30 jan. 2015

Regina Lund försvarar sina mediala förmågor (hon säger sig kunna tala med döda) i SVT Debatt

Regina Lund påstår att hon kan prata med de döda. Lite charmigt snurrigt kan man tycka. Hon kan väl få tro det om hon vill? Ja, självklart, men hon tar också emot klienter och ger råd utifrån sina "förmågor" och då börjar det tangera gränsen för det acceptabla. Någon som reagerat på detta är Aftonbladets krönikör Alex Schulman som skrev följande i en krönika:
Lunds texter måste upphöra att publicerasArtisten och skådespelerskan Regina Lund är tydligen medium. Hon kan prata med folk på andra sidan. Hon kan dessutom se in i framtiden, hon påstår till exempel att hon förutspådde tsunamin eftersom hon i barndomen drömde om ”en stor våg”.
[...]
Signaturen ”Lotta” skriver till Regina Lund och frågar henne om det barn som hon nyligen förlorade under graviditeten var hennes s­ista. Lotta nämner också att hon saknar sin pappa som dog för några år sedan. Regina­ Lund svarar att det finns ett samband mellan missfallet och f­adern. I själva verket var barnet i Lottas m­age ingen annan än fadern själv, på väg att återfödas. Men mitt i graviditeten ångrade han sig. ”Han ångrade sig för att han vill att du ska ta hand om DIG och inte om honom”, skriver Regina. Därför valde han alltså att dö som foster. ”Lev ditt liv fullt ut i glädje”, hälsar R­egina Lund avslutningsvis.
Regina Lund skriver b­ekymmerslöst och jag slås av att hon kanske inte alls är ond. Hon kanske bara är aningslös. Hon kanske inte fattar bättre, helt enkelt.
Hon kanske inte har förmågan att sätta sig in i ”Lottas” liv och värld och vad som eventuellt kan hända med Lottas känslor när hon plötsligt får veta att hennes saknade fader bestämde sig för att dö ännu en gång, den här gången i hennes egen livmoder.
Regina Lund kan väl sitta på egen kammare och spå sig själv och skriva listor på vilka hon varit i tidigare liv, det skadar väl ingen, men när hon utsätter andra för den här galenskapen så spelar det ingen roll om hon är ond eller aningslös - den rösten måste tystas.
Texterna måste upphöra att publiceras. Någon som är klokare än Regina måste ta ansvar.
Jag kan knappt tänka tanken på vad som skulle hända om Regina Lund eller något annat ”medium” skulle berätta för mig hur min pappa har det på andra sidan. Jag skulle nog först bli väldigt illa berörd. Och sedan, fullständigt rasande.
Det går att hävda att ansvaret för det här problemet inte ligger hos Regina Lund själv. Tror hon att hon kan tala med de döda på riktigt agerar hon rationellt, fast utifrån irrationella premisser. Den som måste ta ansvar i ett sådant här läge är de som publicerar hennes tokerier: Hänt Extra. Ok att skriva slaskiga kändisreportage, men Lunds galenskaper kan - precis som Schulman skriver - faktiskt orsaka reell skada.

Här nedanför kan ni se Regina Lund försvara sin verksamhet på SVT Debatt. Magikern Samuel Warg kommenterar, liksom Unga Humanisters ordförande Simon Klein.


9 kommentarer:

John Houdi sa...

Regina svarar också Alex i en bloggpost
http://finest.se/reginalund/2015/01/28/kara-alex/

Anders Hesselbom sa...

Den som blir kränkt av fakta kan se kränkningen som en kognitiv beteendeterapi.

Mathias sa...

Varför fick hon inte frågan om hon kan testa sina förmågor i vetenskapligt test? Om hon har sådana gåvor borde hon väl kunna syssla med vettigare saker? För mig blir dessa påståenden tomma om de inte backas upp. Dessutom jämför hon sina metoder med skolmedicin, och då kan det väl vara intressant att se vad som fungerar bäst.

Lennart W sa...

"Den rösten måste tystas"

Lite intressant att den här bloggposten dyker upp samtidigt som yttrandefriheten försvaras så hett i andra sammanhang.

Patrik Lindenfors sa...

Du skulle ju kunna bemöda dig att läsa innantill. Det står ingenting om att hon inte ska få yttra sig. Bara om *var* hon inte bör få yttra sig. Dessutom handlar det inte om en vädjan om förbud (yttrandefrihet handlar ju om en relation med staten). Så din invändning slår fel, som vanligt.

Lennart W sa...

Vilks måste tystas. Han får säga och rita vad han vill men publicera det inte i Expressen.

Testar bara.

Göran sa...

Patrik L, hon borde inte få uttala sig i en så seriös publikation som Hänt Extra menar du??
Som en parallell till Vilks så spelar det ju ingen roll hur dåligt det är det hon säger och det faktum att du tycker något om det visar bara på att du är emot yttrandefrihet.
Om du påpekar att det är skadligt så är det bara hitte-på från din och Alex Schulmans sida. Ni kanske tycker att det är lite obehagligt men det är ju snarare ert problem. Låt "Lotta" få återkomma om hon har några klagomål. Vidare så borde om vi ska dra liknelsen vidare, Regina Lund publiceras på så många platser som möjligt eftersom Alex S har försökt stoppa henne.

Anders Hesselbom sa...

Schulmans formulering är inte den allra bästa. Föreställningar om den odödliga själen bör inte användas terapeutiskt, men jag ser ingen anledning att tysta personer som tror på själen, eller, som Schulman föreslår, skriva utan publik. Att få diskutera är viktigt, det är ju därför vi vet att de som tror på Gud, själen, och så vidare har fel.

Unknown sa...

Jag tycker att Humanisterna ska bjuda in henne att ansöka om Kristallkulan och de där hundratusen kronorna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se