13 sep. 2014

Vad utmärker en ateist?

Neil Carter är en skeptiker som lever mitt i det amerikanska bibelbältet. Carter har en historik som kyrklig och kristen, och bloggar idag om utmaningen att vara ex-kristen och ateist i en kristen subkultur. I början på augusti kommenterade Carter hur ateister framställs i den amerikanska filmen "God's not dead", vilket är särskilt relevant för honom vars familj och vänner är evangelister. I vårt sekulära land går det inte att legitimera spridandet av stereotyper om ateister, men Carter lever i en miljö där hans familj och hans vänner betraktar honom genom den lins som även används i filmen.


Evangelisten Willie Robertson (bilden ovan) har en biroll i filmen, och dyker upp i filmens klimax med en uppmaning att skicka budskapet om Guds goda hälsa till alla dina vänner, och Robertson är redan igång att marknadsföra nästa kristna storfilm, "Left Behind" med Nicolas Cage, och jag ser fram emot att se hur den förhåller sig till ateister.

Så vad har "God's not dead" lärt oss? Carter tar upp tio punkter, som jag har kortat ner från bloggposten i fråga.

1. Ateistiska professorer verkar för att alla ska bli ideologiska kloner av dem själva. Fritänkande och de fria konsterna är okända koncept för filmmakarna.

2. Ateister är självupptagna, och gör inget för någon annan.

3. Ateister är kaxiga och förälskade i sin egen överlägsenhet, och kan t.ex. håna sin flickvän utan betänkligheter.

4. Ateister levererar hot helt ogenerat. De tar sig stora ansträngningar att du ska få veta hur arg han din tro gör honom.

5. Ateister är inte kapabla att älska. Se punkt 2.

6. Ateister saknar etiska gränser. De kan t.ex. dejta studenter, men inte för att de älskar dem utan för att de är snygga. Se punkt 5.

7. Givetvis beror frånvaron av gudstro på ett personligt trauma, aldrig på ett intellektuellt ställningstagande.

8. Ateister är arga på Gud. Ateister kanske påstår att ateism är frånvaron av gudstro, men kristna vet bättre.

9. Ateister är bittra för deras liv saknar mening. Det är obegripligt att de ens går upp på morgonen.

10. En ateist har ingen moralisk grund. Filmens kristna hjälte avslöjar för tittaren i slutet av filmen att ateister saknar skäl att följa regler, vara ärlig eller göra gott.

Jag, precis som Carter, har svårt att se varför just ateister är en grupp man kan uttala sig generellt om i frågor som handlar om karaktär. Som jämförelse utgörs gruppen kristna av människor som har antagit en identitet, och som eventuellt på något sätt förhåller sig positivt till något eller några antaganden, och är således något som mer liknar en grupp, vilket inte kan sägas om ateister. Kristna är alltså en grupp på ungefär samma sätt som religionskritiker, naturalister, humanister eller muslimer. Men jag hoppas att vi kan vara överens om att gruppen innehåller alldeles för mycket mångfald för att över vi över huvudet taget ska kunna säga något om medlemmarnas karaktärsdrag. När vi pratar om ateister, är detta problem om möjligt ännu större. Ateister kanske gillar Johnnie Walker Black, men eventuell kausalitet kommer inte från frånvaron av kristendom eller gudstro, utan möjligtvis av något annats närvaro. Inflytande från vänner, från religionskritiker generellt, eller från Christopher Hitchens specifikt.Se gärna trailern ovan, och för all del, köp gärna filmen! Jag själv klarade 10 minuter, vilket förmodligen gör mig till en av Internets mer förlåtande ateister.

8 kommentarer:

Erik M sa...

Jag tänker fortsätta mitt marknadsförande av podden Resonable Doubts och rekommendera avsnitt 127, där de spenderar en hel timme med att prata om God’s Not Dead-filmen och hur kul de hade när de såg den:

http://freethoughtblogs.com/reasonabledoubts/2014/04/18/episode-127-gods-not-dead/

Josef C sa...

Brist på perception skulle jag generellt vilja säga. Fast det finns ju dock kristna ateister som uppvisar en smula verklighetsuppfattning.

Lars Torstensson sa...

Ett motstånd mot att uppfatta inbillade väsen som verkliga.

Bo sa...

"Ett motstånd mot att uppfatta inbillade väsen som verkliga."

Är det så?
Jag har läst här på Humanistbloggen att det är klokt att anta att Björnligan finns på riktigt. Detta har sedan försvarats med att vi inte vet något alls om vi ska vara noggranna och korrekta, vilket vi skall vara.

Anders Hesselbom sa...

Det kanske finns massor av mytologiska väsen, men både religiösa och kristna kanske har bristande perceptionsförmåga. Eller så kanske vi uppfattar dem, och felaktigt tror att det är Jahve vi uppfattar.

Lars Torstensson sa...

Vi bör nog tillbe Det flygande spaghettimonstret för säkerhets skull ... :O

Bo sa...

"Vi bör nog tillbe Det flygande spaghettimonstret för säkerhets skull ... :O"

Ja, det verkar inte bättre.

Jonah sa...

Är inte framställandet av oliktänkande ett genomgående tema i nästan all filmskapande? När var det t.ex. senast ni såg en präst på film som inte egentligen var ond på något sätt.

Det är ju ytterst ovanligt att man ser sin egen position porträtterad på ett sätt man själv håller med om.

Det är väl sådant man får ta. Jag tror att det är naturligt för oss människor att göra karikatyrer av oliktänkande så att vi kan stå fasta i våra övertygelser.

Det är inte bra men det händer ändå överallt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se