30 jan. 2015

”Den som älskar Gud kan aldrig hata”

Titelorden är prästen Helle Kleins, som skriver så här i tidskriften Journalisten apropå en predikan hon ska hålla på söndag tillsammans med Özz Nûjen.
Har du bestämt vad du ska predika om?
– Det är en söndagsgudstjänst så den kommer att utgå från texten Salomons vishet i Gamla Testamentet som handlar om att Gud älskar sin skapelse. Jag ska prata om att den som säger sig älska Gud aldrig kan hata en jude, en kristen, en muslim eller romsk tiggare. Det gäller att se Gud i varje människa.
Påståendet har väl mottagits sådär. Så här skriver exempelvis författaren Dan Korn på Facebook.
Med såna troende behöver vi inga ateister. Att man säger sig älska Gud, behöver inte alls innebära att man gör det. Och även de som själva är övertygade om deras starka tro, tror ofta inte alls så mycket som de själva tror.
Jesper Swedberg kallade detta "stortron". Och han hatade den. Bal Shem Tov säger apropå ett ställe i Talmud som talar om att många försökte leva som den store Shimon Bar Jochai utan att lyckas, att de misslyckades därför att de trodde att de trodde, medan de i själva verket inte gjorde det.
Självbedrägeri är tyvärr vanligt i religiösa miljöer. Vi borde se upp med det och se oss själva ärligt i ögonen och erkänna att det där är mycket svårare än vad vi vill inse.
Helene Lööw kommenterar också.
Det finns många skäl att säga sig älska gud, kärleken till nästan behöver inte vara en av dessa.
Att svära religionen fri från sina mörka sidor på det sätt Helle Klein försöker göra framstår som väldigt oärligt.

5 kommentarer:

Lennart W sa...

Det är inte oärligare än Humanisternas försök (med t ex sitt namnval) till att monopolisera begreppet humanism för sin egen inriktning. Det handlar inte om att försöka beskriva verkligheten som den är utan om hur den borde vara. Att för er del få alla att associera "humanism" med er ateistiska sekulärhumanism. För Kleins del att på sikt göra det omöjligt att hata och vara våldsam i Guds namn. Det senare är bra.

Nils sa...

Ska hon säga! Jag vet ingen mer hatisk person än Helle Klein, skulle möjligen vara Özz Nujen. Hon och hennes vapendragare på Seglora har förföljt alla oliktänkande inom kyrkan med sitt hat.

Och som Dan Korn skriver, vem ved vad det innebär och hur man älskar gud. Är det ett bevis på kärlek till gud när Abraham är beredd att offra Isak? Är det ett tecken på gudskärlek när man för hans skull piskar, våldtar och halshugger andra människor?

Lars Torstensson sa...

Lennart W.

Humanisterna försöker inte monopolisera begreppet humanism. Vi vet förstås att det finns många sorter av detta begrepp. Vi står för en variant.

Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...

Luthers judehat

Helle Klein har säkert goda avsikter, men hennes påstående är både okunnigt och aningslöst. Om man älskar en grym och hatisk gud kan det leda till att man själv blir grym och hatisk. Och Bibelns gud är verkligen inte fri från grymhet och hat.

Svenska kyrkans egen lärofader Martin Luther är ett belysande exempel. Han inskärpte gång på gång hur mycket Gud har gjort för människorna, och hur mycket de därför borde älska honom. Men själv författade han en antisemitisk hatskrift, Om judarna och deras lögner, som senare omtrycktes av nazisterna, och blev en del av den propaganda som möjliggjorde Förintelsen.

Helle Klein, som är utbildad präst, känner naturligtvis till detta. Men hon försöker uppenbarligen mörka det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se