1 okt. 2014

Har ni hört den förut

Reza Aslan läxar upp Bill Maher och CNN Monday om felaktiga generaliseringar om "muslimska länder", The Young Turks recenserar.

57 kommentarer:

Göran sa...

Fantastiskt bra. Hoppas våra vänner här på sidan inte censurerar detta.

Patrik Lindenfors sa...

Vad ska jag censurera? Var? Du måste ge mig mer detaljer, jag kan inte bara censurera på måfå. Eller jo, ok, det kan jag väl. Men vad?

tuttarolf sa...

Jag gillar Maher annars men här är han ute på tunn is. Generaliseringar är alltid farliga. Att omskärelse är en betydligt äldre tradition än alla de tre "ökenreligionerna" bör man känna till, likaså att den praktiseras även bland kristna. Våld kännetecknar inte heller alla muslimska länder.

Därmed inte sagt att religion är ett sunt styrelseskick...

Jonah sa...

Recensenten verkar tro att det är wrestling eller något. Har de en egen tv-kanal eller är det något sorts hemmagjord Youtube-kanal?

Dayum what an asskicking! Hand them their ass Reza!

Inslaget är ju bra recensionen är ju inte lika bra kan man tycka.

Anders Hesselbom sa...

Jag gillar verkligen Aslan. Givetvis finns det kritik som han i egenskap av muslim mer eller mindre måste ducka för, men här sköter han sig utmärkt.

Göran sa...

Nejdå Patrik, tänkte mer på de som i annan tråd var så emot censur. Kanske blev lite skruvat. Men de fakta som här redovisades borde fler ta del av.

Patrik N sa...

Reza Aslan for president.

Anders Hesselbom,

"Givetvis finns det kritik som han i egenskap av muslim mer eller mindre måste ducka för[...]"

Aslans mening är att man inte kan generalisera och behandla "muslim countries" som en och samma entitet. När du skriver att det finns kritik som "[Aslan] i egenskap av muslim mer eller mindre måste ducka för[...]" så undrar jag om du förstått att det är svepande generaliseringar utan täckning som han vänder sig emot (och kallar "stupid")?

Dan Granroth sa...

Men han (och många andra tydligen) missar själva kärnfrågan - att det faktiskt är religionen i sig som åstadkommer problemen även om det inte är lika allvarligt överallt som i Saudiarabien. Om islam (läs religion) inte fanns skulle åtminstone inte det problemet finnas i Saudiarabien. Att Aslan själv är muslin och religiös gör troligen att han inte ser eller vill erkänna det.

Ulf Gustafsson sa...

Dan, förstår inte hur detta var kärnfrågan i den aktuella debatten.

Ändå, islam förklarar inte skillnaderna mellan olika länder där islam är den dominerande religionen.

Detta är en lika viktig observation.

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, givetvis förstår jag det, det var en onödigt dum fråga från din sida. Problem med politisk monoteism är inte problem exklusiva före islam, och problem med monoteistisk religion är inte problem exklusiva för islam. Detta är ganska grundläggande, tack så mycket.

Nils sa...

Han har poänger, särskilt när det gäller USA:s förhållande till Saudiarabien. I övriga argumenterar han försåtligt och göra allt negativt med islam till undantag medan han själv generaliserar hur bra det är i resten av den muslimska världen.

När han säger att kvinnlig könsstympning inte är ett problem i något land med muslimsk majoritet pratar han strunt. Enligt wikipedias artikel könsstympas nästan alla flickor i Egypten. I Djibouti, Mali, Sierra Leone, Somalia och Sudan könstympas över 90 procent av alla flickor. På det här området kan bara nolltolerans accepteras och då är det ett problem i ALLA muslimska länder. Att det också sker i några kristna stater väger inte upp vad som sker i de muslimska.

Han säger att det råder 100 procent jämlikhet mellan könen i Indonesien vilket är bullshit, det har vi diskuterat här förut. Han och programledaren påstår att det inte finns några problem i övriga muslimska länder vilket naturligtvis inte är sant.

