5 jan. 2015

Årets folkbildare och Årets förvillare 2014

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har för 28:de året i rad utsett Årets folkbildare och Årets förvillare.

Årets folkbildare 2014 är Viralgranskaren i tidningen Metro. Journalisterna bakom Viralgranskaren får utmärkelsen för sitt arbete med att granska påståenden som sprids i sociala medier samt för att de på ett tydligt och lättbegripligt sätt lär ut ett kritiskt förhållningssätt, och visar på vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet. Utmärkelsen är förenad med en prissumma på 25 000 kronor.

Årets förvillare 2014 är redaktionen för TV4 Nyhetsmorgon. De får utmärkelsen för att de vid en rad tillfällen släppt igenom pseudovetenskapliga och falska påståenden i programmet. De vilseledande inslagen har gällt bland annat psykologi, psykiatri, medicin och veterinärmedicin.

7 kommentarer:

Göran sa...

Kollade på programmet om att prata inför publik på Nyhetsmorgon. Helt OK kan jag tycka, speciellt som psykiatrin (om det nu var detta som man hänvidade till psykiatrin i motiveringen) inte har något vettigt alls att erbjuda. Frånsett kanske ett beroende av mediciner.
Kollar annars inte på Nyhetsmorgon men vissa grejer av de andra exemplen får man nog ta med en klackspark.

Anders Hesselbom sa...

VoF träffade rätt, igen.

Ostronmannen sa...

Vet någon om Patrik L var nominerad till priset?
Årets förvillare alltså. För att ibland välja att tolka händelser i sin egen politiska riktning.

Ja, Patrik, du är tillräckligt duktig och har tillräckligt med inflytande och när du utan skepticism lättar på hanen och släpper iväg artiklar utan minsta kritik när det passar din agenda uppstår just det du kämpar emot. Att förvilla. Att sprida sin agenda även om sannolikheten säger annat. Senast Eskilstunabranden.

Jag tror att du dock börjar inse faran att vara en duktig vattenbärare och att du har förmågan att inse att du kan bättre dig. Jag förstår också att du tycker dig stå på de utsattas sida, men man är en förvillare även om ens syfte är gott.
Med hopp om bättring och med hopp om att vara skeptisk även när det går din politiska väg.
Cred för att du har högt i tak här även om avstängning av Lokatt är i mitt tycke usel.

Patrik Lindenfors sa...

Du får gärna nominera mig, kära kollusk. Som skyldig till onödig empati-yttring. Jag beklagar fortfarande inte detta.

Nils sa...

Vad är en "kollusk"?

Tycker också resten låter mysko:

"Som skyldig till onödig empati-yttring. Jag beklagar fortfarande inte detta."

Anders Hesselbom sa...

John och jag fick tillsammans med C-J Åkerberg och övriga skeptikerpoddare, ett hedersomnämnande av VoF 2012. Vi kan kanske inte precis mäta oss med de prominenta som tagit hem priset, men det värmde att vi fanns i åtanke när man pratade om årets folkbildare. :-)

Göran sa...

Patrik L, om du kunde komma på logiken i Ostronmannens och hans meningsfränders upprördhet så borde du i stället bli nominerad till Årets folkbildare nästa år.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se