3 juni 2014

"Kriget mot kvinnorna"

På DNs ledarsida idag:
Det globala kriget mot kvinnor rasar vidare, dag efter dag, vecka efter vecka.
Farzana Parveen, 25 år och gravid, var på väg till en domstolsbyggnad i den pakistans­ka mångmiljonstaden Lahore. Hennes föräldrar hade anklagat Parveens make för att ha kidnappat henne och nu skulle förhandlingarna inledas.
Men när hon kom till domstolen anfölls Farzana Parveen av en folksamling. Hennes pappa och bröder fanns med. De slog henne med käppar och stenar, och hon dog där på gatan medan andra människor såg på. ”Jag dödade min dotter eftersom hon förolämpat hela vår familj genom att gifta sig med en man utan vårt medgivande”, sa pappan enligt brittiska Guardian.
Till historien hör dessutom, att döma av medierapporteringen, att Farzana Parveens make varit gift förut. Den hustrun ströp han för att kunna gifta om sig. Han straffades aldrig.
Pakistans kommitté för mänskliga rättigheter skriver i ett pressmeddelande att 900 kvinnor dödades med hedersmotiv i landet bara under 2013. Hur många som utsattes för sexuella övergrepp, skadades för livet eller ”bara” skrämdes till underkastelse framgår inte.
Nigeria skakades i söndags av ett bombattentat mot en fotbollsmatch i staden Mubi. Myndigheterna räknar fortfarande döda och det är oklart vem som ligger bakom. Bland de misstänkta finns förstås den islamistiska terrorgruppen Boko Haram, som tidigare attackerat idrottsarenor och även utfört en massaker i just Mubi.
Annars är Boko Haram för tillfället mest känt för sin vidriga kidnappning av 200 skolflickor. Dessa ska enligt ledaren giftas bort – att flickor får utbildning är inget som accepteras i den militant islamistiska världsbilden.
I Sudan väntar en nybliven mamma på döden. Meriam Yehya Ibrahim födde i tisdags en flicka i fängelset. Modern föddes som muslim men bytte religion när hon gifte sig med sin kristne make Daniel. Lärda män konstaterade att det var ett felbeslut; som straff dömdes hon till 100 piskrapp, vilket ska verkställas någon gång innan hon hängs i en snara.
Meriam Yehya Ibrahim dömdes till döden för apostasi. Det är ett begrepp som tack och lov inte används ofta på svenska. Nationalencyklopedin har uppslagsordet apostat: ”avfälling, person som frivilligt eller under tvång lämnar sin religion eller i vidare mening sin ideologiska hemort”.
På engelska är uttrycket vanligare. Man talar om ”apostasy laws”, lagar som förbjuder människor att lämna sin religion. Enligt det amerikanska forskningsinstitutet Pew finns ett 20-tal länder, samtliga med muslimsk majoritet, som fortfarande tillämpar dessa medeltidslagar.
Hederskultur, islamistisk terrorism och lagar mot apostasi är tre av de största globala hoten mot kvinnor i dag.
Läs resten av artikeln här.

18 kommentarer:

Jonah sa...

Liten rättning om Meriam Yehya Ibrahim i Sudan. Hon bytte inte tro när hon gifte sig utan har uppfostrats av sin mamma som är etiopisk kristen sedan hennes pappa lämnade dem när hon var 6 år gammal.

Sen kan man ju undra varför artikeln måste gå som katten kring het gröt. Varför kalla det krig mot kvinnor och tala om extremister och sen dra in kristan, budhister, och ateister i de hela. Varför skriva "Hederskultur, islamistisk terrorism och lagar mot apostasi är tre av de största globala hoten mot kvinnor i dag.

Traditioner och religion är tacksamma ideologiska överbyggnader att ta till för att rättfärdiga mäns våld mot och dominans över kvinnor."

Varför inte bara skriva helt upp och ner vilken religiion och att den är den stora anledningen till detta? Varför säga Religoner är tacksamma ideologiska överbyggnader" när en specifik religion är själva källan till det hela?

Måns Tånneryd sa...

Jonah,

Kanske därför att till exempel kristendomen även den är en utmärkt sådan överbyggnad. Att problemet är större inom islam idag är förvisso helt sant men anledningen är ju inte att den kristna moralen och etiken skulle vara så mycket bättre utan snarare att de västerländska, förhållandevis sekulära samhällena, under lång tid har tryckt undan det kristna inflytandet och tvingat kristenheten att anpassa sig.

Lars Torstensson sa...

Jonah.

Islam är "värst" i de flesta sammanhang, men kristendomen är för den skull inte "oskyldig". Islamiststaterna och Katolska kyrkan brukar samarbeta i FN för att motarbeta kvinnors rättigheter. Hedersförtryck förekommer inte bara i islamiska grupper utan också i kristna och ateistiska.

