1 okt. 2014

Öppen tråd (oktober)

Cthulhu av H. P. Lovecraft
En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på Humanistbloggen.

Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg är publicerat som första inlägg i månaden, så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i Bloggarkivet till högerspalten.

24 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Försvara yttrandefriheten motverka censur.
Detta borde vara ledord för alla idag, men som ni märker det så finns det numera motstånd mot det överallt.
Pippi, Tintin, rätten att få demonstrera, Maria Sveland.

Det är bara att läsa era egna trådar och upptäcka att allt oftare dyker det upp någon som "känner" sig kränkt... hotat mm.

helt plötsligt ska någon annan bestämma vad som är god smak, rätt ord.

Stå upp mot detta och stå upp för fakta och inte låt inte dagens känsla och samhällsklimat börja sudda i yttrandefriheten.

Anders Hesselbom sa...

Rätten att bearbeta verk, är inte exakt samma sak som att beröva någon sin yttrande frihet, men ok.

Ostronmannen sa...

Självklart inte, men om du tar dig rätten att bearbeta andras verk efter ett tycke, så kan man fortsätta med annat.
Vad är lämpligt för barn att se och höra.
Ska vi förbjuda dem att se på torterade människor på kors?

Vad ska den "fria" television SVT ta sig för friheter sen? Vi ska ju noga ha i åtanke också att SVT är minst av allt fri för politik. Mycket vänsterfolk genom alla tider.

Det goda våldet

Ulf Gustafsson sa...

Det kan vara bra att läsa ursprungskällorna:
http://www.svt.se/kultur/svt-rensar-ut-rasismen-ur-pippi-langstrump

Krister V sa...

Förvaltares och distributörers förklaringar brukar väl sällan kallas ursprungskällor?

Märkligt att humanisterna är så obekymrade om ingrepp i konstnärliga verk utan skaparens godkännande.

http://www.svt.se/kultur/svt-rensar-ut-rasismen-ur-pippi-langstrump

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"Skaparens godkännande", är det Gud du syftar på här? ;-)

I verkliga livet så övergår upphovsrätten över ett verk, när "skaparen" dör, till dödsboet/förvaltaren/arvingar/etc.

Krister V sa...

Jovisst, jag har inga juridiska invändningar, det är "bara" etiken och yttrandefriheten jag oroar mig för.
Men du ser inga problem med en välmenande variant av Sanningsministeriet?

Lennart W sa...

Samma välmenande idioti har drabbat Mark Twains verk, "The adventures of Tom Sawyer" och "Huckleberry Finn". Om en tid då ordet "nigger" faktiskt användes flitigt, även om det var rasistiskt redan då. I de nya versionerna utbytt mot "slave".

En annan kanske bättre idé än att ändra på klassiska verk för att fånga nutidens tidsanda är att skriva NYA verk (som för all del ändå kan handla om en jättestark flicka i 1940-talets Sverige eller om buspojkar i slavtidens Amerika) som fångar nutidens tidsanda.

Men om man nu ska fullfölja det här projektet att skriva om allting så att det inte kan verka stötande för någon nutida människa, finns det onekligen mycket att göra. T o m Martin Luther King använde ju ordet "negro" i sitt tal "I have a dream". Skriv om!

Ostronmannen sa...

Måla om. Massor av nakna barn och änglakerube. Pedofili. Att inneha tavla eller titta på kan vara ett brott. Lolita. Skriv om.

Humanisterna. Så upp.

Nils sa...

SL stoppade nyligen en markandsföringsbild, en antik fresk, för Millesgårdens utställning Pompeji.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, det gjorde de inte. Kampanjen har gått i tunnelbanan.

Nils sa...

Ja, mitt misstag, SL ändrade sig tydligen.

Eftersom det står att man i Öppen tråd kan tipsa om intressanta artiklar tänkte jag göra det.

Såg nyligen med ett halvt öga på Debatt om censuren av Pippi Långstrump och jag fylls av… jag vet inte vad jag ska säga. Finns det mer rabiata och människor (förutom IS) än antirasister? Tror de för ett ögonblick att det ska minska rasismen genom att stryka "negerkung" från en barnfilm? Alla dessa människor som nu censurerar har sannolikt läst och sett Pippi när de var barn och uppenbarligen blev inte de rasister.

