger att jag inte har någon personlig erfarenhet av en sådan. Har du? När jag googlar verkar det ffa vara regnbågefärgen grön som gäller. Du skriver: "Det är organisationer som deltar i paraden. De visar vilka de är, sin identitet, genom, sitt organisation namn och sina symboler." Är det så? Vilka sorts organisationer då? Verifiera gärna med länk eller så. Det här kan du iofs tycka med viss rätt att jag bör klara av själv. Men vilken publik är det egentligen du tänker dig för den här bloggen? Tror nog faktiskt inte att jag är okunnigare eller har mindre erfarenheter än genomsnittet, kanske rent av tvärtom. Så någon/några fick inte vara med på precis det sätt de ville på St Patrick's Day? Förklara mer om det öht ska vara intressant.

F ö tror jag nog faktiskt att Lindgren pekar på något intressant, kanske för just Humanister. Vad tycker du om den inledande beskrivningen av bokhandeln? Bara bra? Steg nummer 1 för att diskriminera någon pga identitet är att man ser till människor har tydliga identiteter. I Sydafrika var det aldrig någon tvekan om vem som hade svart eller vit identitet. Vår vän Godwin vill också gärna påpeka att Hitlers hantlangare var lika noga med identitetsmärkning på homosexuella som på judar.

Visar man faktiskt bäst vem man är själv "genom, sitt organisation namn och sina symboler"? Men det individuella då?

Lennart W sa...

Ulf: Speciellt vill jag att du styrker din anklagelse om osaklighet när det gäller att paraderna förut har varit öppen för alla utan sådana gruppvis identitetsmarkörer. Har de t ex kastat ut individer från paraderna pga att de har varit homosexuella (eller verkat vara det)? Enl Catholic League är det inte så. Ljuger de? Styrk det påståendet.

Krister V sa...

Jag håller med Lennart, och tycker att Pike ytterligare tydliggör problemet.

Är det verkligen ett steg framåt att klassificera och separera människor efter gruppvis "identitet"?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Det är bättre att du styrker ditt tidigare påstående, vilket jag reagerade över:

"en parad som förut bara har varit öppen för alla utan sådana gruppvis identitetsmarkörer"

Här får du hjälp med källa till paraden i Boston. Det är varken en parad öppen för alla och en parad utan identitetsmarkörer.

http://www.southbostonparade.org/index.html

Sedan kan inte detta ses utanför den amerikanska kontexten där homosexuella historiskt behövt gömma sin identitet inom militären. I bästa fall har det varit "Don't ask, don't tell".

Det är också en frågan med lång historia. Redan 1995 gick LGBT veteranerna till domstol för att få rätt att delta vid sidan om andra veteranorganisationer. Domstolen gav dem inte rätt.

http://www.law.cornell.edu/supremecourt/text/515/557

Som provat organisation har organisatörerna rätt att begränsa de som får vara med. Paraden är inte öppen för alla.

Samtidigt har andra rätt att låta bli att stödja paraden, om de anser deras val av urvalskriterier inte stämmer överens med deras värderingar.

Lindgren har jag inte satt mig in i ännu, mer än det du citerat. Om en bokhandel med specifik profil eller tanke bakom det valde det upplägget är det inget större problem. Om alla gör det är det ett problem. Likt det att dela upp i herr- och damtoaletter.

Henrik Larsson sa...

Catholic league med dess president Bill Donahue som har en tydlig och lång historia av att skydda dömda pederaster: http://blogs.ocweekly.com/navelgazing/2013/02/bill_donohue_new_york_times.php
har mage att hävda att gränsen skulle gå vid ett plakat i en parad för några LBGT vets?. Get real.
Här är en av många pederastsnubbar som Donahue har försökt skydda och vars övergrepp CL försökt dölja. Från länkarkivet: Eleuterio Ramos
http://www.ocweekly.com/2005-12-15/news/king-of-the-county-pedophiles/
Bad business being associated with childmolesters är nog det verkliga skälet att Guinness, Samuel Adams & Heineken m.fl. inte längre kan sponsra parader där dubbelmoralen stinker så lång väg.

Patrik Lindenfors sa...