Katolska kyrkan har ett stort ansvar för den omfattande mödradödligheten i flera länder genom sitt motstånd mot preventivmedel och aborter.

Nils sa...

Precis Jonah, rädslan för att kritisera islam som gör att man inte låtsas om elefanten i rummet. Idag är hederskultur islamistisk terror. Det nämns ett ynka exempel i artikeln, men det påtagliga är den kompakta tystnaden från muslimska organisationer och ledare världen över.

Ulf Gustafsson sa...

Som vanligt måste jag "försvara" islam eftersom de som med hjältans lust vill kategoriskt fördöma islam överdriver och/eller är okunniga.

I artikel står det att pakistanska muslimska ledare fördömt hedersmord.

Här två exempel på muslimska ledare som fördömt Bokoharam:
http://www.huffingtonpost.com/2014/05/21/muslim-leaders-condemn-boko-haram_n_5367486.html
http://www.theguardian.com/world/2014/may/09/top-saudi-cleric-condemns-boko-haram-kidnapping-schoolgirls

Anna Carlsson sa...

De största brotten mot kvinnors rättigheter begås i dagens värld i islams namn. Samtidigt finns ett stort kvinnoförakt tror jag i samtliga religioner. Att kvinnor tvingas leva under det förtryck som beskrivs i artikeln är förfärligt.

Det finns någon slags ide att människors religiösa föreställningar alltid måste respekteras. Varför det om de inte respekterar andra människor?

Nils sa...

Ulf,

ja det var ju alltid något – men inte mycket. Och det skulle till en monstruös kidnappning av av 200 flickor för att det skulle klämmas fram en droppe blod ur stenen.

Jag förväntar mig mer än så. Vad säger muslimerna i Sverige?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det kanske inte är så att du läser allt vad muslimerna tycker. De har ingen talesperson som lämnar pressmeddelanden, så det är att följa massor av olika forum.

En del kanske resonerar som Carolina Farraj:
http://carolinafarraj.wordpress.com/2014/05/14/islamofoberna-forsoker-plocka-billiga-poang-efter-boko-harams-attack/

Andra, som Omar Mustafa, tycker DN skulle skrivit om annat kvinnorvåld:
https://twitter.com/omar_mustafa/status/473730022717792256

Lars Torstensson sa...

Tyvärr är det pinsamt tyst om det starka islamistiska förtrycket bland de islamiska organisationerna, och bland flertalet muslimska opinionsbildare. Det är inte osannolikt att rädsla för repressalier bidrar till denna tystnad.

Dock finns Nalin Pekgul, en troende muslim som både i ord och handling har bjudit extremisterna motstånd.

Mohamed Omar har också sagt en del beska sanningar - trots att han själv tidvis har befunnit sig i det islamistiska lägret ...

Lars Torstensson sa...

Det finns också många "islamofobi-fobiker", särskilt inom vänstern, som underblåser tigandet om islamistiskt förtryck genom att stämpla kritik av detta som rasism. De sviker kvinnor och hbt-personer i islam.

Tänk bara på Seglora Smedjas ilskna angrepp på den sekulärhumanistiska tidskriften Sans, när Sans hade publicerat ett nummer om religiöst kvinnoförtryck, och illustrerat detta med en kvinna i burka på omslaget. Det var inte passande, tyckte Seglora. Burkatvång är en extrem form av kvinnoförtryck, som är vanlig i vissa muslimska länder. Men det fick inte avbildas, enligt Seglora!

Lars Torstensson sa...

Den lesbiska feministen och muslimska dissidenten Irshad Manji har sagt så här: "Icke-muslimerna gör muslimerna en otjänst genom att trycka på den moraliska stoppknappen så fort muslimerna öppnar munnen."

Lokatt sa...

Detta kanske skulle hamna i en annan tråd, men nu blir det i denna.
I DN skrev igår tisdag Golnaz Hashemzadeh om "En pratglad brandman från Boden". Artikeln gick ut på att brandmannen Thomas under en åtta timmar lång flygresa skulle pratat om "Muhammed", "såna vill vi inte ha här", "nä bort ska de". Det är en konstig artikel, som jag uppfattar som en konstruktion, ett delvis falsarium. Golnaz är ung och ganska vacker, och bilden visar tydligt på hennes mörka ögon och svarta hår att hon själv är, inte en Mohammed men en Aisha eller Fatima - Var brandmannen blind? Han ska ha pratat på om invandrare inför Golnaz , "du vet, de gör ingenting. Lever på våra skattepengar och driver omkring" etc. Om han inte var synskadad måste han ha varit förståndshandikappad som inte fattade att han pratade men en av "såna där", "mina pengar ska inte gå till att försörja såna där". Jag ser detta som nedvärderande av norrländska brandmän.
Golnaz vet att de främlingsfientliga , "de har ofta levt i en miljö av likatänkande och därför inte i tillräckligt hög grad ifrågasatts på ett konstruktivt, nyfiket och öppet sätt."
Golnaz beklagar sig i artikeln också över att hon varje gång sedan 2001 som hon flugit till USA (vilket lyxliv) tas åt sidan för att tvingas ge ingående förklaringar till resan - i hennes pass står att hon är född i Teheran. Obegriplig särbehandling, tycks hon tycka.

