18 sep. 2014

"Absurt om begravning i Järfälla"

Mikael Göransson, föredetta ordförande i Humanisterna, har skrivit en debattartikel i Kyrkans tidning om religiösa begravningsverksamhet som är obligatorisk för de flesta icke-religiösa också:
Viktiga frågor för mig har inte funnits med i denna valrörelse. Men däremot i Kyrkans Tidning genom intervjuerna med partiledarna. Det är väl därför jag är prenumerant. 
Biskop Åke Bonnier betonade i veckan att kyrkan är politisk. Självklart. Och det gäller verkligen i Järfälla, men på ett mycket dåligt sätt. Som en av få församlingar använder Järfälla sitt begravningsmonopol för att etablera och utveckla en egen begravningsbyrå i Järfälla församling. Ytterst oetiskt! Men vem bryr sig? Vilka borde bry sig? 
Det är samhällets ansvar att vi alla blir gravsatta när vi avlidit. Därför sköter Stockholms stad den uppgiften. Men här i Järfälla är det, precis som i de flesta andra kommuner, Svenska kyrkan som fick statens uppdrag att sköta detta år 2000. 
Järfälla församling är vad man kallar huvudman för begravningsverksamheten. Huvudmannens ansvar omfattar alla som är folkbokförda inom förvaltningsområdet oavsett livsåskådning. 
Bara de som tror på en Gud eller av annan anledning är med i Svenska kyrkan får vara med och sköta och utveckla denna intressanta och viktiga samhällsuppgift. Vi andra får titta på och en del får förmodligen yrkesförbud. Det var när det beslutet togs som vi fick begravningsavgiften explicit (!) på skattsedeln och ett begravningsombud. Ett begravningsombud som i Järfälla oftast varit medlem i Svenska kyrkan, men med uppgift att representera tiotusentals icke-medlemmar. Ett begravningsombud gjorde det så ”bra” att hon numera är vice ordförande i kyrkorådet, som just tar de strategiska besluten. 
Hoppas denna absurda lösning av begravningsverksamheten kommer upp på kyrkomötet i alla fall.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se