30 sep. 2014

Under tiden i Iran...

... har en man dömts till döden och avrättats för att han dristat sig att påstå att "Profeten Jonah överlevde inte på riktigt inuti valens mage."

De iranska "lärde" har uppenbarligen missat påbudet om att alla religiösa historier numera är metaforer. Kan man inte reda ut det här teologiska missförståndet på det där civiliserade europeiska kristna sättet?

Hur då, undrar ni? Ja, nu när kristendomen inte är i maktställning längre gäller "lärda" diskussioner med nedlåtande kommentarer riktade åt den som tolkar fel eller - Gud förbjude - läser texten. Men när man hade makten som islamisterna har i Iran? Bålbränning, inkvisition, tortyrkammare, husförhör och religionskrig. Glöm aldrig den historiska lärdom som vi faktiskt har om detta.

Idag bjuder Humanisterna för tredje året i rad in riksdagens ledamöter till en sekulär högtid i samband med riksmötets öppnande. Årets talare är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, som kommer att tala om nyttan av rationellt tänkande och vikten av en ny upplysning i vår tid. Den sekulära högtiden är ett alternativ för de riksdagsledamöter som inte vill delta i en religiös ceremoni.

5 kommentarer:

Jonah sa...

Har ni den på samma tid som den andra eller kan de som vill gå på båda? (den sekulära träffen menar jag)

Alltså försöker ni få folk att inte göra en för den andra?

Patrik Lindenfors sa...

Exakt. Att ha en gudstjänst som alla riksdagsledamöter går på varje år är en rest från statskyrkans dagar.

Ulf Gustafsson sa...

Jonah,

Senaste åren har bara tre fjädedelar gått till Storkyrkan. En fjärdedel har gjort något annat denna tid. Humanisternas högtid är för dem som vill göra något annat.

De riksdagsledamöter som vill gå till kyrkan idag, är välkomna till något annat arrangemang som Humanisterna gör vid annat tillfälle.

Lennart W sa...

Patrik, klagar DU på nedlåtande kommentarer från andra? Självinsikt är nog inte din paradgren.

Patrik Lindenfors sa...

Joho, jag är svart bälte i självinsikt!

Tror jag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se