26 sep. 2014

"Det talas tyst om världens största brott mot mänskligheten idag"

Den 20 september genomförde 20 organisationer tillsammans en manifestation på Sergels torg i Stockholm, i solidaritet med de ezidiska kvinnor och barn som bortrövats i Irak och Syrien av den islamiska terrororganisationen som kallar sig Islamiska staten. Humanisterna var en av arrangörerna och Christer Sturmark talade vid manifestationen. Hans tal finns att läsa i sin helhet på humanisterna.se.
Minns ni apartheidregimen i Sydafrika? Minns ni alla protester mot apartheid under 80-talet? Världen protesterade mot uppdelning av människor. I Sverige bojkottade vi Sydafrika. Vi ordnade artistgalor och manifestationer, där så gott som alla deltog. På ANC-galan 1985 stod statsminister Olof Palme, inför ett jublande folkhav, sida vid sida med Ulf Lundell. Enigheten var total. 
Idag förekommer apartheid världen runt. Inte i form av en uppdelning i första hand mellan vita och svarta, utan mellan män och kvinnor. Kvinnor behandlas som andra klassens medborgare i många länder, som djur i en del andra. Ofta dödas de, inte för att de begått ett brott utan för att de är kvinnor.
Läs vidare.

8 kommentarer:

Ostronmannen sa...

menar alltså Humanister att IS fokuserar på att röva bort kvinnor för att de är kvinnor? Det är alltså skälet för IS. De är kvinnor, därför ska de dö, halshuggas.

På fullt allvar så fokuserar alltså Humanister på att IS "Islamiska statens framfart är idag det mest extrema exemplet på ett sådant synsätt och ett sådant kvinnohat. De dödar också män, men kvinnor utsätts ofta för ännu större förnedring. Kvinnor är inget värda, mer än som männens ägodelar."

har ni blivit fullständig tokiga?

Var är faktan på detta?
Att kvinnor ofta utsätts för större förnedring?
Säg det till de pojkar som dödas i strid. Säg det till de journalister(män) som halshuggs i TV

Om det är något som bedriver till könsseparatism så är det sådda outgrundade påstående att det är värst för kvinnor.

Har jag fel? Antagligen inte.

Humanisterna har väl insett att Feminism är grejen, lyft fram kvinnan.

Ja, vissa mig då att det dödas fler kvinnor än män.
Jag trodde IS motståndare var ickemuslimer men Humanister berättar nu att det är kvinnor.

Snart kommer väl Humanisterna på att det dödas fler kvinnor än män under första världskriget,e ller som Sari en gång sa.
Bakom varje död soldat står en sörjande kvinna. Det är mer synd om henne.

Patrik Lindenfors sa...

Eh, va? Män dödas och kvinnor rövas bort och säljs som slavar, rapporteras det. Inget motsäger denna nyhetsrapportering. Du låter inte din antifeminism gå ut över ditt rationella tänkande lite väl mycket nu?

Ostronmannen sa...

Jag tror inte det. Det känns som Humanister inte står på faktabaseradgrund här, utan en känslomässig grund.

Ditt svar PL, var ju inte svar på vinklingen om humanister och kvinnor.
Artikeln handlar inte om män och kvinnor...den handlade om att kvinnor var de värst utsatta i världen och att IS hatar kvinnor för att de är just kvinnor.

Du skriver att män dödas och kvinnor rövas bort. (Det står inte i artikeln, den går ut på att IS hatar kvinnor för att de är kvinnor)

Men du menar alltså med "Män dödas och kvinnor rövas bort och säljs som slavar...."

Så det är alltså värre att rövas bort än att dödas.

Hade du sagt samma sak om kvinnor dödats och män rövats bort.

Stanna en sekund och tänk efter.

När du gjort det så kommer den här tanken:

Varför vill Humanister fokusera på kvinnorna i denna fråga?

