1 juli 2014

Öppen tråd (juli)

En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på
Humanistbloggen.

Julius Caesar
Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg är publicerat som första inlägg i månaden, så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i Bloggarkivet till högerspalten.

48 kommentarer:

Pike sa...

Då tänkte jag passa på att börja månaden med att tacka för mig. Jag kommer nog att titta in lite då och då för att läsa blogginläggen, men jag kommer inte att kommentera mer. Anledningen är främst att jag tänkte fokusera på annat och till viss del för att jag inte tror att jag tillför så mycket mer än att bara ytterligare polarisera i de fall där åsikterna redan är fasta.

Ni som ansvarar för bloggen gör ett utmärkt jobb, både med att hitta intressanta ämnen och ta upp och att ta debatten med kommentatorer av alla sorter.

Tyvärr verkar mycket av er tid nu gå ut på att bemöta dem som verkar vilja göra kommentarstrådarna till forum för allt annat än humanistiska idéer. Jag fattar ärligt talat inte ens hur ni orkar.

Många av er andra som postar regelbundet här tycker jag också gör ett bra jobb, och det inkluderar även personer som inte är humanister. Så länge kommentarstrådarna har hållit sig till ämnet har det blivit mycket klokt sagt och jag har lärt mig en hel del bara genom att försöka hänga med.

See ya in the funny papers!

Jocke Mejsel sa...

En av få bloggar, tillsammans med xkcd.com och thedailywtf.com, som jag efter besöket, känner har givit mig något intressant att fundera på. Kanske har har jag inte alltid blivit smartare, men jag har absolut inte blivit mindre begåvad :-)

Anders Hesselbom sa...

Det kommenteras onekligen en hel del om kommentatorerna, vilket i bästa fall är off topic... Ett kristet beteende som fått spridning?

Lennart W sa...

Pike: Lite trist imho men du har säkert dina bra skäl. Du är helt ok. Ha det bra.

Henrik Larsson sa...

Ekar och följer Pikes exempel och går ned i lurkmode även jag och av liknande skäl. Delar både berömmet till bloggens admins och analysen vad gäller problematiken.
Med vänlig hälsning

Lokatt sa...

Jag blir galen på Reinfeldt (just nu i Almedalen) och de andra som ropar "Lägg ner Bromma flygfält". Så urdumt. Behåll Bromma för höge Farao!
De kringboende som klagar på "bullret" bör flytta ut på landet där de finner tystnad och ro. (Inget flyg på Bromma är tillåtet på natten, och endast sällanflyg på helger).
Enorma mängder bränsle kommer att gå åt och avgaserna ökar om alla brommaresenärer ska tvingas köra långt uppåt Uppland för varje liten inrikesflygresa.

Lokatt sa...

Liten rättelse: Inget trafik-flyg är tillåtet mellan klockan 22.00 och 07.00, vardagar.
Men det händer att polisens helikopter hovrar där mitt i natten, och ibland är det snabba regeringsplanet med herr Bildt inuti lite försenat.
Jag är bortskämd med att (nästan) kunna sträcka ut handen och ta på planen när de glider förbi mot landning - Underbart!

Lokatt sa...

I "Människor och tro" från Almedalen debatterade bl a Christer Sturmark och Antje Jackelén den eviga frågan om skolavslutningar i kyrkan.

Ärkebiskopen sa då att hon har efarenhet från Lund (?) där man på en skola firar julavslutningen i kyrkan och sommarlovsavslutningen i en moské, och hon tycker att det fungerar bra.
Bortsett från det självklara att inga avslutningar ska vara religiöst anfrätta undrar jag hur den muslimska avslutningen ser ut. Sitter pojkar och flickor blandat, som de har lust? Eller sitter flickorna längst bak, kanske placerade bakom ett skynke? Eller anser man att flickorna på just en sommarlovsavslutning inte måste skyddas från pojkarnas lystna blickar och förbjudna tankar?
Ber man bönen på traditionsenligt vis, på knä med den bakre nedre delen av bålen vänd upp mot taket?
Får flickorna och de kvinnliga lärarna vara obeslöjade under högtidligheten i moskén, eller måste även ickemuslimska flickor och kvinnor täcka sig vid sommaravslutningen? Får kvinnliga lärare och rektorer hålla tal? Allt det här skulle jag vilja veta.

