7 juli 2014

Om Christopher Arquette: Jag är antirasist

Jag vill göra ett klargörande angående anklagelser som riktas mot mig, som inte stämmer. Christopher Arquette är en av personerna som gärna kommenterar på humanistbloggen, har skrivit ett inlägg på sin blogg, där han använder mitt fulla namn, och totalt missrepresenterar mina påståenden och mina åsikter.

Jag har, bl.a. på min blogg, på humanistbloggen och på andra platser, kritiserat övergrepp mot barn. Vissa av dessa är religiöst motiverade, andra inte. Ibland används pseudovetenskapliga argument som försvar av ett bedrägligt beteende, vilket jag exemplifierade genom att citera en rabbi som säger att "[vi inte] förnekar att omskärelsen är plågsam för barnet", men att "vi tror att smärtan hjälper barnet att utveckla medvetandet". Forskningsstödet för detta är ytterst tveksamt, vilket fick mig att lyfta uttalandet som ett exempel.

I en annan text, som handlade religiösa yttringar, nämner jag en (förvisso ovanlig) judisk rit som faktiskt orsakat att barn fått herpes, där rabbin har barnets sår i munnen. Jag vill ta tillfället i akt att förtydliga att både det första exemplet med pseudovetenskapligt försvar och det andra exemplet där rabbinen stoppar in barnets penis i munnen, inte är sedvanliga judiska seder, utan religiöst motiverade avarter.

Men det var ett misstag att ta upp detta. Christopher Arquette skriver på sin blogg att dessa seder över huvudet taget inte förekommer, och att det är min antisemitism som får mig att lyfta dessa påståenden.

Jag kommer från en multireligiös familj, och är lite av en udda fågel i och med min humanism. Både i min familj och bland mina närmsta vänner, finns judar, muslimer och (inte minst) kristna. Så med anledning av anklagelsen som riktas mot mig på Arquettes blogg vill jag förtydliga att jag är en uttalad antirasist, och uttalad förespråkare av religionsfrihet, något som jag håller lika högt som min rätt att kritisera religiösa yttringar.

Uppdatering 2014-08-02: Även Emily Shire tar upp det fenomen som Christopher Arquette påstår inte finns.

2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Anders,

Din personliga vendetta med Christopher A upplever jag som onödigt att ventilera på Humanistbloggen.

Antar att många som läser här inte vet vad det handlar om. Jag har i stort glömt bakgrunden till osämjan, som måste inträffat för minst ett år sedan. För läsare blir det svårt att bilda sig en egen mening, eftersom du inte länkar till de utsprungliga inläggen.

Anders Hesselbom sa...

Om detta är begränsat till en personlig konflikt, så är det bra. Samtidigt måste man få diskutera viktiga frågor utan att få grova, falska anklagelser riktade mot sig. Jag hoppas att hans agerande inte avskräcker någon som har något viktigt att säga.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se