Han hänger t ex upp sig på att sju kvinnor valts till statsöverhuvud och hur det gick för Benazir Bhutto vet vi. Han nämner flera gånger Turkiet som ett föredöme vilket vi också vet är bullshit, det existerar ingen yttrandefrihet och landet är på väg mot islamisering.

Han gereraliserar själv nästan lika mycket som Maher så jag fattar inte hur ni kunde bli så imponerande av den här propagandashowen.

Dan Granroth sa...

Men jag tycker att det är kärnfrågan Ulf, även i just den aktuella debatten.

Det är så lätt att hamna i en diskussion som handlar om huruvida religion är bättre där än där. Eller om andra orsaker till kvinnlig omskärelse eller att kvinnor visst i vissa muslimska länder har nått maktpositioner osv.

Det är förvisso viktigt med fakta men Aslan sidsteppar frågan om huruvida religion i sig är bra eller dåligt. Han ifrågasätter det inte ens utan riktar (skickligt) strålkastaren på annat.

Att tex kvinnlig omskärelse är ett äldre afrikanskt problem och inte ett specifikt muslimskt kan ju vara riktigt. Men det är i en kontext av övertro och religion det utövas idag (vilket är den viktiga sakfrågan). Och hade det varit sed i Indonesien hade det utförts även där.

Och det finns en anledning till att Aslan vill rikta ljuset på annat än övertron i sig - han är själv muslim/religiös men kunde lika gärna varit kristen eller hindu, dvs religiös.

Att t ex kvinnor har det bättre i vissa muslimska länder är möjligen fakta men ovidkommande - det är religionen i sig som måste ifrågasättas.

Patrik N sa...

Så, Anders, vilken kritik måste Aslan då ducka för i sin "egenskap av muslim"?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Antingen ärudåkig på geografi eller så uppfattade du inte att Aslan flera gånger sa Afrika, endast i muslimskt dominerade länder i Afrika.

Sedan hörde inte jag allt de bra som du säger han sa om länder med en huvudsakligen muslimsk befolkning. Om han sa felaktigheter, så var tydlig med vilka dessa var.

Turkiet har yttrandefrihet, dock mer begränsad än i Sverige.

Dan,

Att ha korekta fakta är helt avgörande när man skall krritisera religion. Annars faller man platt när motdebattören avslöjar ens okunnighet.

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, jag förmodar att du känner till monoteismens problem lika bra som jag, med tanke på ditt inlägg.

Göran sa...

Nils, inte helt oväntat så slirar du på sanningen. Aslan säger att kvinnlig omskärelse är ett afrikanskt problem och inte ett muslimskt.

7 statsöverhuvuden i muslimska länder är ett utmärkt stöd för hans tes om jämlikheten inom delar av islam.
Att ta upp mordet på Benazir Butto som ett argument är ovanligt korkat till och med för att komma från dig.

Ulf Lundberg sa...

En snabbkoll i Wikipedia ger vid handen att Indonesien i och för sig verkar vara mer demokratiskt än t:ex Saudi Arabien.
Officiellt har men religionsfrihet, men den innebär att man måste registrera sig som tillhörande en religiös grupp. Hädelselagar tillämpas och det innebär att man riskerar fängelse om man ät uttalad ateist.

Ja, Indonesien och Turkiet är bättre länder än Saudi Arabien och Iran, men de är knappast fullvärdiga demokratier.

Kan någon på denna blogg nämna ett land med muslimsk majoritetsbefolkning som är en väl fungerande demokrati?

Patrik N sa...

Anders,

Fråga: Vilken kritik måste Aslan då ducka för i sin "egenskap av muslim"?

Svar:_________________________________________

Jonah sa...

När det kommer till Indonesien kan det vara intressant fakta att det är förenat med livsfara att omvända personer som officiellt är muslimer.

Jag känner en familj som inte är där som kristna missionärer eftersom det är förbjudet i det området de bor för att alla där är officiellt muslimer.

Att hålla upp Indonesien som ett föredöme vore således felaktigt anser jag.

Malaysia håller på att gå åt samma håll vilket leder till problem för den kristna majoriteten på Borneo där vi också känner folk som inte är missionärer.

Ulf Gustafsson sa...

Jonah,

Inget har väl hållit fram Indonesien som ett föredöme?

