6 jan. 2015

Det numerologiska gudsbeviset - typ

5 kommentarer:

Daniel W sa...

Jag orkade inte kolla så noga men jag hajade till på slutet: So nine quite literally equals all the digits (36) and nothing (0) . Där associerar jag till roulette där summan av talen är 666. Relevansen av talet 360 har sitt ursprung i Babylon, det är mkt praktiskt eftersom det jämnt går att dela med 2,3,4,5,6,8,9,10,12.

Anders Hesselbom sa...

Jag har alltid trott att 360 är ett tal som har många faktorer, vilket låter oss beskriva delar av cirkeln i heltal. Är inte detta pseudovetenskap?

Göran sa...

Är det något jag har missat att detta skulle vara ett gudsbevis?

Lennart W sa...

Faktapåståendena i filmen är möjligen korrekta och i så fall satser inom de seriösa matematikgrenarna talteori och plan geometri. T ex har ju en N-hörning vinkelsumman (N-2)×180 grader (gäller även oregelbundna N-hörningar, och detta är en geometrisk sats). Summera alla siffrorna i vinkelsumman. Summera igen och igen ända tills bara en siffra är kvar. Man kan bevisa att den måste vara 9, för alla värden på N, vilket då är en talteoretisk sats.

---

360 är som sagt ett väldigt praktiskt tal pga all sätt som det kan delas. Visst vore det väl mer praktiskt om året var precis så många dagar, och alla månader 30 dagar? Just det. Och alltså är det faktiskt t o m ganska vanligt att man räknar just så inom finans (i så fall specificerat i det finansiella instrumentets finstilta villkor). (Fast det är nog inte just den underligheten som man ska skylla på att det kraschar ibland...)

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Day_count_convention

Ulf Lundberg sa...

Samma gamla problem med det här "gudsbeviset" som med andra.
Även om det vore hållbart skulle det bara visa att det finns en gud, vilken som helst. Inget visar att det är den kristne eller den muslimske guden osv.
Inte heller kan jag se att det visar att det bara finns en gud.
Finns det en kan det finnas fler...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se