19 sep. 2014

Maciej Zaremba: Strutspolitiken som bäddade för SD:s raketval

Maciej Zaremba publicerar en lysande eftervalsanalys i dagens DN.
”Äntligen”, twittrade Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell efter det första islamiska terrordådet på svensk mark. Det var Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv på Bryggargatan i december 2010. Åkesson själv tyckte att uttrycket var mindre lämpligt. Men hade svårt att dölja sin tillfredsställelse.
Så låt oss inte hysa några illusioner. Sverigedemokraternas livsluft är fruktan. Att injaga fruktan hos andra, hos oss alla. Ännu har ingen antytt att också Islamiska statens halshuggningar i Irak kan ha bidragit till SD:s uppsving, men det är inte uteslutet. Vi skall rädas terrorister, vi skall tro att EU vill oss illa, frukta muslimer, invandrare, bakterier i utländsk mat, rumänska tiggare och ospecificerade våldtäktsmän och vi skall söka tillflykt i den etniskt ansade polisstat som är SD:s recept för ett gott samhälle.
[...]
I de flesta länder har människor som har behov av att skylla sina problem på lömska krafter flera partier att välja på. Det märkliga med Sverige är att sedan både V och MP slutat skrämma oss med EU, och socialdemokratin gett upp propagandan om ”socialturism” och moderaterna gjort sig av med storsvenskheten, har både höger- och vänsterpopulismen blivit hemlös. Den väljare som vill ha syndabockar har numer endast Åkessons parti att ty sig till. Inte så konstigt att SD plockar röster från både höger och vänster. Om det är bra för demokratin att ha alla populister under samma totempåle är en annan fråga. Men det är i vart fall ett gott betyg åt alla som förlorat väljare till SD.
[...]
I globaliseringstider ställs nationalstaten inför nya frågor. Hur skapar man en gemensam ansvarskänsla när vi inte längre delar historia, kulturella referenser, religion, inte ens språket? Hur blir man med-borgare i detta nya läge? Vad kan man begära av nykomlingar – och hur långt skall de infödda bjuda till? Det är både legitima och brännande frågor. Jag vet inte om det var av arrogans, rädsla eller oförstånd som våra politiker överlät åt skånska populister att hantera den utmaningen.
Men nu är mjölken utspilld och det är för sent att gråta. Så låt oss försöka se framåt. Det tog tjugo år för Sverige att inse att en kravlös skola kvaddar jämlikheten. Den sviker de elever som har svagast utgångsläge. Därifrån borde det inte vara långt till insikten att vi sviker också invandraren, när vi påstår att hen kan bli fullgod svensk utan att behärska språket. Men så är det. Sverige är nästan ensamt i Europa om att inte ställa andra krav för passet och rösträtten än att man bott här ett tag utan att hamna på kåken. Och detta i ett land som tagit emot flest främlingar per capita i hela Europa.
Jag föreslår att vi börjar eftervalsdebatten med denna spännande fråga. Var det verkligen av tolerans och respekt för invandraren som vi lät förstå att det är oss likgiltigt om vi begriper vad hen säger?
Läs hela artikeln här.

15 kommentarer:

tuttarolf sa...

Nu är bara frågan vad vi bör lära oss av Zaremba. Om vi fortsätter att stänga ute Sveriges missnöjesparti kommer de att växa. De slipper ta ansvar för sin politik och kan fortsätta vara arga, frustrerade och peka på sina enkla lösningar.

Släpp in dem i finrummen och låt dem ta ansvar för sin politik. Demokratin kräver att allas röst har samma värde vare sig vi gillar den eller inte.

Gör om, gör rätt!

Göran sa...

Bra Patrik,
var på väg att klippa in delar av denna artikel i morse som understryker mitt tidigare inlägg i annan tråd;
"Så låt oss inte hysa några illusioner. Sverigedemokraternas livsluft är fruktan. Att injaga fruktan hos andra, hos oss alla. Ännu har ingen antytt att också Islamiska statens halshuggningar i Irak kan ha bidragit till SD:s uppsving, men det är inte uteslutet. Vi skall rädas terrorister, vi skall tro att EU vill oss illa, frukta muslimer, invandrare, bakterier i utländsk mat, rumänska tiggare och ospecificerade våldtäktsmän och vi skall söka tillflykt i den etniskt ansade polisstat som är SD:s recept för ett gott samhälle."

Nils sa...

Göran,

bara ännu en i raden av populistiska och grovt fördomfulla förklaringar till valresultatet. Det är helt enkelt kognitiv dissonans.

Zaremba och polarna på Södermalm genomlider just nu sina livs värsta trauman. "Tredje statsmaktens" yrkesidentiteten är i gungning. Journalisterna har verkligen trott att de kunde styra folket lika lätt som politiker.