Det är förstås sämre att gruppera människor på grundval av deras "identitet", men här har vi att göra med en historiskt väldigt förtryckt minoritet som vill få rätten att synas som alla andra. Det är inte samma sak som när icke-förtryckta grupper gör det - det är därför det är skillnad på "Black Power" och "White Power". Så j*a komplicerat är det inte.

Nils sa...

Ulf,

”Nils, jag tog bort din kommentar efter att läst om den.”

Det är din blogg.

”Ditt sätt att uttrycka dig, uppfattar jag som nedlåtande mot de hbtq-personer som kämpar för lika rättigheter. Och detta handlar inte om mig.”

Det här bekräftar det jag skrev, ni ser er som otroligt förtyckta offer, fast ni har allas öra, får stöd överallt. Är på nyheterna varenda dag, sitter i TV-soffor, twitter-stormar, paraderar i varenda byhåla, statliga arbetsplatser mer eller mindre beordrar anställda att gå i Pride osv. Hörde på lunchen om en amerikansk forskare som kommit ut på sin blogg och mötte enbart sympatier. Samma när fotbollsspelaren Hysén kom ut.

Det finns inget utbrett ”hat” mot homosexuella. Det är precis som med den påstådda rasismen, den finns nästan inte, men vissa har ett intresse av att den finns och gjort kampen mot rasismen till ett levebröd, en identitet.

Jaja, det finns undantag, men ju mer man syns i medierna ju större risk löper man att bli måltavla för någon galning. Det gäller kändisar, politiker, kommunister, HBTQ och SDare lika.

Och ni kan själva.

http://www.expressen.se/gt/efter-kritiken-han-fick-staketmalning-i-farger/

Lennart W sa...

Ulf: Mitt påstående kommer från din första länk i bloggposten, som iaf jag läste (deras markering med italics):

"Gays have never been barred from marching in any St. Patrick's Day parade—they simply cannot march under their own banner. Neither can pro-life Catholics," their petition reads."

Ljuger de? Det har du inte visat vad jag kan se. Men ok, den långa lagtexten du länkade till har jag inte läst hela och inte noga.

I ö är jag nog lite förvirrad här om St Patrick's Day. St Patrick är ju annars också Irlands nationalhelgon och den dagen, 17 mars, är deras nationaldag (enl Wikipedia). Om detta nämns ingenting alls på den hemsida du länkade till från organisatörerna av paraden som istället talar om en viktig händelse under kriget mot britterna när USA blev självständiga och om paraden som något för (krigs-?) veteraner.

Ulf Gustafsson sa...

Nils, det är tydligen omöjligt för dig att hålla dig till en sak. Allt skall vävas ihop i något som liknar en stor konspriation mot dig. Men visstm, om nu inte vi behöver hållas oss till paradn i USA, så finns det ett utbrett hat mot homosexuella, tydligast manifesterat t.ex. i Uganda eller Iran.och än en gång. Detta handlar på inget sätt om mig personligen.

Lennnart W, nej, det ljuger inte. Homosexuella kan paradera bland de andra veteranerna - "don't ask, don't tell". Men samtidigt är inte paraden öppen för alla veteranorganisationer.

Pike sa...

Krister V”Jag håller med Lennart, och tycker att Pike ytterligare tydliggör problemet.

Är det verkligen ett steg framåt att klassificera och separera människor efter gruppvis "identitet"?”

Lennart och jag pratar inte ens om samma saker här, så hur du får ihop den kopplingen vet jag inte.

Om du därefter får något av vad jag skrivit till att jag strävar efter att klassificera och separera människor så kan det vara läge att läsa en gång till.

Klassificeringen och separeringen gjordes för mycket länge sedan och har lett till att homosexualitet har stämplats som kriminellt eller patologiskt. Vi har kommit en bit på vägen, men om vi inte fortfarande hade en klassificering och separering så borde sexualitet vara en ickefråga, precis som du lägger fram att det är. Hur kommer det sig då att många, även i Sverige, inte vågar leva som öppet homosexuella eller blir förskjutna av sina egna familjer när de gör det?

