27 jan. 2015

Nya rön om djurs minne: En ny studie visar att alla djur har lika dåligt korttidsminne – den enda art som skiljer ut sig är människan.

En ny intressant studie från centret.
- När det gäller korttidsminnet verkar det fungera nästan likadant hos alla djur. Det är lite förvånande att människoapor inte minns bättre än råttor, men resultaten är tydliga. Människans minne skiljer ut sig genom att det är så mottagligt, vad som helst verkar kunna fastna i minnet under mycket lång tid, säger Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms universitet.

Forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och Brooklyn College har utfört studien som är en metaanalys av nästan 100 minnesexperiment på 25 olika arter. Studien visar att djur har olika minnessystem. Enkelt uttryckt har djur korttidsminne och specialiserade minnen. I korttidsminnet kan djur lagra information om nästan vad som helst men informationen försvinner snabbt. Djur har även en mängd specialiserade minnen som å ena sidan bara kan lagra en viss typ av information men å andra sidan kan den informationen lagras väldigt lång tid.

- Som exempel kan man ta en hamstrande kråkfågel som minns platsen där den gömt nötter i flera månader, men samma djur har svårt att komma ihåg andra saker i andra sammanhang ens en minut. Specialiserade minnen håller information mycket länge, tänk till exempel på att djur kan minnas andra individer, platser rika på föda eller om viss mat är giftig under väldigt långa tidsperioder. Men, minnen från händelser som inte triggar dessa specifika system försvinner inom loppet av sekunder eller ett par minuter. Detta verkar gälla för alla djur utom människan, säger Magnus Enqvist, professor i etologi vid Stockholms universitet.

- Någon gång i vår förhistoria utvecklades mentala förmågor som möjliggör för människor att tala, lära sig läsa och bygga komplicerade samhällen. Vår studie bidrar till att bättre förstå hur människans psykologi förändrats de senaste årmiljonerna, säger Stefano Ghirlanda, professor i psykologi vid Brooklyn College.

Så här går experimenten som analyserats till
Experimenten som analyserats, så kallade delayed matching-to-sample-test, undersöker korttidsminnet och börjar med att ett djur får se ett stimulus, till exempel en röd prick. Den röda pricken försvinner, och efter ett uppehåll får djuret se två stimuli varav ett är likadant som det första medan det andra är annorlunda, till exempel en svart fyrkant. Djuret belönas om det väljer samma stimulus efter uppehållet som det fick se före uppehållet, i det här fallet den röda pricken.

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Som ung gjorde jag ett eget litet experiment på våra katter. Tyckte det var lite för mycket snack hemma om hur kloka de var. Så ett par gånger när jag skulle mata dem tog jag två tallrikar, en tom och en med deras favoritkäk, och höll dem i varsin hand med någon meter emellan. Först visade jag tydligt vilken tallrik som hade maten, varför den tallriken förstås blev den enda intressanta. Men när jag höjde dem så att de inte längre kunde se från golvet, tog det långt mindre än en minut innan de blev lika intresserade av båda tallrikarna. Så min slutsats var att de nog ändå var ganska korkade, eller iaf hade kort minne.

Iofs kan man ju tänka sig att de visst mindes vilken tallrik det var som hade mat, men att de inte alls tyckte att det var självklart att det fortfarande var så. Små barn fungerar lite likadant och kan t ex tro att det blir mer saft om man häller över det från ett brett glas till ett smalare där saftpelaren blir högre.

Anonym sa...

Kul kommentar Lennart! Du uppfann själv samma test som vi räknat på i vår studie.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se