7 jan. 2015

Humanisterna fördömer terrorattacken i Paris

Från Humanisternas hemsida:

Humanisterna fördömer onsdagens attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris och vill uttrycka solidaritet med dem som med pennans och ordets kraft modigt står upp för yttrandefriheten. Våra tankar går till offrens familjer, vänner och kolleger.

Tolv personer mördades, och enligt uppgifter är runt 20 personer skadade varav fyra allvarligt. Attentatsmän beväpnade med automatvapen stormade Charlie Hebdos kontor under ropen “Allahu Akbar” och “Vi har hämnats profeten” vilket fångades på film. Detta har tolkats som en reaktion på tidningens satiriska teckningar.

Det borde vara självklart att religion precis som allt annat ska kunna vara föremål för satir och utsättas för kritik. Religioner kan aldrig tillåtas stå utom räckhåll för yttrandefriheten. Humanisterna uppmanar alla som värnar om våra demokratiska fri- och rättigheter att använda sina röster, teckningar och ord för att slå ner frihetsfientliga krafter.

Christer Sturmark, Humanisternas ordförande kommenterar attacken:
– Jag är bestört och mycket ledsen över dagens attack mot tidningen Charlie Hebdos kontor i Paris. Attacken är horribel och djupt intolerant. Mycket tyder på att detta är frihetshatande terrorister med avsikt att angripa yttrandefriheten. 
I Europa finns en tradition där yttrandefrihet, tankefrihet och livsåskådningsfrihet respekteras och skyddas i lag. Kritik mot trosföreställningar, även om kritiken framförs i form av satir och förlöjligande, utgör inget som helst hinder mot andras religionsfrihet. Tvärtom är kritik en omistlig del av yttrandefriheten. Mord, å andra sidan, är det slutgiltiga förnekandet av en människas alla friheter och själva existens. 
Jag hoppas innerligt att Europa varken böjer sig för detta våld eller att någon provoceras till att svara med liknande metoder. Vi måste stå emot all terror och försvara allas tankefrihet och yttrandefrihet; de utgör helt nödvändiga värden för fria och meningsfulla liv.
International Humanist and Ethical Union och European Humanist Federation har också uttalat sig om terroraktionen mot Charlie Hebdo.

14 kommentarer:

Nils sa...

Den här gången var det för magstarkt till och med för Holllande att svara med att islam är fredens religion, men annars var reaktionerna de vanliga, oro för att muslimer ska skuldbeläggas.

Och aldrig har väl elefanten i rummet känns större. Svenska mediers hyckleri vet inga gränser. Priset tas som vanligt av Aftonflatet. När Eskilstunamoskén brann hade inte första lågan rest sig förrän AB visste vem som låg bakom. När man nu vägrar solidarisera sig med Charlie Hebdo motvierar Lena Melin med att vi vet ännu inte vad som ligger bakom.

I Ekot berättas att det minsann förekommer satir mot IS i arabländerna också. Då illustrerat med en sketch där ett par fastnar i en vägspärr och en IS-krigare uppmanar bilföraren att citera koranen. Denne svarar med att läsa en ramsa ur bibeln och får klartecken att passera. "Satiren" är att IS aldrig har läst koranen och huvudpoängen att terror inget har med islam att göra.

När Breivik begår sina vidrigheter är det inga problem att dela ut kollektiv skuld och inspiratörer. När moskéerna i Sverige brinner ligger ansvaret hos SD oavsett om branden är en olyckshändelse eller anlagd.

Varför har aldrig islam något ansvar? Varför kan SD avkrävas ansvar för att hålla rent för rasisterna i partiet? Varför är det otänkbart att islams religiösa ledare ska ta ansvar för vad som står i koranen?

Varför är det hela tiden vi som ska ta ansvar för deras terrorister? Varför ska vi betala miljarders miljarder för att skydda oss mot islamistiska mördare? Varför ska vi låta våra liv begränsas utan att ens andas att islam har något som helst ansvar?

Patrik Lindenfors sa...

Jag tycker nog islam får skulden rätt bra för den här attacken, Nils. Dock är det inte all islam som är skyldig, som du verkar mena, utan bara en del av islam. Lite som när kristna mördar abortläkare. Det är kristendomens skuld, visst, men de flesta kristna sysslar inte med sånt. Nu har just islam någon slags überblodigt inbördeskrig om tolkningar som vi alla drabbas av och det är för djävligt. Men lägg inte skulden på alla muslimer, för då orsakar du problem istället för att lösa dem.