Lokatt sa...

Jag lyssnade en gång till på vad Antje Jackelén säger. Hon säger att hon känner till ett stift, som har den här sortens avslutningar (ibland kristen ibland muslimsk).
Jag vet inte vad hon menar med "stift". Om hon menar en normal skola inom ett visst upptagningsområde, eller någon sorts religiös skola, för vuxna?
Men jag vill i alla fall veta hur dom gör.
Det är jämställdheten jag är ute efter.

Marre sa...

Lokatt,

Ärkebiskopen refererar till att det i Lunds stift funnits lokala exempel på att man haft skolans julavslutning i Svenska kyrkan och sommaravslutning i moskén.

Dina frågor är relevanta och du kan ställa frågan till ärkebiskopsämbetets kontaktperson. E-postadress finns på deras sida.

Ett stift omfattar alla församlingar inom det området, för t.ex Skåne är det Lunds stift.

Lokatt sa...

Aha Marre!
Jag ska kontakta dem med mina frågor, tackar!

Lokatt sa...

Ulf G och Torsten och kanske flera

Jag ställer härmed en fråga som jag då och då funderar över. Frågan är tabu (likt så många andra frågor i Sveriges land) men jag gör ett försök, kanske slipper jag bli luggad och utkörd..
Igår väntade jag och hundra andra på Vaxholmsbåten som skulle ta oss tillbaka till stan. Tre unga män framför mig i kön kysstes, ideligen. De tre var långa, deras kyssande syntes över folkhavet och jag tror det var meningen. Bland oss väntande fanns många unga par, förmodligen var i alla fall några av dem nyförälskade, men de visade inte upp sin erotiska potens och längtan där bland barnvagnar och gamla tanter. - Varför måste den här trekanten demonstrera sin kärlek med kyssande och smek över rumporna?
Jag skulle inte ställt frågan om detta var första och enda gången jag påtvingats homoerotik (jag ville inte lämna min plats i kön).
Jag förstår att det är jättefult att fundera så här, men.
Varför är offentligheten, uppvisandet viktig? Det vill jag veta. Ursäkta och förlåt.
Förtydligande: Jag vill inte ofrivilligt blandas in i heterosexuellas intimiteter heller. Kalla mig gärna sipp.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jag vet inte och okunskap i dessa frågor är inget problem för mig.

Kanske du skulle fundera över vilka brister du besitter som gör att du känner avsmak i dessa situationer. Problemet kanske ligger hos dig?

Lennart W sa...

Ulf: Har du möjligen samma förslag (som till Lokatt) för att lösa den här problematiken?

SvD: Fler anmäler blottare i Stockholm

Kanske är det de utsatta tjejerna som borde fundera på vad det är för brister hos dem som gör att de känner avsmak i dessa situationer?

(Nej, det är inte min teori. Och egentligen får man väl vara exhibitionist också - men då ska ju alla inblandade vara 1. vuxna! och 2. med på noterna!)

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

När man funderar över sina brister, behöver man inte i alla situationer finna någon allvarligare som orsakar ens reaktion.

Jag hoppas inte blottare anmäls endast för att det de som ser den upplever avsmak.

Lennart W sa...

Ulf: Vad är det i så fall öht för fel med blottare enl dig? Är det ens fel? Eller finns det något annat bättre skäl än avsmak för att anmäla blottare? Faktiskt nyfiken på hur du ser på det.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

När en blottare begår sexuellt ofredande finns det anledning att anmäla.

Lokatt sa...

