22 juni 2014

Islam och feminism

Muslims for progressive values har gjort en utbildningsvideo som speglar deras syn på islam: Ijtihad, en med mänskligt förnuft självständig tolkning av Koranen, inkluderande jämlikhet, hbtq-rättigheter, universella mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Inledningen nedan, del 2 och del 3.

3 kommentarer:

tuttarolf sa...

Hur förhålla sig till det här?

För mig är tron på en gud lika främmande som tron på jultomten. Tanken på en allsmäktig gestalt ter sig fullkomligt absurd. Likafullt gläder det mig att ijtihad sprider sig. Att kvinnor (och män) tar för sig, vågar tänka kritiskt, stöta sig med och förändra.

Jag har haft många och långa samtal med muslimska vänner där vi diskuterat konflikter mellan religiösa anspråk och det öppna, fria sekulära samhället. De flesta förstår och håller med om att ställd inför oförenliga värderingar eller krav måste religionen vika sig, annars kan vi inte samexistera. Och de viker sig, om än ibland under protest. Men det är tyvärr en långsam process. Ändå är det den enda möjliga.

Slutsatsen måste vara att även vi som inte har en tro bör stödja en utveckling, modernisering och upplysningstid inom islam. En slags ohelig ekumenisk allians mellan tro och vetande...

Kjell Sundberg, Kalmarhumanisterna sa...

Jag är enig med tuttarolf. En modernistisk och progressiv rörelse är värd att lyssna på och stödja. Även om den fortfarande är kvar i den religiösa illusionen.

Lars Torstensson sa...

Upplyst och tolerant religion är att föredra framför inskränkt och intolerant religion. Därför bör alla strävanden i den riktningen uppmuntras. Det tycker även jag.

Det Humanisterna närstående förlaget Fri Tanke tryckte exempelvis för några år sedan den lesbiska feministen och dissidenten Irshad Manjis bok Det muslimska problemet, när inget annat förlag ville ställa upp. Förlaget tyckte nämligen att det var viktigare att Manji förordar ett frihetligt islam än att hon är troende muslim.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se