Men, du är ju ”fördomsfri”, så jag slår väl in öppna dörrar, antar jag.

Lokatt sa...

Jag kastar mig (åter) dödsföraktande in i hbtq-diskussionen, utan att ens ordentligt ha tagit till mig de ursprungliga öl-argumenten.

Jag förstår inte varför hbtq-personer ständigt måste ropa ut sina sexuella preferenser och med skyltar och flaggor demonstrera sin romantiska läggning.
Jag kan inte se att denna grupp är förföljd. I Uganda, ja, men inte här. Istället uppfattar jag det som att det har blivit något av ett adelsmärke att vara gay, i kulturprogram berättar man med brinnande stolthet om sin läggning (senast Mian Lodalen & co.) och får skjuts framåt, PR och applåd från framträdande programledare i inflytelserika kulturprogram.
Nästan ingen är så hyllad och populär som Mark L, hans make Jonas Gardell nämns ständigt i radio, teve och tidningar, alltid berömmande. Alltid! - Den som hört eller läst något negativt om muminprat och mormor eller boken om Jesus eller om Torka aldrig tårar... kan gärna berätta det för mig, jag tror inte något sådant vågar finnas. Det tycks som om öppet homosexuella personer har en sorts frikort, deras alster får ingen klaga på, allt är jättebra och tycker man inte det är man automatiskt homofob.
Jag har tidigare berättat om mina många manliga gayvänner från förr, jag lider inte av någon fobi. Men skulle de envisas med att oupphörligt paradera med regnbågsflagga, stringtrosebikini,lösögonfransar och strutsplymer skulle jag bli dödstrött på dem.
Och varför kräver lesbiska par att få hångla på restaurang? Varför måste de visa upp att de har fått en undermålig uppfostran?

Nils sa...

Ulf,

jag ser det inte som en konspiration, jag är bara trött på hbtq-tjatet.

Och för att förtydliga har jag inte det minsta emot hbtq-människor. Mina närmaste grannar är ett homosexuellt par och de är av mig och andra betraktade som vilka Svenssons som helst. Men så har de heller inget exhibitionistisk behov av att måla naglarna i regnbågsfärger eller på annat sätt ständigt markera sin sexuella identitet.


Pike,

"många, även i Sverige, inte vågar leva som öppet homosexuella eller blir förskjutna av sina egna familjer när de gör det?"

Återigen det här med "många", hur många då? För något år sedan diskuterade vi det här med att komma ut efter att en kvinna i DN berättat att hon upplevde det mycket svårare att komma ut som kristen än homosexuell.

Ofta handlar det om felaktiga uppfattningar om omgivningens fördomar, fördomar som piskas upp av Ulf och andra om hur förföljda hbtq-människor är. Varenda historia jag läst om människor som kommit ut berättar samma sak: överraskningen över omgivningens positiva reaktioner.

Samma falska bild ges av rasismen. Alla undersökningar säger att svenskarna är europas minst rasistiska folk, ändå översvämmas vi dagligen av medier som skriker om rasism och främlingsfientlighet och ringer i kyrkklockorna för ett parti som får 0,01 procent i valen.

Vilken bild får invandrare när Ullenhag och Löfven åker till Rinkeby och håller tal främlingsfientlighet och rasism?

Patrik Lindenfors sa...

Lokatt och Nils,
Varför upprör ni er så över homosexuella som visar upp sin homosexualitet. Samhället är fullt med heterosexuella som visar upp sin heterosexualitet, varför skulle inte homosexuella få göra samma sak? Det mest fascinerande med era kommentarer är att ni inte ens ser problemet med det ni skriver.

Vi har uppenbarligen långt kvar.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

HBTQ-personer ropar inte ut sina sexuella preferenser mer än heterosexuella, snarare mindre, eftersom att de möts av negativa reaktioner i många situationer i samhället.

En gång om året arrangeras en prideparad i en stad. Där hbtq-personer kan vara sig själva eller överskriva normens gränser, utan att trakasseras eller skämtas om.

(Om detta är för mycket för dig, så kan du undvika dessa platser denna dag. Eftersom du tycker homosexuella får för mycket uppmärksamhet, borde du också undvika läsa denna blogg.)