Indonesien nämns av Aslan som exempel på att det finns variationer bland länder med huvudsakligen muslimsk befolkning.

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, så du är genuint okunnig om detta? Då ber jag om ursäkt, för din självgoda ton signalerade något annat. Som monoteist kan du inte veta vilken tolkning som är rätt egentligen, vilket innebär att religion kan vara katalysatorn som får annars goda människor att begå illgärningar. Se The Top One Reason Religion Is Harmful.

Nils sa...

”Aslan säger att kvinnlig omskärelse är ett afrikanskt problem och inte ett muslimskt.”

Typexempel på försåtlig argumentering. Om alla muslimska länder där könsstympning är ett problem råkar ligga i Afrika är det då enbart ett afrikanskt, inte ett muslimskt problem? Är inte den argumentationen närmast rasistisk?

”Att ta upp mordet på Benazir Butto som ett argument är ovanligt korkat till och med för att komma från dig.”

I flera muslimska länder stenar man kvinnor eller skjuter dem om de vill studera eller vill bli presidenter. Göran, du som inte är så korkad kanske kan berätta vilka de sju kvinnliga muslimska statsöverhuvudena är och vilken skillnad de gjorde?

Jag hävdar att ett kvinnligt statsöverhuvud har marginell om någon betydelse för kvinnors situation. Hur mycket bättre blev livet för Storbritannien under Thatchers styre? Hur mycket bättre har kvinnors ekonomi och situation förbättratas av att Annika Falkengren i många år har varit en av Sveriges mäktigaste personer?

Om generaliseringar. Aslan säger: ”Nowhere else in the muslim majority states is female genital mutilation an issue.”

Och programledaren att Indonesien, Bangladesh, Indien har en mycket större muslimsk population än något land i Mellanöstern och i dessa länder har de inga problem.

Göran och Ulf, tror ni att alla muslimska länder utom Iran, Pakistan och Saudiarabien är paradiset för kvinnor? (De muslimska länderna i Afrika är utom tävlan eftersom de ligger just i Afrika). Det är det de antyder och när det gäller Indonesien säger han det rakt ut, där är kvinnorna 100 procent jämställda.

De hävdar att Saudiarabien är ett undantag, men Saudiarabien är mycket inflytelserikt. Landet finansierar en mängd terrororganisation som IS och finansierar moskébyggen runt om Europa, bl a moskén i Göteborg om jag inte har fel. I Norge stoppades finansieringen.

Den som är road kan kolla på wikipediasidan ”Mänskliga rättigheter inom islam” för att se hur väl islam går ihop med den biten. Islamiska konferensens har en egen variant av rättigheterna som inte antagits av alla, men den:

”slår fast att kvinnor och män är lika värda vad gäller mänsklig värdighet, men att de har olika rättigheter och skyldigheter, främst inom familjen. I förslaget från Dhaka 1983 sägs bland annat att kvinnan är ekonomisk oberoende och att mannens ansvar är att upprätthålla familjens välfärd (vilket kan tolkas som att kvinnan inte tillåts arbeta utanför hemmet).”

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Du är så mån om att skuldbelägga muslimer att du kastar all logik över bord.

"Typexempel på försåtlig argumentering. Om alla muslimska länder där könsstympning är ett problem råkar ligga i Afrika är det då enbart ett afrikanskt, inte ett muslimskt problem? Är inte den argumentationen närmast rasistisk?"

Varför försåtligt? För du fattar när din logik bryter ihop.

För muslimer som praktiserar FGM är detta ett problem. För muslimer som inte gör detta är det inget problem.

I vissa länder (endast afrikanska) försvarar muslimska företrädare FGM med islam.

I andra länder (endast afrikanska) försvarar kristna företrädare FGM med kristendom.

Är detta då ett kristet problem enligt dig? Är du som kulturkristen i Sverige ansvarig för detta?

Ulf Gustafsson sa...

FGM förkommer huvudsakligen i delar av Afrika, men även i Jemen och Irak (Kurdistan). Totalt 29 länder enligt WHO. I deras rapport står det även att belägg finns att sedvänjan också förekommer i viss utsträckning i: "Colombia, Jordan, Oman, Saudi Arabia and parts of Indonesia and
Malaysia".

http://www.unicef.org/esaro/FGCM_Lo_res.pdf

Nils sa...