Jag känner väl inte direkt avsmak när kåta män tungkysser varandra framför mig. Men jag blir besvärad, och framförallt undrande. Min fråga var ju enkel: Varför känner många homosexuella att deras erotiska förspel måste visas upp för en publik?
Nej, jag anser inte alls att jag "besitter brister" Ulf G, för att jag reagerar.
Det här med blottare är något speciellt som jag har viss erfarenhet av. Fast blottandet inför mig tog helt slut när jag blivit sexton- sjutton år. Som tolvåring upplevde jag att det fanns blottare i varannan buske i Rålambshovsparken. Vi småflickor fnissade hysteriskt åt den outsägligt löjliga röda korv som den arme mannen , efter att ha ropat "Titta hit flickor!" stolt masserade i hög hastighet medan vi sprang därifrån det fortaste vi kunde. Jag gick aldrig ensam genom parken.
Det bör handla om en sorts pedofili, och bör därför inte ses som oskyldigt.
Jag har aldrig anmält någon, men i ett "Sommar"-program förvånades jag över Mian Lodalens starka hat mot blottare. Hon ville polisanmäla, samla alla tjejer och jaga karln tills han stupade, det fanns ingen hejd på hennes upprördhet, han skulle straffas hårt, det fanns ingen pardon...
Detta har jag funderat över. Mian propagerar väl för fri sex och mycket härlig saftig homosex hur och med vem du vill, och man kan ju välja sin sexualitet själv också säger hon .. Men ve den man som visar upp marsipandolken för pryda Mian Lodalen.

Lokatt sa...

De blottare jag högst ofrivilligt kom i en sorts hastig närkontakt med (två) gav mig känslan att de var hårt pressade människor, plågade, skamsna, kallsvettiga, som om de styrdes av ett tvång som de inte ville veta av. Med det i åtanke reagerade jag på Mians kompromisslösa fördömande.
Obs att jag ser "vanliga blottare" med inriktning mot åtta-tolvåriga flickor, och homosexuella par/trianglar som vill demonstrera sitt intima kärleksliv för allmänheten som två vitt skilda grupper.

Lokatt sa...

Jag hörde just om något som borde varit ett skämt: Sverigedemokraterna är totalutestängda från Stockholm Pride. Idag pratade den österrikiska artisten Conchita Wurst i P1 om allas rätt, allas lika värde, om demokrati, förståelse för andra även om dessa inte är som vi, acceptans av människor som fungerar och tänker annorlunda etc.
I samma P1 förklarar Prides representant varför Sverigedemokraterna är totalt portade, skälet är bl a att man "vill ha ett demokratiskt samtal" (?)och att Pride inte vill samarbeta med ett "sexistiskt parti" (?). Pridetaleskvinnan pekade också på att någon sverigedemokrat sagt att han inte ville gå med i paraden med skälet att den i hans tycke fokuserar för mycket på utlevd sexualitet, t ex på att det nu skulle finnas med en tävling, "kubb med dildos".
Frihet, jämlikhet och broderskap, demokrati, allas rättigheter och lika värde... men bara för somliga då alltså.

Lars Torstensson sa...

Lokatt.

Pride vill arbeta för alla människors lika värde, och det är något som sverigedemokraterna inte står för. De vill i stället diskriminera vissa invandrargrupper.

Sd är också det parti som har den sämsta hbt-politiken. Det har sedan det bildades motsatt sig så gott som alla viktigare reformer för att förbättra hbt-personers situation (även om det har accepterat dem i efterhand).

http://bengtheld.blogspot.se/2014/06/sd-och-akesson-har-den-samsta-hbt.html

Det finns därför rätt goda skäl att hålla sd utanför Pride, även om man också kan hitta argument för en motsatt hållning.

Lokatt sa...

Lars T
Jag ser en sån underbart blind motsättning i Pridemänniskornas resonemang, riktiga kullerbyttor. Att ingen grupp (deras) i samhället ska behöva finna sig i att bespottas, tårtas, frysas ute, ses ner på, angripas och mobbas kämpar hbtq-rörelsen hårt för, med banderoller, slagord, flaggor och ballonger.
Men så finns det en grupp som det är legitimt att bespotta,tårta, frysa ute, se ner på..(fyll själv i resten).
Jag tycker detta är makalöst. De två rutinerade intervjuarna i P1 försökte lamt att ifrågasätta idén med extrem särbehandling av grupp med andra åsikter än den man själv har. Men de vågade sig inte på några skjutjärnsfrågor - hbtq med parad och allt är samhällets skötebarn med suveränt carte blanche.
Svagt.