Om du bemödat dig att öppna ögon och öron, så hade du uppfattat mycket kritik av t.ex. Jonas Gardells Jesus. Detta är det första jag hittade:
http://www.kyrkanstidning.se/debatt/dags-bemota-gardells-irrlaror

Slutligen utgår jag du påtalar för alla heterosexuella par att de fått dålig uppfostran när de kysses offentligt. Det är bara det att jag aldrig sett dig kritisera detta!

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Finns det någon studie på att homosexuella har större exhibitionistisk behov av att måla naglarna eller på annat sätt ständigt markera sin sexuella identitet?

Kvinnor som målar naglar och läppar röda, handlar det också om att exhibitionistiskt markera sin sexuella läggning?

Att människor behöver "komma ut" visar bara det att det inte är lätt. Att det sedan är lättare än de trodde är bra. Men att du inte hört en "komma ut"-historia som var svårt, visar att du inte hört många. Ett boktips: http://andersohrman.se/kommaut.html

Nils sa...

Patrik,


"Vi har uppenbarligen långt kvar."


Vilka vi? Tala för dig själv.


Ulf,

"Att människor behöver "komma ut" visar bara det att det inte är lätt."

Varför måste det dramatiseras att "komma ut"? Måste man göra det på en presskonferens eller vid fikasamlingen på nya jobbet? Kan inte det bara få ske när det sker?

Det tror jag bygger på att man som homosexuell anses tillhöra en förtryckt minoritet och som sådan anses man skyldig att agera som representant för hela minoriteten. Minns t ex besvikelsen när Anja Pärson vägrade placera sig i det feministiska lägret. När Anja kom ut ansåg de att hon skulle göra det å deras vägnar.

"Kvinnor som målar naglar och läppar röda, handlar det också om att exhibitionistiskt markera sin sexuella läggning?"

Inte vad jag menar med exhibitionism, men det är inget ni behöver gräva ner er i. Det är en personlig läggning att jag avskyr posörer och skrytmånsar som till varje pris ska framhäva sig själva – oavsett läggning.

Little Britain och "the only gay in the village" har på ett lysande sätt parodierat hbtq-rörelsens offerroll.

http://www.youtube.com/watch?v=KrlzaBNgz-M&feature=kp

Lokatt sa...

Ulf och Patrik
Det är svårt att argumentera om homosexualitet, några står ständigt beredda att rycka ut i upprört försvar mot något som liknar att jag skulle ha sparkat på en bebis.
Jag har ännu inte läst länken till Kyrkans klagomål på Gardells Jesusbok, men jag antar att den handlar om att han låter Jesus bli tjock ful och tandlös, det måste ju ses som ett förfärande helgerån mot den annars underskönt beskrivna figuren, inte sällan med blont hår och blå ögon. Generellt hyllas Gardell och Levengood överallt och alltid.
Jag har uppfattat att många Komma ut-beskrivningar slutar med en stor lättnadens suck - de flesta har slutit gaypersonen i sin famn och varit idel kärlek och acceptans.
Apropå lesbiska pars önskan att visa upp sin längtan och samhörighet på restaurang tycker jag det är obehagligt att överhuvudtaget behöva beskåda ångande sexuell åtrå när jag sitter och äter. "Allt har sin tid" står det visst någonstans i bibeln. Så äta har sin tid, kåta tungkyssar har sin tid. Och plats.

Det är något med det i mina ögon och öron överdrivna framhävandet av sex, den speciellt vinklade homosexuella åtrån som jag ofta finner onödigt provocerande. Jag kan ge mängder av exempel, här kommer ett enda.
- Jag vet inte säkert vad man får skriva och inte här på bloggen, vad som bara är alltför rakt på och vad som är ok. Patrik, du skriver "j*kla" (ungefär så)när du vill svära, så jag förstår att man kanske måste censurera sig jättemycket?
Men nu kan alla sippa tanter blunda! för som ett exempel på vad jag menar citerar jag en lesbisk ung dam i en tevedokumentär nyss, hon beskrev hur hon "slickat fitta hela helgen". Uttalandet uppfattar jag som väldigt typiskt. Och jobbigt, onödigt.