Ulf,

”För muslimer som praktiserar FGM är detta ett problem. För muslimer som inte gör detta är det inget problem.”

Hör att du låtit dig totalt förföras Aslans svada. Han sa också att kvinnor som stenas i Pakistan är ett Pakistanskt problem.

Om kvinnor könsstympas i kristendomens namn är det definitivt ett problem för kristedomen - oavsett var det sker. Även om det inte är ett problem för mig personligen tycker jag det är för j-t att det sker.

Det brukar annars vara du som har den goda globala värdegrunden så i den meningen borde både steningar och könsstympning vara ett ”problem” även för dig – trots att det sker i Pakistan och Somalia.

SIDA:s tidning OmVärlden har i sitt senaste nummer ett reportage om sharia-polisen i Aceh-provinsen i det muslimska mönsterlandet Indonesien. Den tycker jag du, Göran och Aslan ska läsa.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Ja, det blir ett problem för kristna i Sverige när någon generaliserar om kristna och könsstympning för att detta sker bland kristna kopter. Men generaliseringar mot kristna görs sällan, till skillnad mot muslimer.

Nej, jag är inte förförd av Aslan. FGM är ett av det största människorättsbrotten som sker idag.

Göran sa...

Nils, jag ska erkänna att jag tycker det var väldigt positivt att höra Aslan.
Det är uppenbart att främlingsfientliga element inte klara av att argumentera mot honom utan att glida på sanningen och hårdvinkla uppgifter.

Nils sa...

"Nils, jag ska erkänna att jag tycker det var väldigt positivt att höra Aslan."

Förstår din tillfredsställelse. När man får höra det man önskar höra, aktar man sig för att ifrågasätta.

Göran sa...

Nils, konstig argumentation, men som del av en populistisk väckelserörelse i Europa där flera liknande partier dykt upp som på ett mer eller mindre framgångsrikt sätt lyckats tvätta bort rötterna för sitt ideologiska ursprung och fått ihop 10-25% av väljarna så kanske man kan förstå att du mitt i ett av dina inlägg plötsligt kommer på att kvinnliga statsöverhuvuden inte betyder ett dugg för jämlikheten. Det kanske till och med går stick i stäv med din ideologi.
Anhängare av populistiska partier vill naturligtvis inte höra några pålästa vetenskapsmän som rubbar deras cirklar och ersätter fördomar med fakta så i så måtto har du rätt att jag gillar att höra Reza Aslan. Jag gillade också att han elegant argumenterade mot programledarna på både Fox News och CNN som framstod som mindre vetande fån.
Men det var ett misstag av dig att beskylla mig för att inte vilja ifrågasätta. Jag ifrågasätter som du ser.

Patrik N sa...

Nils,

"Typexempel på försåtlig argumentering. Om alla muslimska länder där könsstympning är ett problem råkar ligga i Afrika är det då enbart ett afrikanskt, inte ett muslimskt problem?"

Om det råder högt samband mellan muslimska länder som ligger länder på kontinenten Afrika och FGM och samtidigt låg korrelation mellan muslimska länder som ligger på andra kontinenter och FGM så är det klokt att anta att förekomsten av FGM kan ha med kontinenten att göra. Det är inte klokt att anta att det är "ett muslimskt problem". Det skulle kunna vara ett "afrikanskt problem" eller ett "muslimskt afrikanskt problem". Men förmodligen inte ett "muslimskt problem". För att reda ut det här så skulle du kunna kolla om det finns tex "kristna länder" i Afrika där FGM är ett problem. Då är din tes om ett "muslimskt problem" falsifierad och du får ställa upp någon ny hypotes.


Jonah sa...

Ulf

Som jag förstod det så använder Aslan Indonesien som ett "bra land" jämfört med Iran och Saudiarabien. Typ "alla är inte som Saudiarabien titta bara på Indonesien."

Men mitt påpekande var ju av en personlig art om att det jag vet om Indonesien inte är speciellt "bra" (även om det är "bättre" än några övriga).