Lars Torstensson sa...

Lokatt.

Det finns också en motsättning i ditt eget resonemang. För att alla ska känna sig inkluderade och respekterade vill du även välkomna en grupp som önskar exkludera och stöta ut vissa kategorier av människor. Ibland främjar man människors lika värde bäst genom att markera motstånd mot dem som frånkänner vissa kategorier av människor detta lika värde.

Dock har man nog inte alltid varit konsekvent. Till vissa Prideevenemang har man t ex inbjudit islamistkramare, som inte heller stått för allas lika värde.

Det finns bland antirasister olika uppfattningar om hur man bäst motarbetar främlingsfientliga grupper. Man kan, som Pride, försöka isolera dem och den vägen hindra att de får inflytande. Man kan också släppa in dem i gemenskapen och på det sättet försöka påverka dem, och mildra deras fientlighet.

Bägge strategierna har fördelar och nackdelar.

Nils sa...

Lars,

”Pride vill arbeta för alla människors lika värde, och det är något som sverigedemokraterna inte står för. De vill i stället diskriminera vissa invandrargrupper.”

Lokatt har ju helt rätt här, Pride beter sig på samma sätt genom att diskriminera vissa politikergrupper. Det brukar ofta framhållas att dialog är att föredra, vilket Pride uppenbarligen inte tycker

Lokatt sa...

Lars T
"Pride vill arbeta för alla människors lika värde,"

Ja det är väldigt bra att Pride vill göra det!
Det jag hört från en del besvikna är att hbt-människor är extra fördomsfulla och diskriminerande inom de egna leden.
Att vara "fjolla" är den lägst rankade positionen bland bögar läste jag för en tid sedan i gaytidningen QX. Högst upp i hierarkin står gifta familjefäder i straighta äktenskap, att ha lyckats fånga en sådan är bingo för en gaykille.

Men allra längst ner på den oförblommerade värderingsskalan tycks ändå transvestiterna stå, enligt t ex Nadja, som är "född i fel kropp", i dagens DN : "Transpersoner har alltid befunnit sig långt ner på skalan, lika utnyttjade som bespottade" säger hon. Intervjuaren Ulrika By skriver: "Toleransen till mångfald har gått i vågor. inte minst inom hbtq-rörelsen - där mångfalden hyllas högljutt, men där de sociala hierarkierna alltid varit tydliga mellan olika grupperingar."
I år gläds transpersonen Nadja över att hon äntligen fått lov att gå långt fram i Pridetåget. Hon ser paraden som "några timmar av total och delad glädje", en "mental orgasm".

Det är bra att vilja sopa rent framför den egna dörren innan man ogenerat mobbar och utesluter andra, oönskade grupper. Jag önskar verkligen hbtq-rörelsen lycka till med detta.

Lars Torstensson sa...

Nils.

Det är inte självklart att man ska tolerera intolerans.

Tycker du t ex att nazistiska Svenskarnas parti borde ha inbjudits?

Ulf Gustafsson sa...

Pride skapar ett forum för att förmedla de idéer och värderingar organisationen står för. Självklart skall de inte låta organisationer som står för motsatta värderingar nyttja detta forum för att sprida sina idéer.

Det vore ju jättekonstigt om Sverigedemokraterna öppnade upp för att andra partier skulle få informera vid SD:S partikongress. Eller om de tillät att antirasister satte upp informationsbord och kunde begära ordet under kongressen.

Lars Torstensson sa...

Lokatt.

Visst finns det fördomar och hierarkier även i hbtq-världen. Det finns t ex cis-personer (icke trans-personer) som ser ned på transpersoner, som du framhåller. Men det finns också transpersoner som anser att även väl insatta cis-personer bör knipa käft när transfrågor diskuteras, eftersom de annars "stjäl utrymme" från transpersonerna. Ett slags separatism som ibland vetter åt sekterism.

En flagrant diskriminering som RFSL gör sig skyldig till är den som man bedriver mot ateister och sekulära humanister, genom att ibland hålla RFSL-gudstjänster, trots att dessa strider mot förbundets i stadgarna fastslagna, religiösa obundenhet. Dessa gudstjänster visar på förakt för medlemmar och sympatisörer som tar avstånd från kristendomen.

