30 sep. 2014

Religiös fanatism skapar ingen glädje

Jag har skrivit en debattartikel som publicerats i tidningen Dagen:
”Man gläds” skriver Göran Skytte i en gästkrönika (Dagen 21/9). Han syftar på den utveckling som beskrivs i en artikel i senaste numret av tidskriften Axess. Artikeln handlar om hur religionen tagit större plats i samhället, politiken och våra tankar de senaste decennierna. Men det är inte alla som delar Skyttes glädje. 
Låt oss se vilka exempel på religiöst inflytande som artikel tar upp. Den börjar med ”attentaten mot USA den 11 september 2001”, därefter följer: ”Irak håller nu på att slitas sönder av religiösa strider”, i Iran lovar en shiamuslimsk regim utplåna USA och Israel och ”I Afrika söder om Sahara pågår ett lågintensivt religiöst krig.” Här nämns i artikeln de islamska fundamentalistorganisationerna al-Shabab och Boko Haram, men inte deras kristna motsvarigheter; Herrens motståndsarmé och Anti-balaka. Vidare skrivs det om att pakistanska religiösa fanatiker planerar att ta över landets kärnvapen och att den israelsk-palestinska konflikten numera är starkt religiöst laddad. 
Foto: Chad Rachman
Skytte gläds för att ”sekulariseringsteoretikerna” hade fel och ”ingen kommer undan religionen”. Offren till den religiösa fanatism som redovisats ovan delar inte hans glädje. De hade gärna sett en annan utveckling.
Läs vidare i Dagen.

6 kommentarer:

Patrik N sa...

Utmärkt! Så ska det låta när Humanisterna talar!

Patrik Lindenfors sa...

Fantastiskt bra artikel, Ulf!

Göran sa...

Nja, läs gärna ursprungsartikeln i stället som är en hyllning till den amerikanska konstitutionen. Slutorden;
Det fina med den amerikanska lösningen är att den är bra för alla inblandade - för religiösa människoår som vill propagera för sin tro, för sekulära människor som vill vara ostörda av Gud, och för samhället som helhet som, om det styrs rätt, kan rymma en mängd olika trossatser. Amerika är ett lysande exempel för hela världen att det inte bara är möjligt att leva i en värld där både Gud och den moderna tidsåldern är närvarande. Det är möjligt att blomstra.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Och det höll jag med om: "Wooldridge lyfter själv fram den amerikanska modellen där ”kyrkorna hålls orubbligt åtskilda från staten”, ”en mur mellan tro och makten”. Detta är också helt rätt."

Göran sa...

Bra där Ulf.

Krister V sa...

Pratar inte Skytte om sekulärt (icke-religiöst) samhälle medan Ulf pratar om sekulär (religiöst neutral) stat?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se