1 juli 2014

"Kreationism i Sverigedemokraternas styrelse"

Sverigedemokraternas riksdagsledamot och partistyrelseledamot Julia Kronlid intervjuas av Christer Sturmark ["jag"] i nya numret av SANS magasin.
Julia Kronlid tycker att man i skolan ska presentera evolutionsteorin som en teori bland andra. Något som knappast är förenligt med kursplanen för den svenska skolan. 
– Jag tycker man ska presentera att det finns människor som tror på andra sätt också. Man ska undervisa om evolutionen, men också lyfta fram dem som kritiserar den. 
Jag påpekar att det blir problematiskt om skolan alltid ska presentera olika uppfattningar om vad som har skett, oavsett hur rimliga de är. Ska vi exempelvis berätta om Förintelsen men samtidigt säga att det finns de som tror att Förintelsen inte har ägt rum, och lämna till eleverna att välja vad de vill tro? 
– Det är skillnad att uttala sig om något som hänt i nutid, när det finns människor som lever i dag som faktiskt var med. Ingen som lever i dag var ju med för sextusen år sedan. 
Men de sista överlevarna från Förintelsen är snart döda. Med Kronlids synsätt på historien dröjer det alltså inte så länge innan vi måste börja tala om Förintelsen ”som en teori bland andra”. 
– Jag tror att det finns en högre makt som ligger bakom hela skapelsen. Det kan finnas en viss utveckling i naturen, men jag ifrågasätter delar av evolutionsteorin. Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden. 
Skapades då människan för sextusen år sedan? Julia Kronlid undviker att ge ett direkt svar: 
– Jag vill inte gå in på detaljfrågor om tidsaspekter. Men jag tycker inte att man måste tolka Bibelns skapelseberättelse så att en dag måste motsvara exakt en dag.
Läs hela intervjun.

20 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

Fruktansvärt.. inte konstigt att rasism är en annan vanlig vanföreställning eller kognitiv störning i SD.

Nils sa...

Anders B,

"inte konstigt att rasism är en annan vanlig vanföreställning eller kognitiv störning i SD."

En groteskt fördomsfull åsikt. Vad menar du med kognitiv störning? Hur vanlig är den?

Lokatt sa...

Tragiskt.
Jag har en känsla av att (slapp) religiositet och inte minst "tron på något" som inkluderar New Age-idéer är överrepresenterad bland våra folkvalda. Finansministern t ex, som nu i mogen ålder "funnit Jesus", gör mig skrämd.
Jag vill att maktens representanter ska tvingas bekänna färg så man vet vem man inte ska rösta på. Alltså inte bara uppge partifärg utan också vilka gudar eller andra väsen man tror på. Jag betalar deras lön, därför tycker jag att jag har rätt att få veta detta för mig viktiga. -De kan ju ljuga om de vill för att skydda sig och sin tro,om deras gud tillåter det. Jag vet åtminstone en stor gud som gör det.
Om jag inte minns fel berättade Gustav Fridolin om någon övernaturlig uppenbarelse som hade med hans farmor att göra.. Visst är även han en av de vilseförda. Men som ligger relativt lågt med det.

Anders Bergdahl sa...

Nils

Om man på allvar tror att man kan dela in människor i olika raser så lider man av en villfarelse. Detta kan bero på att man förvärvad en kognitiv störning genom att man fördjupat sig i rasistisk propaganda utan att applicera kritiskt tänkande.

Ove sa...

SD - partiet som konsekvent kritiserar religiöst inflytande över politik och lagstiftande.

Så länge det kommer från muslimskt håll och inte kristet (det senare vill man av någon anledning tvärtom mer av).

Lokatt sa...

Är det inte väl oförskämt att säga att representanter och väljare för ett politiskt parti är mentalt störda, förståndshandikappade..? Är det verkligen ok att säga att många av dem utmärks av att de har vanföreställningar, vilket är ett kriterium för allvarlig psykisk sjukdom, den diagnos jag direkt kommer att tänka på är schizofreni.
Är det verkligen ok?
Jag skäms när jag läser sånt här. Det är på pricken likt skolgårdsmobbning, där översittare "har rätt" att spotta hur mycket som helst på utvalda elever "som har fel".
Jag förstår att det känns skönt att yla med vargarna och springa med i det ansvarsbefriade drevet.
Men det är inte särskilt ärofullt.

Anders Bergdahl sa...