Den här artikeln gav mig dålig smak i munnen.
En motsvarande artikel, skriven av en svenne-tös som beskriver en pratglad iransk brandman som fattar trögt skulle aldrig tagits in. Fy vad jag är trött på DN.

Nils sa...

Ulf,

grejen med islam är att när en medeltidsideologi möter 2000-talet blir nästan allt billiga poäng.

Finns väl alltid en risk med kritik att den får leden att sluta sig, men vad är alternativet? Avstå från kritik och som feministvänstern göra alla dumheter till osynliga elefanter?

Läste Carolina Farraj som nästan övertydligt belyser grundproblemet med islam. Alla kan hitta sitt islam.

Hon tar avstånd från Boko Haram för deras tolkning av islam som naturligtvis inte har något med det R Ä T T A islam att göra – för det rätta islam är ju Carolina Farrajs:

"Enligt islam är både kvinnans och mannens rätt till utbildning väldigt grundläggande och kampen för kunskap (alltså studerandet) är en kamp älskad av Gud. Att tro att Boko Haram kan finna stöd för sitt agerande i islams skrifter är fruktansvärt okunnigt och att tro att de kan finna stöd i 1,6 miljarder muslimer är helt befängt."

Kenneth Karlsson sa...

Lokatt,

brandchefen i Boden menar också att artikeln verkar bygga på hittepå - de har aldrig haft någon "muhammedan" anställd och som mobbats ut. Golnaz Hashemzadeh tycks vara en riktig Sheherazade.

Lars Torstensson sa...

Nils.

Det är så troende människor ofta gör. De "väljer och vrakar" i sina "heliga skrifter", anammar godtyckligt vissa texter och tolkningar och förkastar andra. Det är förstås ganska naivt av Carolina Farraj att tro att de "onda" texterna blir oislamiska bara för att hon ogillar dem. Men det är bra att hon fördömer extremism.

Ett problem med islam är emellertid att många religiösa ledare förvägrar de troende rätten att göra egna tolkningar. I stället kräver de att "fotfolket" ska rätta sig efter den linje som bestäms i moskéerna - och som vanligen är fundamentalistisk - och avvikelser betraktas som hädelse.

Tyvärr får de reaktionära imamerna ofta stöd av naiva politiker, som i sin strävan att föra en dialog med den muslimska gruppen utnämner dem till "sanna" företrädare för denna grupp. De borde hellre ställas åt sidan.

Moderaterna har t ex placerat en kvinnofientlig islamisk extremist, Abdirisak Waberi, i riksdagen, vilket närmast är en skandal!

Kristendomen har mer än islam frigjort sig från bokstavstron.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Läste Carolina Farraj som nästan övertydligt belyser grundproblemet med islam. Alla kan hitta sitt islam."

Detta kan vara ett problem för dem som gillar förenklingar och en svart-vit värld, men det är något islam delar med andra religioner.

Krister V sa...

Nej, jag förstår tycker inte heller att grundproblemet är olika tolkningar. Snarare att islam inte ses som en personlig tro, utan att man ska tvinga sina anhöriga och helst även samhället att anpassa sig efter sin tro.
Carolina Farraj kan mycket väl vara ett undantag, men hon kan inte vara omedveten om att det är ett stort problem med islam.

Lokatt sa...

Intressant med Bodens brandchefs uttalande.
Det är irriterande med de här historierna om fiktiva slöjdragningar,påhittad misshandel av gravida muslimska mödrar, nedvärderande skrönor om rasistiska svagbegåvade brandmän.
Det verkligt trista är att de här relativt lätt genomskådade rövarhistorierna slukas med hull och hår av naiva välmenande. De som konstruerat rövarhistorierna får stå oemotsagda, resultatet kan bli självöverskattning.
Endast sällan straffar synden sig själv. Jag tänker på de trosvisst självsäkra ynglingar som var ute för att bränna Lars Vilks inne, men som istället råkade sätta eld på sig själva.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se