13 jan. 2015

"Röd-gröna regeringen godkänner antroposofisk oxpenis"

Exakt hur galen antroposofisk medicin är framgår klart i detta blogginlägg av Mats Reimer i Dagens Medicin. Det vore en skandal om detta humbug skulle få gräddfil förbi normal läkemedelstestning.
Vi finner i listan injektionspreparat och tabletter som utgår från fosterhinnor, ändtarmsöppning, kranskärl, livmoderhals, livmoderslemhinna, ryggmärgsvätska, äggstockar, penis, moderkaka, prostata, äggledare, manligt respektive kvinnligt urinrör, vagina, livmoder, gallblåsa och urinblåsa.
Ibland skiljer Wala på höger och vänster i de parade organen så att man tillverkar olika läkemedel av bröstkörtlarna från respektive sida. Däremot verkar det bara vara vänster bitestikel som duger som medicin, inte höger. De olika delarna av kossans hjärna blir till olika preparat, Lobus frontalis bovis och så vidare. Efter Europas problem med bovin spongiform encefalopati (galna kosjukan) betecknar EU kossans nervsysten som riskmaterial, så jag vet inte hur Wala får lov att göra läkemedel av kreaturets hjärna.
[...]
Ett genomgående tema i läkemedelskatalogen verkar vara magiskt tänkande, där homeopatiska preparat baserade på ett djurs friska organ skall läka patientens motsvarande sjuka. Benmärg från ko tros hjälpa mot aplastisk anemi och leukemi. Extrakt från kreaturets ischiasnerv skall bota utstrålande smärta vid diskbråck.
Jag är glad att flera opinionsbildare i Sverige vaknat och insett vilken fars de administrativa turerna kring antroposofiska läkemedel har blivit. Hittills har jag läst reaktioner från Aftonbladet, Dagens Nyheter, Barometern, Gottlands Allehanda, Kristianstadbladet ochSödermanlands Nyheter.
Vidarkliniken upplevs av många ge en god omvårdnad, och därför väljer en del patienter gärna konvalescensvistelse där. Det är knappast någon som åker till Vidarkliniken för att få tillgång till deras pseudomediciner, och inga patienter skulle bli lidande om de antroposofiska preparaten försvann. Det är dags att låta förnuftet råda och att svenska myndigheter slutar dalta med rituellt framställda religiösa låtsasläkemedel. Vidarkliniken klarar sig nog ändå.

37 kommentarer:

Göran sa...

Väldigt lama argument kan tyckas. Ändå får både Mats Reimer och Dan Larhammar (tidigare) stora belopp från läkemedelsindustrin för att angripa alternativmedicinen. Allt enligt alternativmedicinkällor på nätet.

Anders Bergdahl sa...

GÖRAN

TESTIKLAR FÅRN DJUR ÄR INTE MEDICIN DET ÄR BEDRÄGERI.
Dessa charlataner borde ställas inför domstol, de lyurar sjuka på pengar..
Varför har du lust att försvara dem?? det är ett mysterium.
En medicin MÅSTE kunna visas ha en viss effekt och minimalt med biverknigar. Annars är det inte en medicin... är det så hilma svårt att förstå?
Sockerpiller kan ha placebo effekt.. dock är det skitnilliga om men nu inte köper den av sådan som påstår att sockret innehåller spår av någon testikel eller ändtarm av något djur..

Angela sa...

Huvva! Det där verkar mer vara receptet på soppan som häxorna i Macbeth kokade, än medicin.

Göran sa...

Eller de visa gamla kvinnorna i Arvet efter Arn som stod för dåtidens läkekonst. De hade mycket kunskap men de fick passa sig så de inte blev brända som häxor av det samhällets auktoriteter.

Anders Bergdahl sa...

Jo men Gäran, nu jämför du medeltida läkekonst i skänlitteraratur med Homeopati.
ALLA kan använda växterna i vår natur gratis..
Utspädda testiklar med magiskt tänkande utan några som helst belägg för att de är på något sätt verksamma som säljs fär dyra pengar är bedrägeri!!! Det har INGET med medicin att göra och du har inga argument för att det har med medecin att göra..

VARFÖR gillar du bedrägerier Göran?

Varför vill du att socker piller med omätbara rester av oxtestiklar ska kunna säljas som MEDICIN????

Varför skulle personer som säljer dessa sockerpiller INTE kallas för bedragare?

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Läs boken "Bad Medicine" som behandlar läkekonstens historia. I princip var ingenting av det man gjorde innan 1800-talet verkningsfullt. Det finns ett försvinnande antal undantag från den regeln, annars handlar det om besvärjelser, åderlåtning och helt påhittade huskurer. "Dåtidens läkekonst" funkade inte.

Lars Torstensson sa...

Antroposofisk läkekonst backas upp av miljöpartiet, som ivrar för allt som är "alternativt". Detta parti borde ställas till svars för att det vill slösa skattemedel på ren bluffmedicin - och även har genomdrivit att så har skett!

Anders Bergdahl sa...

Artikel/ledare publicerad u vetenskaplig journal som på ett bre sätt varnar för de lockande löften som alternativ medicinen kan vara för sjuksköterkor i deras iver att hjälpa patienter:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.12498/pdf

"An entire industry has developed around the notion that CAM (Complementary and alternative medicine) is natural and, therefore, safe. The implication is that conventional treatments are unnatural, heavily based on chemicals which are potentially harmful. Nature, by contrast, is seen as benign and natural remedies are therefore to be preferred.
This argument is as effective for marketing purposes as
it is wrong. First, by no means are all forms of CAM natural.
For instance, there is nothing natural in sticking needles into a patient’s body (as in acupuncture) or endlessly diluting and shaking a medicine (as in homoeopathy). Second, nature is not necessarily benign. Even ‘natural’ herbal extracts are not necessarily safe (Ernst et al. 2006) – just think of hemlock"

Angela sa...

