13 juni 2014

LurendrejeriSå här ska kvacksalvare som profiterar på andras desperation bemötas.

8 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Joh 5:8.

Jonah sa...

Anders

Skillnaden är väl dock att i det stycket stod personen upp och gick utan att ha tagit "medicin".

Fast vi vet ju inte till hundra procent att Jesus inte använde rent vatten med silver i.

Anders Hesselbom sa...

Vi vet att bokstavligen 100% av alla healers bedrar antingen sig själv eller andra.

Anders Bergdahl sa...

Jonah,

Den som påstår att de kan hela någon med handpåläggning eller bön är en lika vedervärdig lögnare som mannen i videon. Om man dessutom är predikare/pastor/präst och tjänar pengar på det så är det i mitt tycke djupt omoraliskt eller ett utslag av vansinne att tro att destillerat vatten, handpåläggning eller bön faktiskt är ett alternativ till medicinsk vård. Tjänar man pengar på det bör man straffas, i annat fall bör man i alla fall hindras.

Jonah sa...

Fast i texten Anders hänvisade till säger ju att det faktiskt hände. Inte att han påstod att han kunde.

I övrigt håller jag med dig. Dock tror jag att folk har missat vad bön är för något. Är det inte bara tt be den som kan hela någon att göra det?

Som diskussionen går ibland så är det som om bönen i sig själv skulle vara det som faktiskt gör något. Som någon magisk formel.

Jag ser det mer som att be Gud om något och sen får man se om han ger det.

Tänk att en liten pojk går och frågar sin far om pengar. Ibland får han det, ibland inte. Men det är ju inte frågan i sig som ger pengarna utan fadern. Om sen en kompis frågar hur han fick pengar så säger pojken "jag fick det av pappa när jag bad honom om det". Han säger ju inta att hans bön gav pengarna.

Vad är skillnaden? Om man tror på att Jesus sa tag din bädd och gå och mannen gjorde det. Är det inte logiskt att då be honom göra likadant med folk nuförtiden?

Det är väl knappast vedervärdig lögn eller omoraliskt utan ett uttryck för att man lägger alla sina bekymmer hos Gud.

Säger man att Gud har gett mig helande kraft i mina händer så är det ju något helt annat och där håller jag med dig.

Anders Hesselbom sa...

Jag får nog bli kristen igen, bara för att förstå varför detta är en korrekt adressering av invändningen och inte bara mera apologetik.

Erik M sa...

Jonah,

Jag ser det mer som att be Gud om något och sen får man se om han ger det.

Vad är poängen med att be en allsmäktig varelse som redan har en gudomlig plan för skapelsen om något? Om det låg i linje med Guds plan att du ville att du skulle han väl ha gett det till dig redan. Om det inte är i linje med hans plan så kommer du inte att få det hur mycket du än ber. Varför be Gud om något om Gud vet redan vad det är du vill? Vad är poängen?


Det är väl knappast vedervärdig lögn eller omoraliskt utan ett uttryck för att man lägger alla sina bekymmer hos Gud.

Det är faktiskt omoraliskt att bete sig som om man har lösningen på ett problem om man inte faktiskt har goda skäl att anta att man har lösningen på problemet. Om någon tror sig ha en medicin som botar alla sjukdomar, men alla empiriska tester som utförts på medicinen har visat att den är verkningslös så är det omoraliskt att fortsätta marknadsföra medicinen.

Böner och helbrägdagöring har i bästa fall inte bevisats fungera och i värsta fall bevisats inte fungera. Så det är faktiskt omoraliskt att lägga sina (och andras) bekymmer hos Gud (om man inte i alla fall kombinerar det med något annat som faktiskt fungerar).

Erik M sa...

En rättning av mitt förra inlägg:

Det ska stå: "Om det låg i linje med Guds plan att du skulle få något så skulle han väl ha gett det till dig redan?"

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se