Nils sa...

Patrik,

som jag gång på gång hävdat kan man aldrig säga att alla är ansvariga, men som vi hörde på Aktuellt hade den ene av bröderna rekryterats i en moské där en ung imam predikade jihad.

Sånt måste islams religiösa ledarskap ställas till ansvar för, varför reser inte politikerna krav på imamerna? Nolltolerans mot jihad.

Men varför ska dina "moderata" muslimer komma undan? En kvinna utanför moskén på söder i Stockhom säger att dåden inte har någon med islam att göra och att de borde läsa koranen. Borde vi inte kräva av henne att hon ska veta vad som verkligen står i koranen? Att IS har fullt stöd för sitt mördande i koranen?

Vore hon bättre påläst skulle hon tvingas inse att islam inte kan friskrivas från ansvar.

88 000 poliser och militärer jagar mördarna, men inte ens 88 miljoner poliser och fördömanden löser problemet eftersom vi hela tiden jagar symptomen, dvs terroristerna. Och så naturligtvis den misslyckade integrationen, men det problemet saknar lösning. Eller snarare, lösningen är sannolikt den som Michel Houellebecq skisserar i Soumission.

Bästa exemplet på tvehågsenheten gav antagligen den norske "terroristexpert" som intervjuades i Aktuellt. Han försökte i din paradgren, att hålla två tankar i huvudet samtidigt, men misslyckades kapitalt. Vi måste försvara yttrandefriheten, men vi måste också akta oss för att provocera islamisterna; det finns en anständighetens gräns för yttandefriheten. Snacka om nyttig idiot.

Krister V sa...

Precis som du Patrik så lägger ju alla in en brasklapp om att det senaste dådet i en lång rad bara RÅKADE utföras av muslimer.
"Nu har just islam någon slags überblodigt inbördeskrig om tolkningar".
Nu? Det RÅKAR ju vara den enda religionen där valet står mellan religiöst extremiststyre eller militärstyre! Där de är i minoritet råder "bara" inbördeskrig eller terrorism.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Islam kan inte frikännas, men den unga muslim du nämner kan det. Hon har säkert hela livet fått lära sig om islam som fredens religion och fått "rätt" citat serverade som bekräftar detta. Varför skulle hon vara skyldig?

Om vi ska spela det spelet så är du ansvarig för högerextremismens härjningar i världen. Där verkar du ha precis så selektiv kunskap som den unga muslimen.

Jag anser dock ingen av er vara skyldig. Bara dåligt informerade.

Patrik Lindenfors sa...

Krister,
Slarvigt formulerat av mig.

Patrik sa...

http://mobil.dn.se/ledare/huvudledare/jo-det-ar-vi-mot-dem/

Obligatorisk läsning för Krister och Nils. Mest för Krister.

Nils sa...

Patrik L,

skyldig är naturligtvis fel ord i sammanhanget, men hon bör tas ur sin oskuld om islam.

DN-ledaren var det första jag läste i morse, men den liksom du tar för givet vad "moderata" muslimer tycker. Långtifrån alla reaktioner från muslimskt håll inger hopp. Att de tar avstånd från terrordådet är till intet förpliktigande och säger inte mycket.

De liksom DN-ledaren tar inte minsta ansvar för den tolkning koranen tillåter. Inte ett ord om att dåden har med islam att göra!

Den brittiske muslimen Anjem Choudary undrar i USA Today varför Frankrike tillät Charlie Hedbo provocera muslimer och fortsätter:

"Contrary to popular misconception, Islam does not mean peace but rather means submission to the commands of Allah alone. Therefore, Muslims do not believe in the concept of freedom of expression, as their speech and actions are determined by divine revelation and not based on people’s desires."

I sin bok The End of Faith citerar Sam Harris över flera sidor citat ut Koranen som Choudary och andra kan stödja sig på och konstaterar:

"On almost every page, the Koran instructs observant Muslims to despise nonbelievers. On almost every page, it prepares the ground for religious conflict. Anyone who can read passages like those quoted above and still not see a link between Muslim faith and Muslim violence should probably consult a neurologist."

Mikael Jalving formulerar vad som måste till:

"Hvad vi behøver, er en muslimsk kulturkamp om, hvor herboende muslimer hører til. I denne civilisation, den europæisk-vestlige – eller den arabiske?

