28 juni 2014

Medierna om de könsstympade flickorna

Idag fick vi höra Medierna i P1 som vanligt. Programmet hade granskat nyheten om de könsstympade flickorna i Norrköping. En nyhet som tagits upp med tre inlägg på denna blogg [1, 2, 3].

När uppgifterna granskats visar det sig att det fanns felaktigheter, oklarheter och det är tveksamt om det överhuvudtaget var en nyhet. Flickorna gick inte i samma klass. De deltog i en diskussionsgrupp. Det finns inga uppgifter om att de omskurits i Sverige eller att några olagligheter skett. Istället är det "upptäckta" exakt det förväntade. Att flickor som kommer från Somalia eller Eritrea i stor utsträckning är könsstympade är det förväntade.

Kvar finns dock frågan om hur det svenska samhället gör mesta möjligt för de flickor som könsstympats.

Lyssna på Medierna (det inbäddade verkar inte fungera)

8 kommentarer:

Lokatt sa...

Det var ju synd att det inte gick att lyssna.

Men jag har lyssnat till professor Sara Johnsdotter, som oroar mig. (Måste lära mig lägga in länk). Hon är specialist på omskärelseområdet och uttalar sig om afrikanska kvinnor i Sverige. Medan hon tidigare var doktorand (hon kanske har ändrat sig) sa hon indignerat i ett radioprogram att vi inte är lika inför lagen; svenska kvinnor tillåts att göra alla möjliga estetiska ingrepp på sitt könsorgan, medan somaliska invandrade anklagas för brott på grund av omskärelse. - Hon förstod uppenbarligen inte den milsvida skillnaden!
Hon vill inte att man ska använda ordet stympning, det ska heta omskärelse. "Stympning" gör de drabbade ledsna, de känner att det är något fel på dem. Johnsdotter förminskar företeelsen på flera sätt, det är oroande.
Hon har undersökt trettio somalieanknutna svenskar i sin avhandling, femton kvinnor och femton män. Bland annat har hon kommit fram till att samtliga av männen , möjligen minus en, säger sig vara emot omskärelse eller i alla fall neutralt inställda. Samtidigt berättar en kvinna att förr kunde en uppskuren, avknipsad och ihopsydd (mina ord)brud vara värd femton kameler... på grund av att mannen kunde vara hundra procent säker på att flickan var oskuld. Men idag tror alltså Sara Johnsdotter på männens ord när de säger att omskärelse inte alls är något de önskar.
Det kan bli farligt när man anlitar experter när beslut ska fattas - kanske är Sara Johnsdotter ensam på sitt område. Titeln professor smäller väldigt högt i vissa kretsar, t ex bland de politiker som aldrig hann ta studenten.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt

Det går visst att lyssna. Klicka på länken så kommer du till Sverigesradio. Lyssna! Sara Johnsdotter intervjuas, men det låter inte som samma person du beskriver.

Länkar kan du kopiera och läggs in så här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5901293

Så kan de som är intresserade att veta vad du hänvisar till kopier länken och klistra in den i sin webbläsare.

Lokatt sa...

Ulf G
Aha, jag fattade inte turerna till lyssnandet, nu har jag hört.
Just det, Sara J låter inte riktigt som den person jag beskriver ovan.
Hon var yngre och nyare i ämnet i den SR-intervju som jag ska göra mitt bästa för att lägga in här. Som jag skrev var hon doktorand då, ännu ej professor. Jag gissar att hon har fått sig några snytingar från kolleger och andra sedan dess, och slipat av sina åsikter (jag är fortfarande mycket misstänksam mot henne).
Jag förstår inte varför det är så viktigt att de 30 (60) konstaterat omskurna flickorna tillhörde en "grupp" och inte en "klass", fast den engelsktalande personen förklarade.
Och just jag har aldrig trott att flickorna här hemma stympats på något köksbord. Jag utgår ifrån att all omskärelse sker eller har skett i det ursprungliga hemlandet, t ex under semesterresor. De speciella gummor som har som födkrok att utan bedövning klippa, skära och sy i kött finns kanske heller inte i någon utsträckning här, gissar jag.
Johnsdotter gör en viktig poäng av att absolut ingen flicka omskärs här - Men vad spelar det för roll? Ett sönderskuret underliv är förstört även om det skurits upp på månen.

Acathode sa...

Lokatt: Nu har jag inte hört Sara Johnsdotters uttalande, men det är fullt möjligt att hon syftar till att som den svenska lagen ser ut idag så är det olagligt att utföra kvinnlig omskärelse även om det är en fullt myndig, vuxen kvinna som själv vill att t.ex. en plastikkirurg ska göra ingreppet.

Samtidigt så kan en "svensk" kvinna gå till samma plastikkirurg och be honom skära om henne i underlivet för rent estetiska orsaker, och det är fullt lagligt.

Detta vet jag har lyfts tidigare när FGM diskuterats i alla fall. Frågan är ju dock hur vanligt det förra scenariot är, dvs. är detta verkligen ett problem i praktiken?

