15 jan. 2015

Caroline Fourest i Sky News

Brittiska Sky News intervjuade i går kväll Caroline Fourest, före detta medarbetare på Charlie Hebdo, om den nya numret av tidningen. Sky News hade innan intervjun en kritisk vinkel, visade bland annat ett reportage om franska muslimer som ogillade Charlie Hebdo.

Intervjun inleddes med Fourest sa att utgivningen efter terrordådet var ett "sekulärt mirakel" och beskrev hur svårt det var för de överlevande på tidningen att kunna arbete, fokusera och skratta. "Denna gång behövde de skratt åt deras nära vänner och kollegors död". Sedan gick hon vidare med prata om framsidan som framställde en positiv bild av profeten som "väldigt fin, gråtande över terrorismen, med en skylt Je suis Charlie", samtidigt som den kämpar mot "fanatiker som försöker förhindra oss att vara fria".

Sky News reporter säger då: "För många muslimer är det kränkande att avbilda profeten Muhammed på detta sett". Fourest svarar: "Menar du att det är förolämpande att framställa profeten Muhammed som en pacifist, en trevlig man?" och fortsätter att säga att vi kan inte behandla muslimer som barn som inte själva kan avgöra vad de skall känna eller tycka.

Därefter kommer avslutningen på intervjun, vilken någon gjort tillgänglig på Youtube och den kan ses nedan. Fourest anklagar där brittiska journalister för att förråda sitt yrke och så visar hon framsidan av Charlie Hebdo för kameran. Då Sky News har tagit det publicistiska beslutet att inte visa teckningar på profeten blir det mycket obekvämt och reportern måste be tittarna om ursäkt utifall någon blivit förolämpad.

Självklart har Sky News rätt att bestämma själva vad de skall visa och inte visa, men med tanke på att de verkar haft för avsikt att göra ett kritiskt reportage mot Charlie Hebdo, som gick i linje med deras beslut att teckningar på Muhammed är kränkande, så borde de avstått från att intervjua Fourest. Nu blev det lite väl balanserat.Ps. I Brittisk press är det dock okej att visa satirteckningar som den nedan, vilken publicerades i tidningen the Guardian 2004. Ingen risk för att någon muslim blir kränkt av den, om de nu inte med stolthet röstade på George W Bush. Men det är inte ett legitimt skäl för att känna sig sant förolämpad enligt brittisk press.

2 kommentarer:

Göran sa...

Frågan är väl inte om att förbjuda satir som i det sista exemplet till exempel. Korset på armbindeln är ju subtilt ;-)

Men ett handlande får alltid någon sorts konsekvens, även sjuka sådana.

Lars Torstensson sa...

"BBC kapitulerade för extremister!"

Även det ansedda BBC har vacklat i försvaret av yttrandefriheten i Charlie Hebdo-affären.

När Parismassakern inträffade hade BBC som policy att inte tillåta avbildningar av profeten Muhammed. Avbildarförbudet fick massiv kritik, bl a från National Secular Society, som anklagade BBC för att kapitulera för extremister, och hindra fri kritik av och diskussion om religion. Kritiken ledde till att BBC ändrade sina riktlinjer.

http://www.secularism.org.uk/news/2015/01/bbc-restrictions-on-depicting-mohammed-must-be-abolished-says-nss1

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se