14 sep. 2014

Valanalyser

Hoppas alla har röstat, eller är på gång. Om några timmar, 20:00, stänger vallokalerna och så fort vallokalsundersökningen presenteras kommer experterna leverera sina spekulationer, mer eller mindre välgrundade valanalyser.

För er som vill följa en vetenskaplig prognoser, så bidrar matematikinstitutionen på KTH med detta. Sammanräkningen av rösterna kan även följas direkt hos Valmyndigheten.

För dem som inte kan vänta på TV:s extrainsatta valprogram, så finns ett program från Monty Python's Flying Circus nedan.

2 kommentarer:

Nils sa...

Eller varför inte Rovert Gustafsson i valet och kvalet mellan snälla och dumma partiet.

https://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0

Lennart W sa...

För dem som ev undrar hur många olika tänkbara regeringskombinationer som finns (inräknat alla möjliga i minoritet och alla i majoritet) är det 2^8=256. Fast då har man räknat med både en samlingsregering med ALLA 8 partierna och en "minoritetsregering" med NOLL partier, vilka man nog borde räkna bort. Tar man bort alla kombinationer som har med SD minskar antalet till 2^7=128, dvs hälften. Med Löfvén som statsminister och inget SD finns det 2^6=64 kombinationer, men om detta misslyckas måste man ju pröva något annat. Finns m a o en del att fundera på fr o m nu.

(Så här tänker man: För varje parti finns det två möjligheter: att de är med eller att de inte är med. Med 8 partier blir det då alltså 2×2×2×2×2×2×2×2=2^8 kombinationer...
Generellt finns det 2^N möjliga delmängder av en mängd med N element.)

Vete tusan hur det skulle kunna gå till, men det som kanske vore det värsta slaget mot SD på sikt är nog samma som vad som vore värst för V: Bjud in dem i regeringen, låt dem ta faktiskt ansvar och därmed inte längre kunna verka bara som ett gnälligt oppositionsparti. Om man istället fortsätter som nu kanske de får 25 % nästa val?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se