Lokatt sa...

Ulf G
..."borde du också undvika läsa denna blogg.)"

Även jag är en människa med känslor fast jag råkar vara heterosexuell. Det är inte första gången jag i relativt förtäckta ordalag uppmanas att lämna bloggen. Men jag har bestämt mig för att förhålla mig till uppmaningen som till uppbygglig Sensitivitetsträning - Ni som var med på sjuttiotalet vet vad jag menar, då några stackars känsliga satar gick hem och hängde sig, men resten blev direktörer!
Jag lyssnar sedan länge på det trevliga "Spanarna" i radions P1. Förr brukade jag tyst slå vad med mig själv om hur många minuter det skulle dröja innan den intelligente och spirituelle homosexuelle programmedverkanden skulle halka ner under bältet. Det dröjde Aldrig länge innan prutt-bajs-kiss etc fanns med i just hans "spaning". Obs att övriga medverkande Aldrig hamnar under bältet, det finns helt klart en bestämd policy för programmet, vilket de övriga medverkande inte tycks ha svårt att anpassa sig till.
Senast,någon månad sedan, lyckades - jag har glömt denna ganska kända gaypersons namn- lyckades han komma med en underbar liknelse, ej exakt ordagrant men ungefär:
"Just de här extra smaskiga bakelserna som jag fann på Barcelonas Ramblan såg precis ut som analöppningar i choklad!"
Det är sånt jag tänker på. Och en väldig massa annat liknande.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Du ser bra de hbtq-personer som sticker ut från den norm du tycker är bekväm. De flesta anpassar sig och stör dig inte.

Men att det fortfarande är intressant att tala om när Anja eller andra kändisar kommer ut, är ett tecken på att. Det inte är så lätt för många och det behövs förebilder.

Lokatt,

I det här fallet var det ingen uppmaning om att lämna bloggen, utan ett konstaterande av du verkar ha så svårt att se och höra om människor som avviker från den norm du är bekväm i och du verkar känna ett tvång att uttrycka ditt ogillande detta, trors att dessa människor bara är själva. Eftersom du inte så lätt kan ändra hur andra människor beteer sig, kanske du skall fundera påvilka miljörer du utsätter dig för. Ditt eget beteende alltså. Sensivitetsträningen verkar inte fungera, någon ökad tolerans från din sida har jag inte sett hittills.

Jan Magnusson sa...

Lokatt.

Tänk så fel man kan ha. 9/8 2013 skrev jag:

"Lokatt, du är outstanding, klart bäst på denna blogg. (OBS absolut ingen ironi). Håller med dig i stort sett i allt!"

Ber om ursäkt och tar med anledning av dina inlägg i diskussionen "Inte en öl för katoliker?" tillbaka detta mitt tidigare och dessvärre felaktiga omdöme av dig, Lokatt.

Lokatt sa...

Jan Magnusson
Det var tråkigt. Men så är det här i livet, särskilt när man inte aktar sig utan tar risker. Jag är mycket medveten om att vissa av mina åsikter i vissa frågor är extremt inopportuna, och att det automatiskt medför smällar på käften, såna som man får ta.
Det var i alla fall roligt att läsa ditt vänliga omdöme från 2013, jag tänker leva på det ett tag till!
Och jag tycker att det är väldigt bra att du är ärlig och uppriktig. Det är jag också.

Lokatt sa...

Ulf G
Om jag inte bör läsa på bloggen som du föreslog, så kan jag knappast skriva här heller, jag kommer ju inte att ha en aning om vad ni andra pratar om. Så jag tolkade ditt förslag som Stick! Men det var ju bra att du inte menade så.

Jag har personligen aldrig utsatt mig för sensitivitetsträning ("sensiträning"), det var något som tokvänstern sysslade med ett tag. Jag tyckte idén verkade grym och livsfarlig, och det visade sig efter ett tag att den ju var det också.