Rejs jer – gør noget ved det. Tag fat i problemerne i jeres egen kultur! Fortæl om dem, tag kampen, rens ud i egne rækker.

I vil kun møde respekt og anerkendelse fra resten af befolkningen, især fra etniske danskere."

Krister V sa...

Helt rätt, utan krav kommer det aldrig att ske någon förändring. Det är meningslöst med pliktskyldiga fördömanden av varje enskilt dåd, istället för att fördöma den vitt utbredda fanatismen och intoleransen som utgör grunden.
Förbudet mot att använda bilder, som skulle ses som avgudar, har ironiskt nog lett till en avgudaliknande dyrkan av profeten, hans namn, och tryckta Koraner!

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Sam Harris gör en retorisk poäng när han lyfter ut våldsamma citat ur Koranen och listar dem. Han visar att de som påstår att Islam är fredens religion uppenbarligen inte läst Koranen. Det går att göra *exakt* samma sak mot din argumentation: att lyfta ut enbart kärleksfulla citat ur Koranen och lista dessa för att visa att den som påstår att Islam är våldets religion uppenbarligen aldrig läst Koranen.

Det är denhär stridens som verkar pågå inom (och tyvärr utanför) Islam för närvarande. Jag hoppas på att den fridsamma majoriteten i slutändan kommer att få tolkningsföreträde. Det går att vara kulturmuslim på samma sätt som många människor i Sverige är kulturkristna, dvs. det är en sorts etnisk tillhörighet som inte förpliktigar till mer än att man går i moskén på nån helgdag och firar Eid. Vartefter tiden lider och religion blir lika lite etnisk markör som kristendomen är i Sverige kommer islam att sjunka undan för det individualistiska. Men där är vi inte ännu. Just nu inbördeskrigar islam och VI måste välja mellan att stå upp för mänskliga rättigheter (inklusive asylrätt och religionsfrihet) eller vika ner oss för våldet och negativt särbehandla människor från muslimska länder. Men om vi själva förråder våra ideal, vad handlar striden då om?

Lars Torstensson sa...

En betänklig sak i detta sammanhang är att nästan alla moskéer och islamiska samfund predikar fundamentalism. De vill alltså inte att muslimer ska bortse från de hatiska korantexterna, utan att de ska beakta både de goda och de onda. Alla texter är lika gudomliga. Hur de nu får ihop det.

Denna fundamentalistiska förkunnelse kan lätt bli en grogrund för intolerans, förföljelser och våld.

Krister V sa...

Det pågår tyvärr "just nu" ingen strid mellan extrema och moderata muslimer, utan mellan olika grupper islamister, eller mellan islamister och militärstyren.
Tror knappast det räcker med fromma förhoppningar. Det första steget mot att lösa problem är att inte blunda för dem.

Lars Torstensson sa...

Krister V.

Läs Nalin Pekgul, så ser du att det pågår en kamp mellan extrema och moderata muslimer.

Nils sa...

Patrik L,

liksom Krister V tror jag inte för ett ögonblick på fromma förhoppningar. Just tilltron till "moderata" muslimer är en ren förhoppning, för att inte säga illusion. Vi vet inte mer om vad de tycker än att alla försäkrar att "terror har inget med islam att göra". De vägrar erkänna vad Koranen verkligen säger och förnekande av faktiska förhållanden är aldrig en framkomlig väg för att lösa problem.

Du verkar tro att får vi bara ta hand om och vårda vår svenska muslimska minoritet kommer den att övertygas om den västliga sekulära demokratins överlägsenhet. Men islam är en sant global rörelse och de flesta internationella muslimska ledarna predikar ett annat budskap. Som vi igår hörde den ene brodern berätta var han rekryterad i Jemen för att mörda i Frankrike.

Islamisterna är i minoritet, ja – men som en rad undersökningar runt om i världen visar, är en stor del muslimer negativa till våra västliga värden och direkta motståndare till exempelvis yttrandefrihet. Det mest oroväckande är att hatet mot väst finns företrädesvis brand de yngre.

Så vad de "moderata" anser är inte givet. Ser i dag att en moské i Halland påstår att attacken mot Charlie Hebdo är en bluff. Regeringsrepresentanter som Ygeman och Bah träffar alltid ledare för muslimska rörelser och de är sällan särskilt "moderata". Läs (om ni törs) den muslimska reaktionen när biskopen i Stavanger sa att muslimer tydligare bör ställa sig bakom yttandefriheten.

https://www.document.no/2015/01/transaksjonskultur/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se