Det känns som oerhört fel, eftersom de flesta känner att det är ju männen som går åt i mängd.

Låt gå för om jag är den enda som undrar av humanisternas medlemmar, men istället för att skjuta budbären borde du våga tänka efter varför gör vi så(Humanisterna)
Är dets ant? Att det är världens största brott mot mänskligheten idag att IS hatar kvinnor för att de är kvinnor.(Att de dödar dem verkar ju inte vara belagt, inte av den anledningen och inte i mängds som männen)

Patrik Lindenfors sa...

Ostronmannen,
IS illdåd drabbar alla, så långt är vi helt överens. Och frågan om vad som är värst - att bli dödad eller förslavad - är inte enkel. Men det är väl ändå inte underligt att fokusera på att islamism är en unikt kvinnofientlig ideologi? Det är en av de saker som skiljer den från t.ex. nazism eller kommunism. Jag ser inte riktigt problemet med att ibland lyfta fram den aspekten av ideologin. Snarare tvärtom - det belyser ett problem som ofta sopas under mattan. Säg att en grupp hade istället dödat alla vita och förslavat alla svarta. Det hade orsakat stort rabalder - varför ser vi inte det n?

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

"Så det är alltså värre att rövas bort än att dödas."

Detta står inte i talet. Gör inte en stor sak av en halmdocka.

Manifestationen skedde i solidarietet med kvinnornas situation. Anledningen var att det varit flera manifestationer tidigare som knappt nämnt kvinnornas situation.

Sturmarks tal tar utgångspunkt i det större sammanhanget där kvinnor ses som mindre värda, traditionellt eller i lagen.

Lars Torstensson sa...

Helt klart betraktas könsåtskillnad i vid kretsar som mindre förkastlig än rasåtskillnad, trots att den förra är lika förtryckande, och dessutom drabbar många fler. Det har att göra med den utbredda "islamofobi-fobin", som i sin tur främjas av kulturrelativister och mångkulturalister. Många av dessa hävdar att man inte får kritisera islam, eftersom det är islamofobiskt och rasistiskt att göra detta, eller att man bara får göra det "med silkesvantar". Eller om man själv är muslim; det argumentet har jag också hört.

De som resonerar så - inte sällan feminister och förment "progressiva" människor - sviker givetvis de under apartheid förtryckta kvinnorna, och hjälper islamisterna och de reaktionära mullorna.

Tänk bara på tidskriftens Sans första nummer, som handlade om religiöst kvinnoförtryck, och utkom för några år sedan. Det hade en kvinna i burka på omslaget, vilket bl a upprörde Seglora Smedja. Att överhuvud taget avbilda en kvinna, som tvingas bära detta starkt begränsande plagg, var fördomsfullt och islamofobiskt, ansåg den kristna tankesmedjan - som därigenom avslöjade sina egna fördomar!

Ostronmannen sa...

Självklart är det viktigt att fokusera på hur illa vissa använder Islam som ett slagträ mot kvinnor och den kampen ska tas hårt... av alla. Framför allt svenska feminister, som tror att roten till allt ont är svenska vita medelåldersmäns...dvs vi som hänger här.

Faran är dock som jag skrev ovan att man går på känsla och inte fakta i frågan.

Lennart W sa...

Som just vit, medelålders, man, anser jag att det är självklart att kvinnors och barns säkerhet har högre prioritet än mäns. Såna där mansrättsaktivister (MRA) är en sorts människor som jag bara inte förstår. Riktiga män är de inte iaf i mina ögon när de gnäller om att män minsann också har problem, och när de undervärderar problem med våld och våldtäkter mot kvinnor (och förresten betyder ju inte "nej" ett nej, typ).

Öht skulle det kanske behövas mer av traditionellt manliga dygder i världen? Det tycker iaf Roland Poirier Martinsson, som nog iaf har någon poäng eller två om det:

SvD: Löfven och könsmaktsordningen

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se