13 jan. 2015

"Allt är förlåtet"

På onsdag kommer ett nytt nummer av Charlie Hebdo finnas tillgängligt i tidningskioskerna. Upplagan är 3 miljoner exemplar och detta framsidan. Texten över den Muhammedlikande figuren är "Allt är förlåtet".
Från Libération

6 kommentarer:

Nils sa...

På SVT Debatt finns ett inlägg av Kitimbwa Sabuni som måste läsas.

http://www.svt.se/opinion/#./fragan-varfor-saknas-i-terrordiskussionen?&_suid=142113935446006165209231575182

Ulf Gustafsson sa...

Recension av nya Charlie Hebdo

"Charlie Hebdo’s mental atmosphere is 1968-1970: anarcho-hard leftism and militant atheism mingled with half-ironical sexism."

"Charlie Hebdo didn’t ever set out to please 5,000,000 buyers and up to 20,000,000 readers. It was happy – though struggling to survive – to be a student mag created for, and by, perpetual students, stuck forever in a post-May 1968 time warp.

Then two gunmen walked into its editorial meeting…"

Anders Hesselbom sa...

Sexismen i satiren är onekligen en triggerpunkt hos vissa grupper. Likt Mehmet Kaplan kommenterar religionskritik så ska sexism "vara tillåtet, men man ska välja att avstå". Charlie Hebdo, och andra med dem, fyller en funktion som frihetskämpar.

Anders Hesselbom sa...

Jag har ett svagt minne av att Magnus Betnér har försvarat kränkta muslimer genom att dra fruktansvärda skämt som innefattade Astrid Lindgrens lik, i syfte att visa att yttrandefrihet inte bara innefattar sådant som andra inte gillar, utan även sådant som man själv inte gillar.

Lars Torstensson sa...

Muhammed som punkrockare - även muslimer kan skriva "hädiskt" om islam

Michael Muhammed Knights ”The Taqwacores” var fantastisk läsning mot bakgrund av den då pågående krisen kring Jyllands-Postens karikatyrer. Boken om ett muslimskt punkkollektiv i USA som befolkas av sufister i tuppkam som bråkar med shiitiska skinheads om Koranens inflytande på Iggy Pop. I en typisk scen spelar barbröstade riot grrrls iförda niqab låten ”Muhammed was a punk rocker” och Usama bin Ladins Tunneldiggers drar av ”Where mullahs fear to thread”.

Att ”The Taqwacores” inte bröt några bildförbud spelade knappast roll – att urinera på Koranen, skända profetens namn och tolka in knarkbruk i islam fick den brittiska utgåvan hårdcensurerad. Men det geniala med Knights bok var inte hädandet utan att författaren, själv konvertit, så tydligt skrivit för att skildra ett islam med punkens frihet. För att inspirera unga muslimer i väst att söka individualism utan dogmer och imamer.

Det skriver Hynek Pallas i Svenska Dagbladet.

http://www.svd.se/kultur/revolutionen-kommer-inifran_4258013.svd

Lars Torstensson sa...

Satir kan få människor att tänka friare

Även Vilks rondellhundar och Charlie Hebdos Muhammed- och påvekarikatyrer kan uppmuntra troende människor till ett friare och mindre underdånigt förhållande till sin religion, och till att förkasta dogmer, präster och imamer. Eller till att förkasta religionen helt och hållet, och söka mänskliga förebilder i stället för påstått gudomliga.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se