9 sep. 2014

Religionsfrihet i Oklahoma

Religion tar sig alla möjliga uttryck. I Oklahoma, USA, har en kvinna på sitt körkortfoto ett durkslag som religiöshuvudbonad. Från intervjun med henne framgår det dock att hon är ateist också, men det är oklart om hon är en ateist som behållit sin kulturella identitet som pastafarian eller en troende pastafarian som också är kulturell ateist.


Huffington Post

7 kommentarer:

Annorzzz sa...

Erik M

Här har du ett exempel på sektbeteende. Vi i fotbollshatarklubben tar på oss en egen huvudbonad (fniss), vi postar en post om denna kamp för religionsFRIhet (eller fotbollsFRIhet) o har t o m egna fotbollströjor (fniss, fniss).

Vi i fotbollshatarklubben känner oss oxå förfördelade då vi inte får statsbidrag för denna organiserade rättighet att hata just fotbollar!

För en fotbollsfri o lyckligare värld!

Seriöst, hur lågt får man sänka sig?

Ulf Gustafsson sa...

Annorzzz,

Detta inlägg beskriver inte Humanisternas verksamhet, vilket var vad Eriks fråga handlade om.

Menar du nu att om en grupp har en egen huvudbonad, egen tröja eller mottar statsbidrag är är gruppen sektlik och har sektbeteende?

Annorzzz sa...

Ulf

Nej, din tolkning av vad jag menar är återigen en halmgubbe...

Ulf Gustafsson sa...

Annorzzz,

"Nej" är ett väldigt betydelse fattigt svar på min fråga.

Kan du utveckla och förklara vad du egentligen menade?

Erik M sa...

Ulf Gustafsson,

Efter en närmare läsning av Annorzzz argument tror jag jag fattar det. En "sekt" är tydligen en samling människor som med hjälp av sarkasm protesterar mot vad de upplever som orättvisor och dumheter. En sekt enligt Annorzzz har inget att göra med auktoritärt styre, isolering av medlemmar från omvärlden eller något sådant, sekt = ironiker med en agenda!

Vilket osökt får mig att undra vad som är så dåligt med de som Annorzzz kallar sekter. De låter ärligt talat rätt kul.

(Läste just boken Jam som faktiskt innehåller en sekt bestående av sarkastiska hipsters som mördar folk och fanatiskt följer sin gudomlige ledare Crazy Bob. Deras medlemmar försvarar sitt beteende med "vi är ju bara *ironiskt* onda, vi kanske mördar alla som hädar Crazy Bob, men vi vet ju innerst inne att det bara är ett skämt ". Om pastafarianerna utvecklades till något liknande så kanske det finns skäl att oroa sig. Men nu? Tveksamt).

Annorzzz sa...

Erik M

Som sagt halmgubbeavrättning var ordet.

Erik M sa...

Annorzzz,

Nu har både jag och Ulf gjort tappra försök att begripa din definition av "sekt" eller "sektbeteende" och varför det enligt dig är dåligt att ägna sig åt sådant, men har tydligen inte förstått det. Du kanske kan utveckla din ståndpunkt så att vi inte behöver bygga halmgubbar i brist på riktiga gubbar?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se