8 jan. 2015

Apropå det fria ordet - imorgon får Raif Badawi sina 50 första piskrapp


Den fängslade saudiarabiske aktivisten Raif Badawi kommer att piskas offentligt framför al-Jafali-moskén i Jeddah, efter fredagsbönen den 9 januari. Raif Badawi dömdes i maj 2014 till tio års fängelse, 1 000 piskrapp och böter på 1 miljon saudiska riyal (drygt 2 miljoner kronor) för att han bloggat och startat ett internetforum för diskussion om politik och samhällsfrågor.
Han anklagades för att ha förolämpat islam. Enligt uppgift kommer Raif Badawi att få upp till 50 piskrapp åt gången. Resten av straffet på 1 000 piskrapp kommer att fördelas över 20 veckor.
- Nyheten om Raif Badawis förestående spöstraff är chockerande. De saudiarabiska myndigheterna måste genast stoppa alla planer på att verkställa detta brutala straff. Spöstraff och andra kroppsstraff är förbjudna i internationell rätt, vilken förbjuder tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller straff, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.
- Det är skrämmande att tänka sig att en sådan grym bestraffning drabbar en person som inte gjort sig skyldig till något annat än modet att skapa ett offentligt forum för diskussion och för att fredligt ha utövat sin yttrandefrihet.
Amnesty International anser att Raif Badawi är en samvetsfånge och uppmanar de saudiska myndigheterna att häva hans dom och att omedelbart släppa honom fri.
Bakgrund
Raif Badawi var ett av fallen i Amnestys kampanj "Skriv för frihet". I Sverige samlades drygt 25 000 namn in med krav på att domen mot Raif Badawi skulle upphävas.
Twittra ditt stöd till Raif:  @Raif badawi eller hans fru Ensaf Haidar:  @ miss9afi
Protestera till den saudiarabiska ambassaden: saudi.ambassador@telia.com

3 kommentarer:

Hågge sa...

Har Saudiarabien uttalat sig offentligt om parismorden?

Erik M sa...

Hågge,

Arabförbundet (där Saudiarabien ingår) har gjort ett uttalande:

http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Hebdo_shooting#Muslim_reactions

Lars Torstensson sa...

Här tar människorättsaktivisten Maryam Namazie upp Badawis fall, och många andra liknande, mot bakgrund av Charlie Hebdo-massakern:

http://freethoughtblogs.com/maryamnamazie/2015/01/08/a-defence-of-charlie-hebdo-must-also-turn-into-defence-of-other-blasphemers-and-apostates/#more-6242

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se