6 juni 2014

Inte rasist men ... Glad Nationaldag!


En glad om än något ängslig nationaldag på er (man vill ju inte verka rasistisk eller så). Vi bor faktiskt i ett av världens bästa länder - det kan vi väl tillåta oss att fira. Men inte på det där Svenskarnas Parti-viset, utan på det där vi-är-alla-människor-viset. Fast ändå Sverige, liksom.

Som seriell utlandssvensk tar jag mig rätten att vara lagom nationalist och folkhemsromantiker. Rikskommittén Sveriges Nationaldag sammanfattar det rätt bra. De har även länkar till olika nationaldagsfiranden runt i landet.
Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då vi firar dessa värden, hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.
Bilden har jag lånat från Historiska Museet som dagen till ära har föredrag om tolerans och nationalsången på fyra språk.

5 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Tycker du skulle hoppat över "inte rasist men" här

Låt oss fortsätta bygga ett land för demokrati och upplysning yttrandefrihet som välkomnar alla som vill leva här.

Lennart W sa...

4 ggr Hurra för 1809 års års regeringsform! Och för att Gustav Vasa valdes till kung 1523 den... 16 juni om man ska använda vår nuvarande kalender.

Nils sa...

Sverige är nog det enda land i världen där ett historiskt museum skulle kunna ta fram en sådan skylt. Skulle inte falla mig in att gå på något nationaldagsfirande för att få höra en massa straffpredikningar om främlingfientlighet och mångfald.

Lokatt sa...

Det här känns som en konstig dag, en konstlad dag. Förstår inte vad vi ska ha den till, den känns mest som en - uppfostringsdag.
Man spelar den dammiga Du gamla du fria gång på gång. Andra versens "Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden..". Vilken mossig gammal text, är det ingen som fattat att "äran" handlar om att "vi" var ute och slog ihjäl folk och stal deras land och ägodelar?
Och så ska vi vinka till prinsessor och deras bebisar. Gäsp. Känns som nittonhundrafemtiotal.

Henrik Larsson sa...

På fyra minuter:
http://www.svtflow.se/video/1740451/avsnitt-12-nationalsangen

Kläm avsnittet om SD om ni har tid medans ni är där.
Allmänbildning för folk med koncentrationssvårigheter.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se