När man konsumerar så mycket media som jag gör måste man hitta andningshål för att behålla sin mentala hälsa, till exempel genom att läsa norska tidningar.

I Aftenposten, norska DN, kan man läsa den tragikomiska berättelsen från en historiker om hur det kan gå till på ett seminarium i Oslo som heter Afrikan History Week.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kronikk-Er-all-rasisme-de-hvites-skyld-7725584.html

Anders Hesselbom sa...

Detta kan ni inte missa. Nu ska pellejönsarna på Filosofiforum diskutera Humanisterna. http://filosofiforum.com/diskussionsforum/Vad-tycker-ni-om-sekular-humanism-och-Humanisterna-10793

Lennart W sa...

FF måste ha missat memot om att det är ett Humanistiskt privilegium att diskutera andra idéer och organisationer med en lätt nedsättande ton...

Fast ok då, kan nog inte heller låta bli att tycka att nivån i t ex tråden "svarta hål" påminner lite om den här sketchen:

Pentagon - debatt om Selma Lagerlöf

Anders Hesselbom sa...

Alla måste göra det, föreställningen att idéer ska respekteras är inte bara antidemokratisk, den är rent av farlig. Sen är det ju alltid trevligt med goda argument i processen - på Filosofiforum huserar rätt många som du själv skulle betrakta som pellejönsar, som t.ex. ungjordskreationister.

Erik M sa...

”Det är dags att ta ansvar för minoriteters högtidsfirande” - Peter Weiderud, förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet

Erik M sa...

Lennart W,

Är det något fel i allmänhet att diskutera andra idéer och organisationer med en lätt nedsättande ton? Är det fel att med lätt nedsättande ton såga någon annans kritik av din egen organisation eller idé?

Erik M sa...

Lennart W,

PS. Tack, jag hade inte sett den där Debatt om Selma Lagerlöf-sketchen tidigare. Den var banne mig genialisk! Och rätt deprimerande i sin realism...

Patrik N sa...

Jag föreslår igen att förhandsmodereringen tas bort då det fåtal personer som låg bakom att den fick införas nu har lämnat bloggen. Man kan ju om inte annat ta bort förhandsmodereringen på prov ett tag och införa den igen om den ändå skulle visa vara nödvändig.

Argument emot?

Patrik Lindenfors sa...

Nej. De som störde här skriver fortfarande kommentarer då och då och försöker på så sätt smita förbi förhandsmodereringen. Vi har ett mycket bättre kommentarsfält nu än förr, även om det fortfarande är långt ifrån bra. Vi vill inte gå bakåt.

Ostronmannen sa...

Jag tycker att de hemska kommentarerna ska visas upp i en lista så man vet vad som krävs för att inte bli censurerad.

För övrigt anser jag att censur inte är värdigt en humanistblogg.

Patrik Lindenfors sa...

Ostronmannen,
Man får säga vad man vill men man får bara inte säga det här. Din yttrandefrihet är därför inte hotad på något sätt. Som jag föreslagit tidigare kan den som så önskar skapa en parallellblogg där de som önskar kan samtala med varandra utifrån våra bloggpostningar, eller kanske till och med - våga tänk tanken! - skapa en egen blogg där egna regler gäller? Internet är fritt. Här vill vi dock ha en trevlig ton för att inte skrämma bort målgruppen.

Ostronmannen sa...

Jag har bara blivit censurerad en gång och då var det när jag visade på att Ulf sa emot sig själv. Så god ton har jag nog lyckats hålla i tusentals inlägg.

Starta egen blogg är ganska menlöst. Varför prata med mig själv,? Jag vill inte enbart prata/diskutera med likasinnade. Jag är i denna fråga mer intresserad av vad som för en humanist att införa censur. Det är intressant.

Om ordval är grova och vidriga kan jag förstå det men det tror jag inte.
Eller hot eller förminskning? Jag har läst här i tre år och aldrig sett ngt besvärande.

.

Angela sa...

Oktober 2014, den minnesvärda månad då Roy Andersson avslöjade att det är han som är Hugo Rask i Egenmäktigt förfarande. Lena Andersson dementerar men Roy insisterar eftersom de har haft en relation. Om jag var Roy skulle jag ligga lågt med informationen, Hugo Rask är ingen svärmorsdröm precis.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se