Jonah sa...

Nils

Jag hör vad du säger men Eritrea som ju är kristet (iaf 63%) har ca 95% FGM bland sina kvinnor.

Det är således inte ett muslimskt problem utan ett östafrikanskt problem. Somalia, Etiopien, Eritrea, Egypten etc. Jag har inte hört talas om det i Västafrika eller Arabien så vi kan utesluta att det är ett problem som kommer ur Islam även om det är ett problem för muslimska tjejer precis som för kristna eller ateistiska tjejer i Östafrika.

Nils sa...

Göran,

du ifrågasätter ingenting utan börjar i stället helt OT mumla om populistiska partier i Europa.


Jag har kollat runt lite om den här Reza Aslan och hört honom berätta att han är iranier och att han och hans familj kom till USA 1979. På 1980-talet, med gisslandramat i Iran, var det ingen höjdare att var iranier och han berättar att han utsattes för rasism. Han försökte då hävda att han var mexikanare vilket snarast var ur askan i elden. När han kom till USA blev han först djupt kristen men har senare konverterat till islam. Är professor i religion och har nyligen skrivit en bok om Jesus.

Han har upprepade gånger medverkat hos Bill Maher och i ett program från 1 augusti väckte det stor uppmärksamhet när Bill Maher, en liberal, gick ut och tog Israels parti i kriget mot Hamas. Då gick naturligtvis Aslan till Hamas försvar med samma glöd som vi sett om ”muslimska länder”.

Han låter sina upplevelser påverka sig i diskussioner. I de intervjuer jag sett ger han ett lättkränkt, aggressivt, och i mina ögon tämligen osympatiskt intryck.

Den självklara frågan med hans inställning till muslimska länder är: om det nu finns så många muslimska mönsterländer med 100 procent jämlikhet mellan män och kvinnor, varför valde hans familj att emigrera till det rasistiska USA? Varför utvandrar världens muslimer i 100 000-tal till rasistiska Europa - framförallt Sverige - och inte till Indonesien, Malaysia eller Indien?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Och när du inte kan bestrida de fakta Aslan presenterar, så ger du dig på hans person. Det ser inte så bra ut.

Ulf Gustafsson sa...

Jonah,

Aslan säger att Indonesien m.fl. är "a free and open society" för kvinnor. Det kan man ifrågasätta om det är en rimlig beskrivning. Det är friare än Saudi och ofriare än Sverige. Han kanske menar enligt lagstiftningen, men det är en begränsad syn.

Enligt detta FN jämställdhetsindex har:
Sverige 0,054
Indonesien 0,500
Saudiarabien 0,321
Med det är inte det samma som "free and open".

Göran sa...

Nils, Aslan har studerat många religioner. Källa på att han varit "varmt kristen"?

Sen tycker jag inte alls det är OT att du upprepar alla schabloner och fördomar som populistiska SD framfört med framgångar hos främst obildade väljare.

Aslan är väldigt kritisk mot såväl Iran som Saudiarabien. Han kan till skillnad från dig differentiera.

Du beskyller honom för att vara både försåtlig och osympatisk. Jag känner inte dig men din argumentation är både försåtlig och osympatisk.
Så i någon mån så kastar du sten sittandes i ett glashus.

Angela sa...

Aslan måste varit mycket förvirrad som 'hattade' fram och tillbaks mellan religioner så där.

Man hör ofta ateister beskärma sig över steningar och annat i bibeln men det ligger ändå långt tillbaka i tiden vad gäller kristendomen. Vad värre är: att det förekommer steningar och stympningar nu idag på sina håll, och så länge det gör det är islam en undermålig religion.

Ulf Gustafsson sa...

Angela,

Det är uppseendeväckande att det är så vanligt att det generaliseras om islam på det sätt du nu gör.
Det är sällan men hör motsvarande idioti om kristendomen: "Det förekommer kvinnlig könsstympning nu idag på sina håll, och så länge det gör det är KRISTENDOMEN en undermålig religion."

Islam är oftast en undermålig religion. Men den är olika undermålig i alla sina olika former. Den form av islam som föreskriver eller accepterar stenar kvinnor i Pakistan är makaber. Den form av islam som praktiseras i Sverige är undermålig, eftersom den separerar kvinnor och män i moskén.

