18 sep. 2014

Eftervalsanalys signerad Hjalmar Söderberg och Sakine Madon

Ur Doktor Glas (1905) av Hjalmar Söderberg:
Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människorna något slags känsla.
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Jag kom att tänka på citatet när jag läste Sakine Madons eftervalsanalys i Dagens Samhälle.
Det tar emot att ge "nättrollen" rätt, men det behöver sägas: svenska journalister är som Janne Josefsson har påpekat starkt koncentrerade till storstädernas hippa medelklassområden. Där miljöpartiet är starkt, bor många journalister, och där Sverigedemokraterna är starka bor få jounalister.Det påverkar i allra högsta grad vilka frågor som tas upp i den offentliga debatten. Och hur de tas upp.
När en Sverigedemokratisk adopterad tjej som medverkar i SD:s valfilm får hot och hatiska kommentarer , är det allas vår uppgift att reagera mot det på samma sätt som vi alla markerade mot att Aftonbladet kulturs chef Åsa Linderborg utsätts för hat och hot av SD:s sympatisörer. Nu vet vi att det inte finns på kartan att så skulle ske.
Den man avhumaniserar kommer inte att sluta hata. När ska journalister och andra SD-motståndare inse att de knuffar väljarna i famnen på partiet?
Läs hela Madons artikel här

6 kommentarer:

Krister V sa...

Vettig artikel, men kopplingen till Söderberg var väl knappast Glas-klar?
När det gäller journalister och debattörer tycks det tydligen vara så att kärleken ökar med avståndet...

Ulf Gustafsson sa...

Jag tror Sakine Madon nog har fel är. Hennes förklaring har väldigt lite förklaringsvärde. I värsta fall sprider hon en SD-odlad myt.

Först så är rapporten hon hänvisar till ett alldeles för dålig underlag. Både för att dra slutsten att media presenterar en skev bild och för att detta ev. förhållande har påverkat valresultatet.

Sedan så verkar det finna en väldigt dålig korrelation mellan var SD fått många röster och där det finns välutbyggd lokal journalistik.

Nils sa...

Här håller jag faktiskt med Ulf, hennes förklaring – liksom alla andra förstå-sig-påares – är överanalyserad. Precis som Heinö sa i Agenda Special när Helle Klein svamlade på om fascism, nazism, borgerlig politik och otrygghet, man bortser från den enklaste förklaringen – att många människor tycker att SD står för den bästa politiken.

Hon gör också samma översittar-misstag som Johan Norberg, dvs att bara vi ger rasisterna en klapp på huvudet och pratar med dem kommer de att förstå hur dumma de är och hur fel de har. Men det har de hört till leda i flera år och valresultatet visar att det har noll effekt.

Ulf Gustafsson sa...

I Botkyrka finns det inge lokaltidning mer än två reklamtidningar som kommer ut en gång i veckan. SR:s och SVT:s lokalavdelningar gör ett reportage i månaden och ungefär lika ofta står det om kommunen i DN. Riktigt nyhetsskugga alltså.

(Med undantag idag, då alla skrivit om att tio Moderata politiker, slängs ut ur prtiet.)

10,3% röstade på SD i kommunen, under rikssnittet. Men det intressanta är hur stor variationen är mellan olika valkretsar:

20. 20,6% - Höghus område med många som invandrat
28. 20,2% - Landsbygd med nästan ingen som invandrat

41. 2,7% - Småhusområde, gränsande till miljonprogram (Där försökte någon tända på Katolska kyrkan nyligen)
43. 3,5% - Höghus område med många som invandrat

Sakine Madons förklaring kan inte förklara dessa stora skillnader inom en kommun och jag antar att det ser lika dant ut på många orter runt om i Sverige.

SD:s enorma framgångar i Skåne, samtidigt som de har litet stöd i Norrland, förklaras inte heller mha journalisthypotesen.

Ulf Gustafsson sa...

Jag har en alternativ hypotes:
- Det finns människor som har olika speciella problem i livet. För dem har detta varit oerhört viktigt. De kan känna sig svikna av samhället och inte media uppmärksammat deras specifika problem.
- Det finns många människor med liknade upplevelse, men de har haft olika typer av problem.
- SD har fångat upp dessa människor vanmakt och misstro, vilken späs på med falska berättelser om att journalister endast röstar på MP och skriver om Södermalm.

Henrik Larsson sa...

Ulf,

Den här artikeln kan man kanske säga stöder din lösa tes:
http://nyheter24.se/debatt/777756-avhoppad-hogerextremist-ni-skapar-hatet

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se