Dock, ytterligare en aspekt i att vi inte är lika inför lagen är att lagen endast skyddar tjejer. Självklart är de flesta formerna av kvinnlig könsstympning värre än manlig omskärelse, men som lagen ser ut idag så skyddar den flickor från även betydligt mildare former av FGM, som utan tvekan är mindre ingrepp än manlig omskärelse.

Man kan ju här fråga sig varför pojkar inte har samma rätt till sin egen kropp som flickor?

Sen måste jag bara säga att Medierna i P1 är ett av de bästa programmen som SR sänder. Värt att lyssna på varje nästan varje gång, och slående objektiva utan vinkling vare sig åt höger eller vänster. Dessutom vågar de ta upp förvånansvärt kontroversiella ämnen, som t.ex. DNs tveksamma rapportering om Sandviken-rapporter.

Lokatt sa...

Acathode

Jag lyckas inte få fram klippet där Sara Johnsdotter bland annat talar om olikheten inför lagen , trots att jag kontaktat Sveriges radio, som vänligt skickat mig två andra, liknande klipp.
Manlig omskärelse gör mig också rasande. Naturligtvis ska inga friska barngenitalier överhuvudtaget vidröras med en skalpell, det är en skam att så sker. Självklart har pojkar precis samma rätt till att ha sin kropp intakt som flickor.
Jag har vet inte om det finns vuxna kvinnor som begär omskärelse/stympning i vuxen ålder. Det borde hon väl kanske få... även om man mer än anar att detta beror på påtryckningar från andra. Jag har aldrig tidigare funderat i de banorna. Men de är väl fullt i jämförelse med de huvudlösa höns som kastar sig fram för att få gifta sig med dömda mördare, som Helge Fossmo eller Juha Valjakkalja.
Men alla dessa bröstförstoringar som utförs har med stor säkerhet med indirekt eller direkt påverkan från andra,i grunden män, att göra. Bröstförstoringar är onödiga (oftast)ingrepp vars enda försvar är att patienten själv betalar.
Naturligtvis tänker jag inte på bröstopererade cancerpatienter.

Men det är ju inte det vi talar om, utan om att barn utsätts för dessa bestialiska ingrepp som i sin värsta form blir dödliga och i sin näst värsta form förstör livet för flickan. Att kissa varje dag, att ha mens varje månad, att bli penetrerad (varje natt?) utan att kunna känna annat än smärta, och bli uppsprättad före varje förlossning och efter den hopsydd igen (hygien?)för fortsatta glädjelösa, sannolikt smärtsamma penetrationer.
Och hur luktar det ifrån därinne, i utrymmen som ständigt smutsas ner men som inte går att komma åt..

Acathode sa...

Lokatt:
Personligen anser jag att när man väl är myndig så så borde man få göra (nästan) vad man vill med sin egen kropp så länge det inte skadar andra.
Vill man då bli omskuren så ok - ditt underliv, ditt val, oavsett om de är man eller kvinna. Vill man klyva sin Peter-Niklas i två så visst. Jag fattar inte varför någon någonsin skulle vilja göra det, men det finns uppenbarligen personer som faktiskt vill (googla.. eller förresten, låt bli). Vill de verkligen, då får de väl göra det, så länge de bekostar kalaset själva... oavsett om de är män eller kvinnor.

"Men alla dessa bröstförstoringar som utförs har med stor säkerhet med indirekt eller direkt påverkan från andra,i grunden män, att göra. Bröstförstoringar är onödiga (oftast)ingrepp vars enda försvar är att patienten själv betalar."

_Alla_ våra handlingar och val är ju till väldigt stor del påverkade av vår kultur, vår närmaste omgivning, osv. Någonstans får vi ju ändå lov att anse att vuxna människor faktiskt kan ta ett eget ansvar för sina egna val och handlingar.

Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med att så gott som omyndigförklara kvinnor när de t.ex. väljer att plastikoperera sig. Det finns en tendens att se kvinnor som "gör fel" som passiva offer för sin omgivning, till och med "hjärntvättade", istället för som vuxna människor som faktiskt gjort ett eget aktivt val.

Vi brukar inte göra samma sak när det kommer till män, utan män tillåts vara tänkande, självständiga agerande individer även när de gör val som vi personligen inte håller med om.

I slutändan, vad som är "onödigt" måste ju ändå personen som faktiskt äger sin egen kropp få avgöra.

Lokatt sa...

Acathode
Jag såg det du skrev först nu mitt i fredagsnatten.
Jag vill gärna besvara, men nu måste jag sova. Återkommer.

Lokatt sa...

Acathode
Jag tycker att du har rätt i det du påstår här ovan. En vuxen person måste själv få ta ansvar för sina gärningar och betala alla räkningarna själv. Jag fördömer inte plstikoperationer som sådana, säkert kan en och annan näsplastik eller fettsugning förhöja livskvalitén hos den drabbade. (Salman Rushdie berättar om lättnaden efter operationen av ögonlocken, som höll på att falla ihop helt).
Det är bra om man innan ett ingrepp ställer sig frågan om varför, man vill låta göra detta. Vartenda argument beträffande sönderskärande av ett barns genitalier ska direkt på soptippen. Och den som står beredd med rakbladet ska i finkan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se