Precis på samma sätt som med kristendomen. Olika former av kristendom, måste underkännas på sina egna premisser.

Angela sa...

Ulf,

Jag förstår inte riktigt meningen inom citattecknet, du kanske kan förklara?

När det gäller kristendomen skriver Paulus i Galaterbrevet 3:13ff: "Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på sig..."

Si så där en 600 år senare uppstår en religion som i mångt och mycket är en cover på Bibeln men en viktig aspekt är att man inte inom islam är negativ till lagarna/reglerna. I islam finns ingen Kristus som talar om förlåtelse och bestämt avråder från stening, där finns bara en Jesus (Issa) som får nöja sig med att vara en profet bland andra. Trots att Islam är så mycket yngre är den hopplöst gammalmodig redan vid sin tillblivelse.

För att återgå till Paulus och apropå stympning skriver han om det århundraden tidigare i Galaterbrevet 5:3ff:

"Jag försäkrar er igen: var och en som låter omskära sig [och sina söner] är skyldig att hålla hela lagen. Ni är utestängda från Kristus, ni som söker er rättfärdighet i lagen; ni har hamnat utanför nåden....I ett liv med Kristus Jesus kommer det inte an på omskärelse eller förhud, utan på tron..."

Och i Filipperbrevet 3:2:
"Var på er vakt mot de där hundarna, de där skadegörarna, den där sönderskärelsen."

Han skriver alltså om omskärelsen, som också är en form av stympning och övergrepp. Men någon motsvarighet till Nya Testamentets teologi finns inte i Islam.

Nils sa...

Ulf,

jag satt igår och tittade på ett antal klipp där Reza Aslan intervjuades eller medverkade. Finns ingen anledning att betvivla att han som iranier haft det tufft, men den bitterhet och aggressivitet han visar i diskussionerna ger ett osympatiskt intryck. Han använde också grova tillmälen om personer i ett klipp.

Det finns en Fox-intervju som blev viral eftersom det ansågs att reportern var extremt fördomsfull när hon frågade hur det kom sig att han som muslim skriver en bok om Jesus. Reza Aslan blev så kränkt av frågan att han kände sig tvungen att skryta med alla sina akademiska meriter för att sätta reportern på plats.
Själv tycker jag frågan i högsta grad var berättigad.


Göran,

"Källa på att han varit "varmt kristen"?"

Han berättar det själv i den här CNN-intervjun om Jesus-boken.

https://www.youtube.com/watch?v=vYluVdT50Ro


"Sen tycker jag inte alls det är OT att du upprepar alla schabloner och fördomar som populistiska SD framfört med framgångar hos främst obildade väljare."

Och du är som de flesta i paniken över valutgången grovt fördomsfull. För du generaliserar ju inte om "obildade väljare", eller hur?

BlackLabel sa...

Aslan dramat fortsätter.

https://www.youtube.com/watch?v=E3LEGmnHCEs

Göran sa...

Nils, Tack för länk,
Som sagt så studerade han många religioner och var kristen en period även om varmt kristen är ditt ordval.

Länken visar också med tydlighet att CNN vill få tillbaka en del av sin trovärdighet och låta honom förklara sig vad som hände under Fox-intervjuen där Morgan tillstod att han fått knäppa frågor. Så att intervjun blev viral betydde att hans bok hamnade på första plats på Amazon och sympatierna hamnade väl till 87% (!) på hans sida.

Och att du har svårt för fakta stödjer mitt påstående om fördomsfullhet och när det gäller obildade väljare så om man inte hittar några undersökningar på det så kan man gå in på Avpixlat i fem minuter och läsa kommentarerna där för att få en uppfattning.

Göran sa...

Jodå, det finns utmärkt statistik hos SCB som styrker mitt påstående om obildade eller snarare outbildade SD-väljare. Klart sist bland både förtroendevalda och väljare.

Ulf Gustafsson sa...

Angela,

"Det förekommer kvinnlig könsstympning nu idag på sina håll, och så länge det gör det är KRISTENDOMEN en undermålig religion."