De har kämpat som djur med alla medel – lagliga som olagliga – för att motarbeta, förfölja, svärta ner och hata SD. Ändå går dessa efterblivna idioter till väljare och röstar på SD.

Det var ett dubbelt misslyckande. Inte bara misslyckades de mota ut SD, de misslyckades även med det andra målet – att lyfta in F!.

Inbillar du dig för ett ögonblick att kvinnan i Överkalix röstar på SD av fruktan för att islamiska staten ska komma dit och skära halsen av henne?

Nils sa...

Göran,

vill du ha den verkliga förklaringen till SD:s framgång, läs den här bloggen av Cornucopia:

http://cornucopia.cornubot.se/2014/09/stalldalen-ljusnarsberg-vastra.html

Göran sa...

Nils,
jag känner till Cornu, duktig men han har sina privata problem. Köpte ett ställe på landet för att bli självförsörjande när jorden går under. Alltså på sitt sätt en av er.
Sedan borde han väl känna till att Jimmy Åkesson är från Sölvesborg där invandrargäng jagade honom trots att det knappt fanns några invandrare där då.

Visst är det problem med avfolkning av glesbygden och en öppnare och tydligare politik vad vi vill göra tillsammans är att föredra.

Nils sa...

"Visst är det problem med avfolkning av glesbygden och en öppnare och tydligare politik vad vi vill göra tillsammans är att föredra."

Den kognitiva dissonansen löper på...

Göran sa...

Nils,
självklart är det då lättare att komma med enkla lösningar och låta sig frälsas av ett populistiskt parti. Eller kanske fundera på vad är det som gör att de sett ljuset i Sjöbo.

Lena Andersson skriver något mycket intressant i dagens DN.
"Det finns i Sverige ett smått totalitärt drag som går ut på att alla helst ska tycka om allt som uppstår i samhället, annars måste något åtgärdas."

Precis, alla måste inte tycka om allt som uppstår i samhället.

Krister V sa...

Lena Andersson visar verkligen upp "humanismen" från dess värsta sida:
världsfrånvänd, folkföraktande och smått totalitär:

"Vi skulle dock inte behöva ha ångest, ty besluten om människors sökande efter en plats att skapa ett liv på borde inte vara vårt."

Nils sa...

Göran,

"Precis, alla måste inte tycka om allt som uppstår i samhället."

Det är väl en inställning som en troende kan hålla sig med. Om jag inte tycker något om det här så kommer Gud att ta hand om det åt mig.

Om ni vill läsa något som borde vara en parodi på det trauma Sveriges journalister nu genomlider, så läs Sanna Lundells krönika i Aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sannalundell/article19560019.ab

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Kan du exemplifiera när Lena Andersson är:
- Världsfrånvänd?
- Folkföraktande?
- Smått totalitär?

I det citat du använder återfinns inte detta.

Göran sa...

Nils,
"Det är väl en inställning som en troende kan hålla sig med"

Nu är ju Lena Andersson minst av allt troende som jag trodde du kände till.

Att faktumet att 13% röstade på SD skulle motivera att vi skulle byta till en invandringspolitik modell SD skulle jag vilja kalla kognitiv dissonans.

Krister V sa...

Världsfrånvänd: att bortse från den fria migrationens konsekvenser

Folkföraktande: Har ni ångest? Då, beslutar vi åt er!

Smått totalitär: Hur många vill egentligen ha fri migration? Över 13 %?

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"att bortse från den fria migrationens konsekvenser"

Det har inte gjorts. De som vill begränsa den fria migrationen pga dess konsekvenser får så klar göra detta. På samma sätt som det finns de som vill begränsa yttrandefriheten pga dess konsekvenser.

"Har ni ångest? Då, beslutar vi åt er!"

Oroliga säger sig många vara. Ångest är en stark oro.
Ingen har sagt sig beslut åt andra här. Snarare är det de som vill hindra människor att migrera bara för att de själv ogillar migration, som vill bestämma över andra.

"Hur många vill egentligen ha fri migration? Över 13 %?"

Smått totalitärt? Köp en ny ordbok, ditt exemplar är defekt.

Nils sa...

Göran,

jag ska om inte be om ursäkt så åtminstone korrigera mig. Jag hade inte läst den kolumn av Lena Andersson du hänvisade till och missuppfattade citatet. Jag uppfattade "tycka om" som "ha åsikt om".

När jag nu läst den håller jag i högsta grad med henne där. Tyvärr var det en i övrigt ganska förvirrad kolumn.

Krister V sa...

"De som vill begränsa den fria migrationen pga dess konsekvenser får så klar göra detta"

Finns det något exempel på något land som inte gjort det?

Vill man öka kvantiteten så måste man (i den verkliga världen) minska kvaliteten. Ska vi införa andra klassens medborgarskap eller ska det bli en allmän försämring?

Ska vi stänga förläggningarna och låta flyktingar försöka "skapa sig ett liv" på egen hand?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se