12 juni 2014

Islamismens förskräckande spår

Obligatorisk heltäckande slöja för kvinnor. Kyskhetspoliser. Tortyr och kidnappningar. Terrorrörelsen ISIS namn sänder kalla kårar utmed ryggraden hos alla de folk, sekter och religioner som står på dess svarta lista.
Ledaren Abu Bakr al-Baghdadis krigare i ISIS skickar mer än gärna druser, shiiter, kurder, kristna och judar till det brinnande helvete där de anser alla kättare och otrogna hör hemma. Men de flesta av den sunnimuslimska rörelsens offer är sunniter.
Läs i DN om islamistorganisationen som är så extrem att inte ens al-Qaida inte vill ha med dem att göra. De har precis intagit Mosul och Kirkuk-provinsen - en halv miljon människor är på flykt. Iran har indikerat att man är villiga att ge sig in i leken för att "bekämpa terrorism och våld". Iran? Som hänger människor från lyftkranar? En explosiv mix av religion, politik och etnicitet har exploderat i regionen, där ISIS bara är en av många extrema organisationer.
_________________

Parentes: Är det inte lite ironiskt att organisationen är namne med en egyptisk gudinna? Från Wikipedia:
She was worshipped as the ideal mother and wife as well as the patroness of nature and magic. She was the friend of slaves, sinners, artisans and the downtrodden, but she also listened to the prayers of the wealthy, maidens, aristocrats and rulers. Isis is often depicted as the mother of Horus, the hawk-headed god of war and protection (although in some traditions Horus's mother was Hathor). Isis is also known as protector of the dead and goddess of children.


En riktigt sympatisk gudinna, helt enkelt. Vissa menar att hon var förebilden för madonnagestalten i kristen mytologi.

12 kommentarer:

Nils sa...

Inte värt att ta några "billiga poänger" här på fredens religion.

Det man kan hoppas på att det går så långt att allt stöd förverkas.

Gunnar Lindholm sa...

Islamismfobi är ju faktiskt en högst befogad rädsla och jag fruktar för hur detta ska sluta!

Gör du någon skillnad här Nils på offer och förövare eller du anser varje muslim vara en potentiell islamist?

Nils sa...

Gunnar,

som du frågar antar jag du företräder linjen att det är en förmildrande omständighet att islamismens offer till 99 procent är muslimer.

Gunnar Lindholm sa...

Vad menar du? Att deras brott drabbar muslimer skulle göra att man inte behöver se så allvarligt på det?
Vem som faller offer för terrorister spelar väl ingen roll (nja, när barn utsätts känner jag starkare avsky), det är fruktansvärda brott.

Exakt vad hoppas du på i din första kommentar? Att de gör så vidriga saker att ingen vill stödja dem?
Jag hoppas istället att de bekämpas å det snaraste innan fler mördad

Anders Bergdahl sa...

I sammanhanget bör påpekas att en majoritet av världens muslimer tycker minst lika illa om ISIS som vi gör. Det är ju primärt muslimer som slåss mot muslimer..,

Lokatt sa...

Jag klickade på rapporten om hängningar. Vilka vidriga människor. Texten berättar att hängningen är extra grym eftersom den sker genom långsam kvävning - antagligen därför som de hänger folk med hjälp av lyftkranar. Avskyvärt. En man hade överlevt hängningen/kvävningen, nu skulle han omhängas.
Jag är uppriktigt rädd för enfaldiga människor med idiotmotiv. Kalla det fobi om ni vill.

Nils sa...

Gunnar,

”Att deras brott drabbar muslimer skulle göra att man inte behöver se så allvarligt på det?”

Jag uppfattade att du ser det så.

Anders,

”Det är ju primärt muslimer som slåss mot muslimer”

Det är min poäng och en förhoppning är att nu har de gått för långt.

”I sammanhanget bör påpekas att en majoritet av världens muslimer tycker minst lika illa om ISIS”

VET du att det är så? Eller bygger det på en rimlig bedömning.

Lokatt sa...

Anders B
Ja det sägs så, att den absoluta majoriteten muslimer är fredsälskande människor som avskyr ISIS och de andra banditerna. Man läser ofta att det är så.
Men varför säger de goda, intellektuella muslimerna ingenting? Varför protesterar de inte? Hur kan de eventuellt vara rädda, de är ju miljoner? Banditgalningarna är ju bara små avskilda grupper av galningar, eller hur.

Jonah sa...

Lokatt

Det hände i Skottland under 1700-talet i Edinburg att en kvinna som hette Maggie överlevde en hängning. Eftersom hon hade dömts till hängning för sitt brott så ansågs hon ha tagit sitt straff när hon överlevde och fick på så sätt gå fri. Hon kallades Half hangit Maggie i de 40 år hon levde efter det.

http://www.the-grassmarket.com/history/maggie-dickson.html

Anders Bergdahl sa...

EN majoritet av Iraks befolkning as Shia, ISIS är SUNNI det finns ingen chans att ISIS kan dominera Irak. De flesta Irakier är såklart rädda för ISIS vilket är uppenbart.

Det är HELT KLART Islamofobi att tro på sådana befängda idéer som att alla, eller de flesta, muslimer stödjer ISIS. Det finns inget alls överhuvudtaget om tyder på detta.

Lokatt sa...

Anders B

"Det är HELT KLART Islamofobi att tro på sådana befängda idéer som att alla, eller de flesta, muslimer stödjer ISIS"

Jag vet inte om det är mig du vänder dig till (mot) men i så fall svarar jag att jag aldrig har påstått att de flesta muslimer stödjer ISIS. Det tror jag inte alls!
Men jag efterlyser ett civilkurage, att någon bland alla miljonerna goda muslimer som inte stödjer ISIS säger ifrån, ropar högt, tar avstånd.
Att vara ensam visselblåsare är farligt och svårt - men om man har miljoner likatänkande bakom sig..?
Varför är det så tyst? Det är det jag undrar.

Nils sa...

Anders,

jag tror heller inte att en majoritet stöder ISIS. Reagerar bara på det slentranmässiga sättet att göra sig till talesman för andras åsikter med talet om "många" och en "majoritet".

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se