Miljontals kristna könsstympat sina döttrar och gör det inte i konflikt med sin religion. Den groteska sedvänjan är en del av deras religion/kultur. Det förekommer att könsstympningen motiveras av ett renlighets-/sedlighetsideal de finner stöd för i kristendomen.

Om ditt sätt att resonera om islam appliceras på kristendomen, så innebär detta att kristendomen är en undermålig religion.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det du senast skriver har inget med de fakta Aslan presenterar och kritiken mot Maher/CNN att göra.

Olof Olsson sa...

Sedan TYT och Cenk Uygur hånade Amy Winehouse för hur hon såg ut efter drogmissbruk och gottade sig och skrattade åt ofördelaktiga bilder så bojkottar jag den mannen. Däremot ser jag gärna CNN-inlägget eller Bill Mahers ursprungliga uttalanden som startade det hela utan Cenks "boxningsreferat" i tredje (?) led från källan.

Nils sa...

BlackLabel,

kanalen heter The Young Turks och vad ska man säga om den studiouppsättningen? I bästa fall snillen spekulerar, Reza Aslans hejaklack som revanschlystet skrattar åt sina egna och Aslans poänger.

Men låt oss titta lite på Indonesien som de frekvent framhåller som ett muslimskt föredöme.

Följande har jag hämtat från Landguiden.

"Författningen föreskriver religionsfrihet men slår samtidigt fast att republiken Indonesien vilar på tanken om tron på en gud."

Utbildning
Undervisningen är av varierande kvalité och det finns såväl statliga som muslimska och kristna skolor. "De kristna skolorna har gott rykte och många muslimska barn går därför i dessa."

Pressfrihet
"Organisationen Reportrar utan gränser betecknade 2014 mediesituationen i landet som ”svår” och rankade samma år Indonesien på plats 132 av 180 länder i sitt index över pressfriheten i världen."

Enligt organisationen Transparency Internationals korruptionsranking hamnar Indonesien på plats 114 av 175.

Sociala förhållanden
Enligt Världsbanken lever fyra av tio invånare under fattigdomsgränsen på två dollar per dag.


Utrikesdepartementet ger varje år ut rapporter om mänskliga rättigheter i världens länder. Så här säger den senaste om Indonesien:

"Under de senaste åren, inte minst under 2013, har den religiösa intoleransen ökat i åtskilliga delar av landet, där olika religiösa minoriteter utsatts för övergrepp. De värst drabbade minoriteterna har varit kristna, shiamuslimer och ahmadiyya-anhängare. Ateism är förbjudet. Flera regioner har slöjtvång för kvinnor och olika former av sedlighetsbrott begränsar kvinnors rörelsefrihet och åtnjutande av mänskliga rättigheter. Särskilt diskriminerande är lagstiftningen i Aceh-provinsen.
Korruptionen genomsyrar de indonesiska samhälls- och rättssystemen, och inga nämnvärda förbättringar kan noteras under 2013.

[- - -]

Under 2013 fortsatte straffriheten för övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna att vara ett allvarligt problem. Det gällde inte minst övergrepp mot urbefolkningen på Papua. Tortyr förekommer, framför allt i häkten på landsbygden.

Barnarbete är vanligt och barn i framför allt fattiga familjer utsätts för våld av sina föräldrar. Incest mot flickor uppges ha ökat på senare tid. Det stora antalet barn i 12 till 15-årsåldern som arbetar i hushållstjänst framträder som en särskilt utsatt grupp, bland annat då de ofta utnyttjas sexuellt av sina arbetsgivare.

Personer med funktionsnedsättning utsätts för svåra kränkningar bland annat genom frihetsberövande, sexuella övergrepp och tvångssterilisering."

Alltså samma land som Reza Aslan framhåller som ett muslimsk mönsterland med 100 procent jämlikhet mellan kvinnor och män.Göran,

vart vill du komma? De som röstade på SD är dumma i huvudet? Lantisar är obildade och dumma? Är man smart flyttar man till stan och röstar på Anna Kinberg Batra.

https://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Alltså samma land som Reza Aslan framhåller som ett muslimsk mönsterland med 100 procent jämlikhet mellan kvinnor och män."