Samtidigt försäkrar RFSL-folket hycklande att man vill inkludera alla! :-(

Fast Pride kan förstås inte göras ansvarigt för hur RFSL, eller enskilda hbtq-personer, agerar.

Lokatt sa...

Det handlar främst om att alla partledare bjudits in för paneldiskussion angående hbtq-frågor - utom Jimmie Åkesson.
Man vågar inte eller vill inte diskutera med en representant för en viss grupp. Vad är de rädda för? Vore det inte bra att t ex få höra vilka horribelt homofoba idéer SD står för ... eller kanske inte alls står för..?
Att lägga munkavle på en (eventuell) meningsmotståndare är ociviliserat och fegt. Ganska säkert motverkar det också sitt syfte.
För just mig känns det som att Pride är livrädda för att få sina fördomar om inte raserade så i alla fall ordentligt tilltufsade.
Att få ha ett gemensamt hatobjekt, att ha en syndabock som man kollektivt kan spotta på är mycket matnyttigt för den grupp som vill vinkla bort fokus från sina egna inre diskrimineringsproblem.
Därför hålls SD utanför.

Lennart W sa...

Pride handlar väl ändå om hbtq och inte om t ex invandringspolitik? Är inte så insatt i SDs idéer om hbtq och möjligen finns det något i partiprogrammet som går direkt på tvärs med Pride. Men även i det fallet kan det ju tänkas att det finns de som vill ändra på just det det och som helt och fullt ställer på ideal som är förenliga med Pride. Varför ska inte de då få vara med?

Att hbtq-människor i allmänhet skulle vara extra toleranta mot t ex invandrare tv

Lokatt sa...

Lars T
" Till vissa Prideevenemang har man t ex inbjudit islamistkramare, som inte heller stått för allas lika värde."
Nej men usch fy.. Det låter som ett utslag av verkligt allvarligt självskadebeteende, från hela gruppen, även de mesar som stillatigande accepterade islamistkramaren.

Men sen är det det här med "allas lika värde".. Får man egentligen rysa och säga "usch" angående en islamist? Eller får man ändå det eftersom han nog inte har samma "värdegrund" som jag?
Usch jag tycker allt det här är jättekrångligt. Omöjligt att anpassa sig korrekt, för den som saknar nån vidare talang för opportunism.
Så jag har mina egna svar, de känns rätt och bra.
Men naturligtvis är jag beredd att ändra mig inför övertygande argument.

Nils sa...

”Tycker du t ex att nazistiska Svenskarnas parti borde ha inbjudits?”

Nu är det väl skillnad på SvP och SD. Det är inte omöjligt att SD blir tredje största parti i nästa val och inte vilja ha en dialog med dem kan vara kontraproduktivt.

Jag tror motståndet har att göra med den enorma stigmatisering som SDare utsätts för vilket skapar bilden av veritabla odjur. Och alla förment goda och fina människor vill helst ha det på det viset; ha några genuint onda att ta spjärn emot.

Tror man på sina argument kan jag inte se varför man inte skulle vilja ha dialog.

Lokatt sa...

Det enda jag tror mig veta om SDs inställning i frågor liknande hbtq,är att de (kanske?) vill knapra in på aborträtten. Om jag var aktiv i en grupp som arbetar för kvinnors rätt till sin egen kropp och till barns rätt att vara önskade när de kommer till världen, skulle jag d r a in Åkesson till diskussionskvällen (tillsammans med andra presumtiva motståndare, KD t ex). SD skulle få visa upp sina kort och sedan få höra vad min grupp tycker, med bombardemang av argument.
SD är ett rätt stort parti! Utfrysning och mobbning håller inte i längden.

Lars Torstensson sa...

Nils.

Sd må ha ett betydande väljarstöd, men det är icke desto mindre ett parti som har sina rötter i nazismen. Ibland märks detta. Det är därför inte utan skäl som de är illa sedda i vida kretsar. Och man kan föra en dialog med sd utan att för den skull ge dem en plattform på stora festivaler och parader.

