10 jan. 2015

Manifestation för press- och yttrandefrihet

Imorgon söndag 11 januari bjuder Reportrar utan gränser och Svenska tecknare in till en fredlig och opolitisk manifestation för press- och yttrandefrihet, till minne av de människor som dödades i attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris den 7 januari.

Manifestationen sker på Sergels torg i Stockholm och inleds med en tyst minnesstund 13:30-14:00. Klockan 14:00 startar själva manifestationen med en lång rad talare. Läs mer hos Reportrar utan gränser.

6 kommentarer:

Lars Torstensson sa...


De islamistiska grupperna agerar rasistiskt, och hotar även oss

I ett intressant och angeläget inlägg framhåller antirasisten och rasismforskaren Anna-Lena Lodenius att det förvisso förekommer trakasserier och förföljelser mot vanliga muslimer, men att vi för den skull inte får glömma hotet från extrem islam. Hon framhåller:

"... varför är det så många som vill prata om allt annat än de grupper som faktiskt ligger bakom dåden?

... högerextremister har förvandlats till en ... grupp som alltid går att skylla allting på, och även om det inte är oförtjänt måste vi inse att de inte är de enda ...

Många tycks ... tänka att det islamistiska våldet inte angår oss, som om bomben på Bryggargatan aldrig funnits, som om inte polisen avstyrt flera försök till attacker på Vilks, och som om inte även svenska män ... åker ner till Syrien och kanske kommer hem med liknande planer som attentatsmännen i Paris. Det här handlar om yttrandefrihet och ett öppet demokratiskt samhälle och det är avgörande värden som står på spel.

... Tanken att Al Quaida-grupper agerar rasistiskt tycks inte heller ha slagit svenska medier. Det faktum att en kosherbutik hörde till måltavlorna i Paris blir inte startskottet för att prata om våld mot och attacker på judar ..."

http://al-lodenius.com/2015/01/10/kan-vi-sluta-prata-hogerextremism-for-en-gangs-skull

Göran sa...

Verkar som Lodenius söker nya uppdragsgivare efter att ha skrivit en hel del böcker om högerextremism.
Ännu märkligare blir det när hon pratar om att hålla två tankar samtidigt. Det är ju just det vi ska göra. Freda oss från terror både från islamister och högerextremister.
Mycket riktigt så togs hennes blogginlägg in i Avpixlat.
Hon kritiserar Galagos redaktör för sin artikel i AB Kultur och skriver att han "går på". Tycker snarare hans hållning var förståelig.

Nils sa...

Lodenius är en av få svenska journalister man kan ha respekt för. Ett typexempel på svensk journalist är Alice Petrén. Genom "felsägningar" avsöjar de vad de egentligen tycker.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4097&grupp=14434&artikel=6062119

Lars Torstensson sa...

Vad Anna Lodenius säger är att idag, när stora manifestationer hålls mot terrorattentatet i Paris, så bör fokus ligga på det islamistiska hotet, och vad det betyder för journalister, judar och allmänhet. Vi får inte glömma att islamismen är förkastlig i sig, och inte bara för att den triggar högerextremisterna, även om det också är allvarligt.

Jag tycker hon har alldeles rätt. Det finns en hel del skribenter som har anledning att begrunda det hon skriver.

Att Avpixlat citerar hennes text kan inte hon rå för, och hon blir inte mindre antirasist för det.

Lars Torstensson sa...

"Islamismen - den mest potenta reaktionära backlashrörelsen i vår tid"

"Hur känner man igen riktig islam?" frågar sig journalisten Lars Åberg i en artikel i Sydsvenskan. Något säkert svar har han förstås inte, men han tycks mena att många i dagens polariserade debattklimat alltför mycket vill tona ned terroristernas kopplingar till islam. Så här lyder ett utdrag ur artikeln:

"Nu har vi fått en rabiat flank och ett växande parti med rötter i det otänkbara – och å andra sidan ett självcensurerande majoritetssamhälle där ingen, allra minst medierna, vågar prata som om ifrågasättandet av religion vore den naturligaste av saker.

... jihadisterna ... är människor som med odemokratiska idéer och brutala metoder tar sig friheten att göra om den demokrati som de flesta av oss andra vill leva i. De hatar Charlie Hebdos och andras yttrandefrihet. De hatar humanismen. De tvingar oss andra att bli defensiva, repressiva.

Samtidigt är det svårt att bortse från att de avgrundsmörka tolkningarna inte är förbehållna några molekylära sekter; man kan bara nämna Saudiarabien, Iran, Irak, Pakistan och Afghanistan eller rörelser som IS, Hamas, al-Shabaab och Boko Haram. Det finns uppenbara problem med islam eftersom den kan tolkas på dessa fördomsfulla sätt.

Och dessa problem, som får de allra allvarligaste konsekvenserna för muslimer, skapar dessutom problem för oss icke-troende.

Dagligen varnas det i Sverige för grumliga vatten och en högerextrem frammarsch. Se då nu äntligen att islamismen är den sannolikt mest potenta reaktionära backlashrörelsen i vår tid."

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/debatt-hur-kanner-man-igen-riktig-islam

Nils sa...

Göran,

"Verkar som Lodenius söker nya uppdragsgivare efter att ha skrivit en hel del böcker om högerextremism.
Ännu märkligare blir det när hon pratar om att hålla två tankar samtidigt. Det är ju just det vi ska göra. Freda oss från terror både från islamister och högerextremister.
Mycket riktigt så togs hennes blogginlägg in i Avpixlat.
Hon kritiserar Galagos redaktör för sin artikel i AB Kultur och skriver att han "går på". Tycker snarare hans hållning var förståelig."

Jobbar du på Aftonbladets ledar/kulturredaktion?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se