18 jan. 2015

"Religion är inte något oskyldigt"

Annika Borg hade en insiktsfull text i SvD igår.
I nyhetsrapporteringar, från politiker, kulturdebattörer och proffstyckare återkommer uttalandet att det som hänt i Paris, och det som händer runt om i terrordrabbade områden i världen, inte har med islam att göra. Det är ett okvalificerat påstående och en tankefigur som gör att vi inte kommer att kunna möta hoten, eftersom vi inte tar terrorutövarnas självbild och självdefinition på allvar. Det är också ett paternalistiskt drag i samtidens debatt att inte ta religiösa anspråk seriöst när dessa får negativa konsekvenser. 
Om det i den allmänna diskussionen blir yrvaket kring religionens roll, är det mer anmärkningsvärt när Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén gör ett uttalanden om terrorn, som slår fast att Anders Behring Breiviks attacker inte hade med kristendomen att göra och att terrordåden i Paris inte har med islam att skaffa. Här tar sig ärkebiskopen rätten att definiera vad som är sann kristendom och sann islam, något som går stick i stäv med den postmoderna strömning som annars brukar dominera i kyrkliga sammanhang och som trummar ut att det inte finns en sanning.

5 kommentarer:

Daniel W sa...

Det är skillnad på "Det finns inte en sanning" och "det finns inte en sanning".

Det är något som kan sägas om relativismen. Men det är inget som kan sägas om en enskild individ.

Jackelen har sagt sitt och det är vad Borg har att förhålla sig till. Om Borg anser att religion handlar om terror eller liknande så är det vad hon anser. Postmodernistiskt så kan detta ses som två olika "sanningar" hos två olika individer.

Det vi inser är att Jackelen förstår exakt vad Borg menar. Men Borg förstår inte, eller vill inte förstå, vad Jackelen menar.

Patrik N sa...

Det finns en risk att Borg avrättar en halmdocka, dvs sin egen, förmodligen felaktiga, bild av den egentliga innebörd av det Jackelen ska ha sagt. Om det är så blir det Borg skriver helt irrelevant. Det som talar för att det faktiskt är så är det att hon utelämnar ett pyttelitet men viktigt ord i det här stycket:

"Om det i den allmänna diskussionen blir yrvaket kring religionens roll, är det mer anmärkningsvärt när Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén gör ett uttalanden om terrorn, som slår fast att Anders Behring Breiviks attacker inte hade med kristendomen att göra och att terrordåden i Paris inte har med islam att skaffa."

Ordet som saknas är 'sann'. Det ordet använder hon i det senare stycket (min fetmarkering):

"Här tar sig ärkebiskopen rätten att definiera vad som är sann kristendom och sann islam, något som går stick i stäv med den postmoderna strömning som annars brukar dominera i kyrkliga sammanhang och som trummar ut att det inte finns en sanning."

Så vad är det egentligen Borg anklagar Jackelén för - ska Jackelén ha menat att Breivik och Paris-dåden inte hade med kristendom och islam att göra överhuvudtaget eller anklagar hon Jackelén för att ha menat att Breivik och Paris-dåden inte har med vad Jackelén menar är sann kristendom och sann islam? Det är en avsevärd skillnad däremellan om man föreställer sig vad Jackelén faktiskt kan tänkas avse med sann kristendom och islam. Eller är Borg kanske bara sur för att Jackelén inte är postmodern?

Att Jackelén ger sig in i träsket med att definiera "sann" kristendom och islam är ett helt separat problem men som förstås också är intressant. Men det ska inte sammanblandas med det förstnämnda.

Att kalla Borgs text för insiktsfull är inte särskilt insiktsfullt. Borgs text är snarare bedräglig.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Det är ett jättekonstigt sätt att kritisera en text du sysslar med nu. Du kan ju inte föra in ett ord som du tycker fattas och sedan kritisera texten utifrån det. Självklart uppstår det problem om du för in "sann" - det är ju exakt därför Borg inte använt det ordet. Utgå ifrån vad hon skriver istället och försök igen. Det är en väldigt klok text.

Ulf Gustafsson sa...

Ärkebiskopens teologiska sekreterare har svarat och Borg replikerat.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/01/20/kommentar-och-svar-om-islamistisk-terrorism/

Göran sa...

Förstod inte ett dugg av Borgs svar måste erkännas.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se