Lars Torstensson sa...

Lennart W m fl.

Pride handlar om hbtq, men också om exempelvis etnisk mångfald. Under Regnbågsparaden i Göteborg talade både integrationsminister Ullenhag och Mona Sahlin, och bägge hade ett brett perspektiv på mångfald. Och det finns ju hbtq-personer i alla folkgrupper. Hbtq-personer med svart hudfärg, eller för sd misshaglig religion, skulle helt begripligt bli illa berörda, och kanske även utebli, om en aktör välkomnades som vill förpassa dem ut ur landet.

Lars Torstensson sa...Lokatt skriver:

>Får man egentligen rysa och säga "usch" angående en islamist?

Det får man absolut, om du frågar mig. Jag har också framfört skarp kritik mot den tidigare "Pridedrottningen" och proislamisten Tiina Rosenberg.

>Att lägga munkavle på en (eventuell) meningsmotståndare är ociviliserat och fegt.

Pride lägger inte munkavle på sd; man klargör bara att man inte anser dem platsa på detta event. Sd kan säga vad de vill i andra sammanhang. Pride har ingen skyldighet att ge röst åt alla, oavsett vilken ideologi de står för.

Det är ganska långsökt att tolka Stockholm Prides inställning som att man vill dölja "sina egna inre diskrimineringsproblem", men bortse från den verkliga förklaringen: sd:s främlingsfientlighet.

Man undergräver sin trovärdighet, och man visar förakt för delar av hbtq-samhället, om man släpper fram främlingsfientliga grupper på en antirasistisk manifestation.

Acathode sa...

Full förståelse för att Pride inte vill att SD medverkar i deras debatt. Samtidigt är det djupt olyckligt, eftersom man spelar SD rätt i händerna - det är just sånt här som gjort att SD på rekordtid lyckats växt till vad som ser ut att bli Sveriges 3e eller 4e största parti.

Varje uteslutning och varje portning, från debatter, från fack, från nobelfester, osv ger SD martyrpoäng efter martyrpoäng, och tillfälle för dem att dra på sig offerkoftan. Det är ju ironiskt nog "etablissemangets" negativa särbehandling av SD som gjort SD till den politiska 'framgångssaga' SD egentligen är.

Det är visserligen rätt orättvist att kräva att Pride bör ta ansvar för det svenska valet och SDs framfart, men ändå, jag hade nog föredragit att de helt enkelt bjöd in alla partiledare och lät dem säga sitt. Är övertygad om att det i längden hade gett SD betydligt färre röster än detta (som än en gång gett SD massivt medieutrymme).

Lars Torstensson sa...

Acathode.

Att sd får martyrpoäng genom att uteslutas är en risk, men det är också en risk att deras främlingsfientlighet och homofobi legitimeras om de välkomnas till Pride.

Lokatt sa...

i Aktuellt och Rapport meddelade man i samband med paneldebatten med partiledarna, som syntes i bild, att alla var inbjudna utom SD.
Jag undrar hur folk i stugorna reagerar på det. Några kanske förstår att SD måste vara fullkomligt livsfarliga, omöjliga att ha i möblerade rum och därför uteslutna. Men jag gissar att andra tycker detta är underligt. Och funderar.
En stor grupp människor kommer aldrig i kontakt med homosexuella, de har bara hört talas om att det finns såna i "Fjollträsk" (Stockholm)och är allmänt misstänksamma - det är delvis därför så många hbtq-personer flyr till de stora städerna. Många människor i Sveriges land är inte så vidöppna och välkomnande mot hbtq-rörelsen som alla partiledarna i sin kamp om röster vill vara.

Jag tror inte alls att det betyder att man "vill slå ihjäl bögar".
Men jag tror att SD vinner ganska stort på den här utfrysningen. Det kunde inte ens den liberale deltagaren lista ut, han som sägs företräda levnadsregeln "Jag avskyr dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för att du ska få framföra dem" eller hur det var. Ack.

Lars Torstensson sa...

Lokatt.