Jag tror att jag på rätt många sätt faktiskt är tolerant. men det skulle bli för långdraget att gå in på ett försvarstal här.
Beträffande den speciella "uppvisade" sexualiteten så vet jag naturligtvis att den inte gäller alla. Men den är vanlig anser jag, och jag tror att medelsvensson skräms av den. Men det får han inte visa, då riskerar han att stämplas som homofob. Det för med sig att han måste trycka tillbaka ett ogillande, ett obehag som är förbjudet att känna (nu talar jag alltså inte om mig själv). Resultatet kan faktiskt bli ett avståndstagande som egentligen är onödigt.
Du skriver att jag "verkar känna ett tvång att uttrycka ditt ogillande" Ja det ligger något i det, och jag hamnar ibland i klistret på grund av att jag inte kan hålla tyst om allt möjligt där det bland de övriga i det aktuella sällskapet, inte bara här alltså, tycks råda konsensus.
Men jag tror att du har fel angående att man inte kan ändra andra vuxna människors beteende. Det är ju populärt och närmast fastslaget sedan länge att det är så - "man kan bara ändra sig själv" sägs det. Detta är ett exempel på ännu en "sanning" som jag inte alls håller med om och kan tänka mig att bråka om. Men det tänker jag inte göra, i alla fall inte just nu.

Lokatt sa...

Det jag skrev nyss, på slutet, skulle kunna missförstås: Jag menar naturligtvis inte att jag tror att människor kan ändra sin sexuella läggning! Det är jag övertygad om är en omöjlighet.
Vad jag menar är olika typer av inställning och beteende. Ett exempel kan vara att jag tror att efter många och långa diskussioner kan en troende faktiskt bli ateist, eller i alla fall skeptiker.

Hågge sa...

En stilla undran till er som verkar vara intresserade av sexualitetens natur...
Är det inte irrelevant huruvida individens utlevda sexualitet är medfödd eller inte? Kan den inte oavsett vilket vara acceptabel?

Marre sa...

Lokatt, bloggare och kommentatorer,

Visst förstår alla att Lokatt enbart talar utifrån sig själv när hon ger uttryck för sina åsikter? De kan uppenbarligen vara utmanande och reta upp. Men varför har bloggar kommentarsfält? Så vitt jag förstår är det för att få igång dynamiska samtal om olika företeelser. Bloggar som lägger ner kommentarsfälten blir 'döda'.

Men det värsta som finns är väl när alla tycker precis likadant? Jag retar också upp mig på Lokatt ibland, men så kommer jag att tänka på att hon är en Gudsavbild och faktiskt en ganska kul och slagfärdig sådan. Så jag hoppas hon kommenterar här fortsättningsvis också!

Patrik Lindenfors sa...

Vi har inga problem med olika åsikter., tvärtom Modereringen handlar hela tiden om att skriva städat och inte komma med osanningar. I Lokatts fall handlade det om anklagelser som var rena spekulationer. Dessa undanber vi oss fortfarande.

Bo sa...

Patrik

"Vi har inga problem med olika åsikter., tvärtom Modereringen handlar hela tiden om att skriva städat och inte komma med osanningar. I Lokatts fall handlade det om anklagelser som var rena spekulationer. Dessa undanber vi oss fortfarande. "

Allt du skriver Patrik är ju spekulationer. I alla fall om man är noggrann och korrekt.

Dubbelstandard?

Ulf Gustafsson sa...

Bo,

Jag förstår varför du glider från Patriks "rena spekulationer" till ditt "spekulationer". Nogrannhet och korrekthet.

Och när du skriver att allt Patrik skriver är spekulationer, är det ditt påstående eller Patriks?

Eller strunt i det. Du tramsar bara. Varför diskutera trams.

Bo sa...

Ulf.

Enligt Patrik så är det viktigt att vara noggrann och korrekt.
När man är det så vet man inte ens om man finns, enligt Patrik.

Alltså, allt han påstår är fullständigt fria spekulationer. Han har inte något som helst att binda upp dessa påståenden på.
Långt renare än de Lokatt presterar. Och de undanber han från?

Är det trams? Att tro att Patrik menar det han skriver?
Ja, antagligen.

Men återigen.
Jag är tacksam för kommentarsmöjligheterna. Utan dessa hade nog inte det ni står för kommit fram så klart.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se