12 jan. 2015

Den fege serietecknaren

Robert Crumb (R. Crumb), en av Amerikas mest uppskattade serietecknare och här kanske mest känd för Genesis Illustrated, lever idag i Frankrike och fick naturligtvis frågan om han ville kommentera massakern på Charlie Hebdo med en teckning i en fransk tidning.

Detta blev lite svårt för amerikanen som är van med ett helt annat serietecknarklimat än det som råder i Frankrike*: “Mad Magazine is to Charlie Hebdo as Taylor Swift is to R. Crumb.” Om detta berättas i en intervju med Crumb som är både kul och intressant, publicerad i Newyork Observer.

Det blev i alla fall en teckning av Muhammed/Mohimid som presenteras nedan. Eftersom det föreligger en risk med att teckna hans ansikte, så blev det hans bakdel. Sedan helgarderade sig tecknaren med att säga att det egentligen är filmproducenten Mohamid (Ralph) Bakshis arsle.

Men kanske är inte heller detta helt riskfritt. Ralph Bakshi har bland annat producerat den legendariska animerade Sagan om ringen-filmen från 1978 och tolkienfan kan vara rejält kritiska.


* Förmodar att det svenska klimatet kan placeras någonstans där mellan.

3 kommentarer:

Limpan sa...

Ett bra exempel på varför satiriker är så viktiga - de sätter fingret på det som andra inte lyckas eller vågar säga.

Pratade nyligen med en hög chef på en av våra största mediabolag och hans/hennes svar på varför de inte publicerat bilderna var en kombination av "måste man uppröra så många människor bara för att man får?" och att bilderna i sig inte hade så stort nyhetsvärde. Det låter ju förnuftigt och jag tror man behöver ha ett resonemang och väga olika saker när man ska avgöra vad som ska publiceras. I normala fall. Senaste veckans händelser är så långt ifrån normalt det går att komma. Det måste vara den största och allvarligaste attacken mot yttrandefriheten, ja, någonsin. Det överväldigande tecknet eller beviset för det är inte antalet döda, är inte kvaliteten på bilderna eller tidningen, är inte det mer eller mindre unisona fördömandet av attacken. Det är frånvaron av återpubliceringar hos nästan alla världens mediaföretag. Nu har vi i princip gått terroristerna till mötes. Var åtminstone ärliga mot oss och er själva att det handlar om rädsla.

För mig är Expressen och ett fåtal till (i världen) hjältar. Ni humanistbloggare - i synnerhet Patrik och Ulf - har min djupaste respekt för er publicering här.

Lennart W sa...

Robert Crumb är 80-tal för mig. Och serietidningarna Epix och Pox och Tung Metall och för all del även några Lotus med en massa andra tecknare och vuxenserier (vilket ffa betydde att barn [och ganska många vuxna..] inte kunde förstå dem). Fick ihop till en rejäl samling men den stals tyvärr från vårt källarförråd. Fast just Crumb tillhörde nog inte mina favoriter. Fattade aldrig riktigt hans grej med håriga rumpor.

Enl Wikipedia har LSD spelat en viss roll för hans skapande. Inte alls otroligt.

Nils sa...

Limpan,

det handlar om rädsla. Det är också skälet till att politikerna med alla medel undvikar att tala om islam i sammahanget.

Per Gudmundson skrivet öppet om detta.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-svensk-tiger_4237839.svd

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se