Du kanske också hörde att RFSL-basen Ulrika Westerlund sa i TV att många hbtq-människor med utländsk bakgrund skulle känna sig otrygga på Pride om sd fick vara med där. De vet att sd vill skicka ut dem ur landet, och det är förstås ett hot mot deras tillvaro som svenskar. Sd:s nazistiska rötter, och de järnrörsincidenter som ledande partiföreträdare har varit inblandade i, gör inte hotet mindre.

Därför tror jag att man i stugorna har stor förståelse för Stockholm Prides beslut att dissa sd.

Partiet faller på eget grepp, kan man säga.

Acathode sa...

Lars Torstensson: Tyvärr är det, enligt min mening/erfarenhet, inte en risk att de plockar martyrpoäng, det är en garanti. Det är tack vare sånt här som SD är så stora som de är, och de vet precis hur de bäst ska utnyttja sin nya offerkofta. Jag förstår dock verkligen att Pride inte vill ha Åkesson där, han gick med i SD när det fortfarande var ett parti för folk som kunde gå ut på stan för att "knacka bög".

Som sagt dock, tyvärr spelar det ändå SD rätt i händerna, och IMO, sett bara till SDs kommande valresultat så hade det vart bättre att låta Åkesson stå till svars för den HBT-politik SD faktiskt vill föra.

Detta att man skulle på något sätt legalisera homofobi el. rasism om man mötte SD i en faktiskt debatt är dock struntprat, det är tvärt om - det är med bra argument och öppen debatt man skjuter unkna idéer som rasism och homofobi i sank, inte genom att försöka gömma undan dem och på olika sätt försöka tysta dem.

Det är tvärtom just när man försöker tysta och gömma obehagliga åsikter som man riskerar att legitimera dem, eftersom folk börjar undra varför "etablissemanget" inte ens vill låta dem höra vad de obehagliga har att säga. Kan det vara så att de obehagliga har så pass bra argument att "etablissemanget" inte klarar bemöta dem?

Det är ju just detta SD har spelat på hela tiden, och det fungerar så bra för dem. Att "våga vägra debatten" är samma sak som att lämna walkover, vi har ju sett rätt tydligt nu att det helt enkelt inte funkar - SD nosar på 10%+.

Lokatt sa...

Lars T
Jag hörde, men inte att Ulrika W sa "utländska". Sa hon verkligen så? Det borde väl i så fall varit kränkande för många paraderande.

Jag har egentligen inte lust att sätta mig in i SDs partiprogram. -- Står det verkligen att de vill slänga ut alla "utländska" som är homosexuella ur landet? I så fall är det skandal.

Lokatt sa...

Psst ! Det är augusti nu! :-)

Lars Torstensson sa...

Acathode.

Hbt-rörelsen försöker inte "gömma undan" sd:s åsikter. Tvärtom har man i flera olika sammanhang klargjort vad sd står för, och varför man är emot dess ideologi. Att avvisa sd från Pride är ett sätt att bemöta denna ideologi, och visa att sd står på fel sida om den "anständighetsgräns" som krävs för att få vara med på Pride. Det är också ett kraftfullt budskap, och en protest som har en opinionsbildande effekt. Du verkar tro att folk bara lyssnar på sd, men inte på Pride. Så är det inte.

Om sd hade fått vara med kan du vara säker på att man också hade utnyttjat det till att framställa sig som ett legitimt politiskt alternativ, ett parti som alla andra, allmänt accepterat.

Sedan sd kom in i riksdagen har man fått en massa mothugg, mötts av tuffa utfrågningar av journalister och hamnat i rader av debatter. Har det medfört att partiet gått tillbaka? Nej, inte alls!

Det är ändå viktigt att sakligt kommentera och bemöta partiets åsikter. Men det måste inte göras på Pride. På exempelvis Bengt Helds blogg Helds HBT-nyheter kan man när som helst ta del av sådana kommentarer.

Och framöver i valrörelsen blir det också mängder av tillfällen att ställa sd till svars, och debattera med partiet.

Lars Torstensson sa...

Lokatt.

Jag minns inte exakt hur Ulrika W uttryckte sig. Även paraddeltagare utan invandrarbekgrund kan förstås känna sig hotade av sd. Men varför skulle det vara kränkande att ha utländsk bakgrund?

