19 sep. 2014

Att be sig frisk

Den vetenskapliga grunden för bön haltar rejält. Därför är det ganska lätt att raljera över bön, vilket satirsidan Mrs. Betty Bowers, America's Best Christian visar väldigt tjusigt.


Det påstås att bön är ett sätt att insinuera inför Gud att han är lite lat, att det finns lite brister i hans gudomliga plan för dig, och att han är snål. För att bön ska fungera måste händerna knäppas, och bönen avslutas med "amen". Således är "amen" kristet lingo för "abrakadabra".

Detta diagram är också lite av en klassiker när det kommer till raljerande om böner:Och jag kan inte undanhålla detta briljanta diagram som korrekt och rakt på sak illustrerar Guds insatser för människan vid sjukdom:


Man skulle kunna tänka sig att det viktiga med bön inte är pseudovetenskapen utan meditationen, upplevelsen eller någon annan positiv (sido-)effekt. Men med tanke på hur många källor det finns att välja på för den som söker upplevelsen, vill jag slå ett slag för att valet ska hamna på något som inte kräver att man accepterar godtyckliga postulat. Varför?

Först och främst har vi ärlighet mot andra. Om man beskriver bön om förbättring som en process som involverar en yttre faktor - Gud? - så har man inte representerat bön på ett sanningsenligt sätt.

Sedan har vi ärlighet mot sig själv. Detta är inte en moralisk fråga, såsom frågan om ärlighet mot andra. Att vara ärlig mot sig själv skulle snarare kunna vara ett strategiskt val för den som försöker vara öppensinnad.

Sist men inte minst, religiösa dogmer är religiösa för att de saknar verklighetsförankring. Greta Christina skriver under rubriken The Top One Reason Religion Is Harmful: "Religion is ultimately dependent on belief in invisible beings, inaudible voices, intangible entities, undetectable forces, and events and judgments that happen after we die. It therefore has no reality check." Du själv kan säkert hantera din religion. Den som verkligen begår illgärningar i religionens namn, är inte den som på gamla dagar hittat Gud, utan den som vuxit upp och fått höra att religion och verklighet är samma sak.

1 kommentar:

Erik M sa...

Men vi minns väl alla den klassiska nyheten som The Onion rapporterade om när Gud gav ett tydligt svar på en bön:

" God Answers Prayers Of Paralyzed Little Boy - 'No,' Says God "

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se