SD är ett parti byggd på villfarelser och lögner.
Att evolutionen ägt rum, att universum troligtvis är nästan 14 miljarder år gammal och att jorden är betydligt äldre än 6000 år oberoende av definitionen på dag är FAKTA.
Personer som inte förstår dessa fakta är antingen vilseledda eller har något problem med normal verklighetsbild..
Ser du, på allvar, att en person som faktiskt tror att jorden är 6000 år gammal är tillräknelig??
Kan du på något sätt försvara en sådan villfarelse?
Vill vi ha personer som fattar beslut i vårt samhälle som lider av sådana villfarelser?
Hur kan det komma sig att personer som lider av villfarelser kring evolution och kosmologi ofta också är mot homorättigheter, invandring, jämlikhet. Att de också tenderar att tro på raser, på att vissa genom ingivelse vet vad som är sant.

NEJ.. det är dags att vara tydliga i att personer med allvarliga villfarelser är ett problem och hotar utveckling och fred..

Patrik Lindenfors sa...

Nej faktiskt. Man kan ha fel utan att vara sinnessjuk. Anders, kan du självmoderera, tack.

Anders Bergdahl sa...

Att ha en missuppfattning är ingen sinnessjukdom, alldeles korrekt.
Att ha en kognitiv störning på grund av påverkan av auktoritära system är inte heller sjukdom. Men kan bli sjukdom om det hindrar individens möjlighet till att nå väsentliga mål och fatta autonoma val.
När det blir sektliknande så är villfarelsen så stark att individen inte längre kan sägas ha en möjlighet till fria val..

Jag ser detta som allvarliga problem.. hur grava villfarelser ska en person lida av innan vi erbjuder vård?
Om jag tycker att jag behöver ett helrör vodka varje dag får jag vård. Om jag spelar bort mina pengar får jag vård. Om jag skänker pengarna till scientologerna får jag inte vård.
Om jag fattar underliga beslut på grund av ADHD eller liknande får jag vård.
Om jag fattar underliga beslut på grund av allvarliga villfarelser får jag ibland vård.. men oftast inte om villfarelsen kan stämplas som religiös.. varför?
Är det mindre allvarligt att tro att jorden är 6000 år gammal än att tro att man ska lyda inre röster som får en att skänka bort sina pengar?

Tyvärr är det ju så att villfarelser med religiös grund tolereras på ett helt annat sätt än andra villfarelser.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt och Patrik,

Det är lite ohederligt mot Anders B att glida i vilka ord som används från "kognitiv störning" till "mentalt störda" till "sinnesjuka".

Patrik Lindenfors sa...

Det är faktiskt en diagnosterm...

http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerforvardochomsorgviddemenssjukdom/sokiriktlinjerna/personermedlindrigkognitivstor

Patrik Lindenfors sa...

Anders,
Villfarelser med religiös grund tolereras eftersom de är "normala" sett till vad omgivningen har för trosuppfattningar. "Man tror så" verkar vara en väldigt stark kraft för att något ska normaliseras. Det är inget konstigt utan något väldigt mänskligt. Och definitivt inget som bör sjukdomsstämplas.
http://ethicsunwrapped.utexas.edu/video/conformity-bias

Ulf Gustafsson sa...

Patrik,

Ja, men det är ingen sinnessjukdom (äldre term för allvarlig psykisk störning).

Patrik Lindenfors sa...

Ok, i så fall ber jag om ursäkt. (Men jag skulle gärna se ett annat ordval i alla fall.)

Ulf Gustafsson sa...

Ja, ett annat ordval vore bra. När man vet om att det är en medicinsk term, kopplad till demenssjukdom, blir det både felaktigt och olämpligt.

Krister V sa...

"personer med allvarliga villfarelser är ett problem och hotar utveckling och fred"

Jovisst, vi kanske ska rädda demokratin genom att inskränka den?

Anders Bergdahl sa...

Håller med om att annat ord vore bra.. frågan är vilket..

Anders Bergdahl sa...

Kanske ska man kalla kreationism för: "vanföreställningssyndrom "
Mer specifikt:
"ospecificierad typ (unspecified type): här kan man i diagnosen specificera om vanföreställningarna är av bisarr eller icke-bisarr form samt om de delas med någon annan (shared type) som i folie à deux."

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=folie%20%E0%20deux

Eller så är man enbart extremt obildad..

Nils sa...

Det är möjligt att jag missar något, men är Anders Bergdahl den person som ofta kommenterat klokt i trådar om filosofiska frågor?

I så fall har något hänt, för nu är hans kommentar obalanserade, fördomsfulla, fulla av hat och förakt.

Man tror inte sina ögon. Människor med villfarelser (Siewert Öholm och Julia Kronlid) som hotar utveckling och fred?!? Var det inte någon ism på 30-talet som hade liknade åsikter om en viss grupp människor? En grupp människor som utgjorde ett hot mot samhället och som samhället måste göra sig av med…


På vilket sätt var Kristian G och BBM värre?

Patrik Lindenfors sa...

Nej jag håller med. Den här nya Anders känns inte alls lika bra. Sluta spekulera i diagnoser nu, Anders.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se