Sd skriver i sitt principprogram att "invandringen måste hållas på en sådan nivå och vara av en sådan karaktär att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet". Rader av sd-politiker har visat att man tolkar detta rasistiskt.

Under järnrörsincidenten lät t ex ledande partiföreträdare förstå att om man är mörkhyad så är man inte svensk, och har inget i landet att göra. Sd-politikern Robert Quiding hävdade nyligen att islam bör förbjudas, och att det är rätt att diskriminera muslimer. O s v.

Nils sa...

Acathode,

"Varje uteslutning och varje portning, från debatter, från fack, från nobelfester, osv ger SD martyrpoäng efter martyrpoäng, och tillfälle för dem att dra på sig offerkoftan. Det är ju ironiskt nog "etablissemangets" negativa särbehandling av SD som gjort SD till den politiska 'framgångssaga' SD egentligen är."

Det där är klen analys, oftast ett svepskäl som debattörer tar till när de på något sätt kan misstänkas försvara SD: genom att göra si eller så riskera vi att göra dem ännu större.

I all tysthet, långt under radarn och utan att ha uppmärksammats för martyrskap eller något annat, växte partiet in i riksdagen.

Martyrresonemanget bygger på den inskränkta svenska åsiktshegemonin, dvs det anses otänkbart att någon skulle vilja stödja SDs politik.

Det är också därför etablissemanget står som frågetecken när järnrör och annat inte har minska inverkan på stödet. Människor röstar på SD för de är starkt övertygade om att den förda invandringspolitiken skadar landet och så länge alla andra partier lämnar WO i den frågan spelar det nästan ingen roll vad dess företrädare har för sig. SD är enda alternativet och vad partiet säger i andra frågor som nationalism och vad som är svenskhet osv tror jag alla utom en liten kärna skiter fullständigt i.

Just i det fallet med Pride kan man misstänka att det är fråga om att spela martyr-kortet. Man skulle tom kunna gissa att kärntrupperna inte vill se partirepresentanterna skylta i Pride-sammanhang.

Lokatt sa...

Lars T
Först nu ser jag att du skrev att Ulrika W skulle ha sagt "med utländsk bakgrund", att sådana i Pridetåget skulle bli rädda om Åkesson funnits med i politikernas debatt. (Inte "utländska" alltså, sorry för det)
Men jag hörde i alla fall inte henne säga något sådant.
Jag uppfattade hennes uttalande som att precis alla paraderande skulle känna rädsla, en utsatthet av något slag, om SDs ledare tidigare under dagen suttit med vid paneldebatten.

Lokatt sa...

Idag hörde jag i Människor och Tro hur Siewert Öholm i en repris läser högt ur bibeln inför en grupp kristna, det kända stället med "Om en man ligger med en annan man såsom med en kvinna" osv, med avslutningen att båda männen därför ska dödas. Öholm får omedelbart en entusiastisk applåd av församlingen! Han säger besvärat till de fromma. "Nejmen det där var väl inte så snällt", medveten om att högläsningen spelades in. (Vad hade han väntat sig för reaktion?)
En varm applåd alltså inför att få döda syndande homosexuella män..
Om (fri-)religiösas skräck och avsky inför homosexualitet talas det väldigt lite, knappt alls. Är det för att man "vet" att dessa fromma inte skulle hoppa in i Pridetåget och slå ihjäl bögar med järnrör, fastän deras heliga skrift uppmanar dem till det? Eller är det för att viss dumhet, särskilt utvalda gruppers vidskepliga våldsfantasier ska man bara rycka på axlarna åt, om ens det?
Vad gjorde egentligen Göran Hägglund där i paneldebatten? För visst tror han väl på bibelns ord?

Mycket ska man höra innan örona trillar av. I samma radioprogram förklarade Antje Jackelén att homosexuella präster är bättre präster än andra!
Hon sa också att hon kände många homosexuella präster, och många homosexuella diakoner, och många andra kyrkoanknutna personer som är homosexuella - så där fick jag vatten på min kvarn.
Varför söker man sig till kyrkan?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se