30 sep. 2014

"Heliga Birgittas arm stulen från kyrka"

Bisarr nyhet från Expressen.
På måndagskvällen slog tjuvar till mot den förgyllda statyn av helgonet heliga Birgitta i den centralt belägna kyrkan vid Kungsträdgården - och fick med sig en arm.
– Kyrkan är nog väldigt angelägen om att få den tillbaka, säger Anderas Dahlin, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.
Vadå nog?

The police asks the public to be on their watch - the robbers are now armed.

12 kommentarer:

Lennart W sa...

Stöld = humor? För en Humanist är nog skadeglädje den sanna glädjen. Iaf om det "bara" handlar om stöld av något som är väldigt värdefullt för katoliker. Fast egentligen är nog detta ett uttryck för att Humanister ser alla människor som lika mycket värda.

Att en relik inte är värt något för en Humanist hör inte till saken. Samma kan ju också sägas om t ex folks gamla fotoalbum. Det är värt mycket för den som blir bestulen. Humor?

Mer "humor" för Humanister: I söndags blev hela kassan stulen för den lilla boklådan som brukar hållas öppet vid söndagsfikat i Stockholms Katolska Domkyrka nära Medborgarplatsen. Blir möjligen ännu roligare av att det iaf finns en misstanke mot de tiggande romer som alltid syns runt kyrkan pga katolikers givmildhet. Jag vill inte tro att det är någon av dem, men visst vore väl det också "humoristiskt"?

Patrik Lindenfors sa...

Inte för att jag vill insinuera att du spelar dum eller så, men nog är det en väldigt uppenbar skillnad mellan att någon stjäl en gammal arm och när någon stjäl pengar för att få mat för dagen. Ser du inte den skillnaden bör du nog fundera över dina etiska utgångspunkter.

Patrik N sa...

Hur är detta humor? Om jag förstår artikeln rätt så handlar det om att ett trossamfund fått en relik förstörd.

"I kyrkan, belägen vid Kungsträdgården i centrala Stockholm, hade tjuvar slagit till mot den förgyllda reliken av helgonet heliga Birgitta och stulit hennes arm, innehållande ben från den medeltida ikoniska kvinnan."

Krister V sa...

Patrik,
man bör vara väldigt försiktig med att kalla andra för dum, och speciellt när man skriver en så korkad post som du just gjorde.

Patrik Lindenfors sa...

Krister,
Jag har inte kallat någon dum. Läs innantill.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Det är humor för att man vördar kroppsdelar. Själva stölden är inte rolig.

Patrik Lindenfors sa...

(Notera också min ordvits på slutet. Men ni kanske inte tycker ordvitsar är roliga, vad vet jag.)

Lennart W sa...

Patrik: Om det stulna inte är värt något för dig, bara mycket värt för den bestulne, så har du tydligen ingen sympati alls. Hur har du det egentligen själv med dina etiska utgångspunkter?

(Efter Patrik Ns kommentar tycker jag nog det är lite orättvist att slänga skit på alla Humanister för detta. Även om du som både överkucku här och som styrelseledamot i Humanisterna måste förstå att dina ord kan påverka bilden av hela din organisation.)

Patrik Lindenfors sa...

Det är klart att jag har sympati för de bestulna. Allt annat äger rum i ditt eget huvud.

Patrik N sa...

F*n vad jag gillar Humanistbloggen. Och samtidigt har jag börjat ogilla en hel del av det som sägs här. Så jag tänkte jag skulle ta och kasta en brandfackla.

Om man tar ett steg tillbaks så är det nog så att en del inlägg på bloggen är av sådan karaktär att de direkt skadar humanisterna eftersom människor drar likhetstecken mellan bloggens och förbundets åsikter (oavsett rutan uppe till höger, särskilt om de som är skribenter som Patrik L upprätthåller centrala poster i förbundet).

Humanistbloggen är viktig som sjutton så det vore kul om den kunde "reformeras" i en riktning så att Humanisterna kunde få fler människors stöd, just nu är vi ju i det närmaste av marginell betydelse med de 5 000 medlemmarna. Humanisterna är en viktig förening. Just nu dock alldeles för influerad av religionskritiker som håller en alldeles för låg nivå ibland.

Min största respekt för Patrik Lindenfors. Patrik, du är grymt bra, oftast lysande, men tror inte du också att vi skulle kunna vinna på en "ny stil"? Om vi fortsätter så här så är vi väl i realiteten inget annat än "antiteisterna" (domännamnet antiteisterna.se är förresten ledigt om nån vill starta en separat förening).

Det är dags, tycker jag, att reformationen får nå ända fram till både bloggen och förbundet.

Så, vad säger ni, humanister och belackare? Tog det fyr?

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Jag ser vår uppgift att vara lite obekväma och i vägen, att ställa svåra frågor om ömtåliga ämnen. Det är inte att vara marginell utan att vara en spjutspets. Särskilt här på bloggen. I presentationen av Humanismen, däremot, håller jag med dig. Där tycker jag vi kan fokusera på det positiva alternativ som vi utgör.

Lite som skillnaden på Deklarationen av de mänskliga rättigheterna och arbetet som människrättsorganisationer utför. Det ena - presentationen - är positivt, glasklart och ... bra. Det andra är arbetet mot allt som bryter mot detta.

För övrigt tycker jag inte det är en humanistisk dygd att se åt andra hållet. Missförhållanden och dumhet måste ständigt kritiseras.

Så nej, ingen reform. Tycker jag. Andra?

Lars Torstensson sa...

När reliker som påståtts vara ben av helgon har undersökts har de ibland befunnits i stället vara ben av djur. Handeln med reliker var lukrativ i gamla tider, handlarna inte så nogräknade och de troende ofta lättlurade.

Är det någon som vet om den nu stulna reliken har undersökts, och fått sin äkthet prövad?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se