3 jan. 2015

Bokrecension: "Biblisk rekordbok" av Simon Jürgens

"Biblisk rekordbok" är en bok som vänder sig till barn.


På den säljande baksidan frågar man sig om läsaren vet vilken som är den högsta byggnaden som omnämns i Bibeln, eller läsaren kanske vet vad den starkaste mannen hette? Ungefär så här avslutas beskrivningen: Du har säkert redan upptäckt vilken spännande bok Bibeln är. I Biblisk rekordbok kan du läsa om många av de fantastiska rekord Bibelns människor är innehavare av. Genom Biblisk rekordbok lär du känna Bibeln från ytterligare en ny sida - till både glädje och nytta. Och visst blir man glad att få bredda sig? Vi kan läsa om det längsta gästabudet, om den enda kvinnan som drog ut i strid, det största undret, den största penningsumman i Nya Testamentet, den längsta resan och mycket mer därtill.


Som du ser, är mitt citat ungefärligt. Kristna kan skriva "bibeln" med inledande gemen för att indikera att ordet är ett substantiv - det är deras bibel - medan jag anser att det är ett namn på en bok, och därför ska ha inledande versal - "Bibeln".

Men hur vidgar detta läsarens perspektiv? Hur blir jag breddad? Jag vet inte om jag rakryggat kan säga att boken är tydlig med vad som är "biblisk historia" och vad som "är" i den naturvetenskapliga betydelsen. Det framgår liksom inte.


Påståenden om vilket djur som är flitigast...


...blandas helt skamlöst med påståenden om den största mannen...


...och det största skeppet. Allvarligt? Det största skeppet?


Alltså, den berättelse som Jim Jefferies (triggervarning) hävdar att man inte kan berätta för ett efterblivet barn utan att bli ifrågasatt, ska blandas in i en bok som inte tydligt deklarerar vilka påståenden som man förväntas tro på, och vilka påståenden som tillhör en specifik religions påhittade dogmer. Den kanske mest substantiella kritiken som det upplysta samhället har att bjuda mot religion, är just sammanblandningen mellan verklighet och religion. Den dagen detta är tydligt, är mitt uppdrag slutfört. Myran kan vara flitig, trots att Noa aldrig byggde någon ark. Vad sägs om lite ärlighet kring detta?

Är du en förälder som funderar på att köpa denna bok, så kommer det krävas en viss aktivering och en viss förkunskap. Nej, det största verkliga undret var inte när Jesus återuppväckte Lasaros från det döda, för det har givetvis aldrig hänt - det är boken Bibelns största under. Vill du anta denna utmaning, agera väl. Lycka till!

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se