29 juni 2014

Nu är det Ramadan

I helgen inleds Ramandan. Om det var igår eller idag är lite oklart. Islamiska förbundet i Sverige och Sveriges imamråd säger, via Europeiska fatwarådet, att högtiden började igår, till skillnad från tolkningen i t.ex. Saudiarabien. Det är intressant att de förstnämnda hänvisar till den vetenskapliga metoden för att legitimera sin tolkning.
Uttalandets och tillvägagångssättets legitimitet stöds av en gedigen forskning som förankras i båda konsensus bland ledande fiqh-akademier och etablerade astronomiska beräkningar.
När det egentligen är en godtyckligt vald premiss som avgör i vilket datum det blir. Läs på bloggen Högtider och traditioner om ni vill veta detaljerna.

Det är också intressant hur Islamiska förbundets tolkning av islam får genomslag i Sverige. I media framställs det som om Ramadan startade på lördagen för alla muslimer i Sverige och Svenska kyrkan hjälper till med detta. I sin tidning Spiran meddelar de uppgifterna från Europeiska fatwarådet. Rådet ledas av islamisten Yusuf al-Qaradawi, en antisemit som stödjer självmordsattacker och fatwan mot Salman Rushdie 

Den muslimska fastemånaden kännetecknas, enligt Wikipedia, av att muslimer avhåller sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. De försakar världsliga aktiviteter och påminns om beroendet av Gud. Böner, koranläsning, vänlighet och givmildhet präglar Ramadan. Men precis som att många kristna firar Jesusfödelse med exklusiva presenter och dignande matbord, så är kommersialism ett betydande inslag i Ramadan. Detta är inte fel. Alla muslimer borde få fira sina högtider när och hur de själva önskar.

Tidningen Spiran berättar också om vilka tider på dygnet som muslimer i Norrland skall fasta, också detta efter beslut från Europeiska fatwarådet. I Umeå tar fastan dagligen slut 21:03, de kan inte vänta på solnedgången.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se