Jag har förstått att bara hålls sig till fakta är svårt för dig. Upprepar mig därför:
Aslan säger att Indonesien m.fl. är "a free and open society" för kvinnor.

Det du kopierar från Landguiden visar att Aslans påstående är högst tveksamt. Kritiseras honom för det han sagt som är fel.

Att fara med osanning om vad han sagt leder bara till en pseudodebatt där du står som förloraren.

Nils sa...

Ulf,

vad är det du påstår jag säger som är osanning?

Göran sa...

Nils, du ifrågasatte mina uppgifter om att SD är överrepresenterade bland outbildade och påstod att det var en fördom. Jag hänvisar att det finns siffror på det hos SCB.
Självklart är det så att ett parti som bygger sin ideologi på fördomar har lättare för att attrahera outbildade väljare.

Dina lögner är många och försåtliga, t ex att Aslan skulle påstå att Indonesien är ett mönsterland.

Göran sa...

Nu har Maher tagit hjälp av Sam Harris för att få medhåll vilket han naturligtvis får. Olyckligtvis för Maher sitter även Ben Affleck i studion och kritiserar dem hårt för att generalisera.
Se Aftonbladet och klipp fr programmet.

Nils sa...

Ulf,

jag har inte fått något svar på vilket sätt jag far med osanning så jag får spekulera. Kan det vara det här med 100 procent jämlikhet du avser?


6:48 in i klippet du själv lagt in säger Aslan:

"I just told you that in Indonesia women are absolutely 100 percent equal to men."Göran,

Johan Westerholm, socialdemokratisk bloggare, son till Barbro Westerholm, som vid sidan av alla andra meriter 2004 fick Hedeniuspriset och 2005 ingick i Humanisternas förbundsstyrelse, har skrivit en blogg som riktar sig till dig och andra som gör fördomsfulla valanalyser.


http://ledarsidorna.se/2014/09/det-sociala-kontraktet/

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Du har inte farit med osanning i denna tråd, vad jag nu kan se. Det var fel av mig att skriva så.

Jag missade den kommentar där Aslan sa "100% equal to men". Även om Indonesisnka statens lagar är jämlika (vilket jag inte kollat), så kan man inte bortse från förordningar i delstater eller starka ojämlika sedvänjor.

Aslan argumenterar på ett övergripande plan bra i intervjun, men påstår flera felaktigheter (FGM är bara ett Afrikanskt problem och Indonesien). Detta skadar hans argumentation.

Nils sa...

Ulf,

"Du har inte farit med osanning i denna tråd"

Ja, man får vara glad för det lilla.


Du gjorde själv en bra summering och om jag får göra en egen så blir det att jag redan från början sa att han har poänger med Saudiarabien, att det är fel att generaliserara och hävda att alla muslimska länder är som det landet. Men sen tycker jag han står rätt naken.

Han gör könsstympning till ett afrikanskt problem och försöker avfärda det som ett muslimskt problem för att två kristna länder är lika illa. Vad jag kan se är de flesta länder i Afrika där nästan 100 procent könsstympas muslimska.

Han hävdar att utanför Afrika är det inget problem men som kan se på

http://en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_female_genital_mutilation_by_country

förekommer det i alla muslimska länder, också i de länder han framhåller som goda exempel: Indonesien, Malaysia och Turkiet. Även om det i Turkiet enbart sker inom kurdiska grupper.

Det land som jag uppfattar att både Aslan och programledaren framhåller oftast är Indonesien. Något av det bästa han har att komma med är alltså ett land som har inskrivet i konstitutionen att man måste tro på en gud, minoriteter förföljs, har sharia-polis, nästan halva befolkningen lever under fattigdomsgränsen, tillhör världens mest korrupta, personer med funktionsnedsättning utsätts för svåra kränkningar osv.

Göran sa...

Nils, läste Johan Westerholm.

Kunde dock inte hitta något som motsade mina uppgifter om att SD är ett parti där outbildade är överrepresenterade.

Nils sa...

Göran,

och betydelsen av det?

Patrik Lindenfors sa...

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/10/05/reza-aslan-is-wrong-about-islam-and-this-is-why/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se