8 sep. 2014

Varma gratulationer till Christer Sturmark på 50-årsdagen!

Den person som mer än någon annan jobbar för förbundet Humanisterna och de frågor vi alla brinner för fyllde igår ett halvt sekel: Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Vi önskar honom en glad födelsedag och hoppas han får ett riktigt gott andra halvsekel så att han orkar hålla samma tempo länge till!

5 kommentarer:

BlackLabel sa...

Grattis Christer.
Snyggt lånat av Hitchens på senaste Debatten.

Annorzzz sa...

Grattis

Det jag funderar över i Patriks text är vad man brinner FÖR (i positiva satser, alla vet vad ni är mot), och hur man jobbar för det.

Debatter mot religiösa är ju inget positivt. Mer att bränna, än att brinna FÖR något.

Vad är det för något man brinner FÖR, undrar lilla jAG?

Patrik Lindenfors sa...

Annorzzz,
Du är selektivt blind för större delen av det material vi lägger ut här på bloggen. Men så här kan man sammanfatta det (ur en bok i håller på att jobba med):

"Den sekulära humanismen utgår från människan – det är därifrån namnet ”humanism” kommer. Den kommer ur insikten att vi människor – på gott och ont – är utlämnade till oss själva och varandra. Vi måste själva och tillsammans ta reda på hur verkligheten fungerar. Vi måste själva och tillsammans ta ansvar för hur vi uppför oss och tar hand om varandra. Ingen utom vi själva har ansvar för våra egna liv och vårt gemensamma öde.

Humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva våra liv så bra som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medmänsklighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster. Vi har bara oss själva och varandra."

Patrik Lindenfors sa...

Det här innebär i förlängningen att vi har en skyldighet att arbeta *mot* allt som hindrar människor i deras möjligheter. Ungefär som att Amnesty är *för* mänskliga rättigheter men i princip bara arbetar *mot* brott mot de mänskliga rättigheterna. Det här är så självklart att man måste se frågan om vad Humanisterna är för som endast och enbart ett retoriskt trick.

Håkan W sa...

Grattis Christer, o "välkommen i klubben", som det så klyschigt heter. (Själv har jag varit med ca ett halvår.)

And keep the good work!

(Det sista gäller Patrik oxå...)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se