Göran, Jag tror inte att visa läkekvinnor i gammal tid gjorde mediciner av organ, jag tror de använde örter. Det är en helt annan sak.

Organterapi, som det kallas är förbryllande med tanke på 'lika botar lika-principen' inom homeopatin. Hur har prövningarna gått till, kan man undra?

Däremot använder man i viss mån organterapi inom skolmedicinen där tex enzymer från grisars bukspottkörtel ges till patienter som inte kan producera detta själva. Likaså finns läkemedel innehållande sköldkörtelhormon från grisar. Men det är ingen homeopatisk beredning.

Göran sa...

Så var det säkert Angela.
Ville mest peka på maktstrukturerna.

Är övertygad om att dålig alternativmedicin självdör.

Och jag har förhoppningar att Mats Reimer som tjänar stora pengar på att lansera amfetaminpreparat till barn genom Shire en dag kommer att få ett rejält bakslag när opinion och ansvariga inser det uppenbara att det är ren galenskap.

Lars Torstensson sa...

Göran.

Även dålig alternativmedicin har inflytelserika och engagerade försvarare.

Jag föreslog en gång att miljöpartiet, som ville att alternativmedicinen skulle införlivas med skolmedicinen, skulle klargöra att man bara syftade på verkningsfull alternativmedicin. Det kan ju finnas alternativa och komplementära läkemedel som har medicinsk effekt, men inte har blivit vetenskapligt testade. Mp sa nej till mitt förslag. Partiet ville godkänna alternativmedicinen oavsett om den hjälper eller ej!

Angela sa...

Såg Mats Reimer debattera med Ursula Flatter i Debatt igår kväll. Jag uppskattar inte Reimers osympatiska framtoning tillika vokabulär: "Det här är koröv, he he!" Bättre bör en bildad människa kunna uppträda i TV. Man kan tycka vad man vill om antroposoferna men jag tror att den s.k. organterapin ändå utgör en marginell del av deras medicin.

Reimer verkar förresten själv vara anhängare av homeopatins Lika botar lika-princip, då han ju förespråkar amfetamin för överaktiva barn. Amfetamin orsakar ju överaktivitet hos 'normala' människor.

Reimer ondgör sig över att någon tjänar pengar på alternativmedicin. Men hellre det än att tjäna pengar på narkotika som man dessutom stoppar i barn, (Vyvanse och ADHD-drogen Intunin, där Reimer varit adjungerad). Så jag skulle hellre välja Flatter som läkare och definitivt också homeopatisk 'koröv' istället för potent amfetamin.

Göran sa...

Kunde inte säga det bättre själv Angela. Vill bara tillägga att Reimer tyckte att omvårdnaden på Vidarkliniken var bra men att patienterna inte bryr sig om vilken medicin de får!!
1 Hur kan han veta något om det?
2 I så fall kunde han väl följa deras exempel.

Patrik N sa...

"Så jag skulle hellre välja Flatter som läkare och definitivt också homeopatisk 'koröv' istället för potent amfetamin."

Det skulle inte jag. I de fall av ADHD där inget annat hjälper så kan amfetaminbaserade läkemedel lindra (dock finns biverkningar så det passar inte för alla).

Den som inte förstår att ADHD beror på underaktivitet i vissa av hjärnans strukturer som i sin tur ger en överaktivitet i beteendet tycker förstås att det är konstigt att ett stimulerande medel skulle kunna hjälpa vid ADHD. Men så är det, och det beror just på att det är en underproduktion av vissa signalämnen som tycks ställa till det vid ADHD. Om man, som Göran och Angela, går på sin intuition så tar man hellre "homeopatisk koröv". Tyvärr. Det är därför man inte ska gå på sin intuition utan istället vända sig till läkarvetenskapens bästa samlade kunskap om man vill ha den mest effektiva medicinska behandlingen. Och den finns inte i Järna. I Järna behandlar man med koröv. Intuitionen leder till koröven men kunskapen gör det inte.

Men valet är förstås fritt för Göran och Angela.

Patrik N sa...

FASS om tex Ritalin: http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20040607007440#product-information

"Ritalin förbättrar aktiviteten i vissa områden i hjärnan, vilka är underaktiva. Läkemedlet kan bidra till att förbättra uppmärksamhet (att behålla uppmärksamheten), koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende.

Läkemedlet ges som en del i ett behandlingsprogram, som vanligtvis består av:

• Psykologisk terapi
• Utbildning
• Social terapi

Ritalin förskrivs endast av specialist på beteendestörningar som kommer att följa upp din kommande behandling. En noggrann undersökning är nödvändig. Om du är vuxen och inte tidigare har behandlats för ADHD kommer en specialist att genomföra tester som bekräftar att du har haft ADHD sedan barndomen. Hjälp att hantera ADHD ges genom användning av behandlingsprogram samt även läkemedel."

Göran sa...

"Läkemedlet kan bidra till att förbättra uppmärksamhet (att behålla uppmärksamheten), koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende."

Kan?? Är det en tombola det är fråga om eller vetenskaplig precision. Och när skrivs patienten ut efter lyckad behandling? Det bör du väl kunna visa siffror på.

Detta är pseudovetenskap när den är som sämst.

Göran sa...

"Den som inte förstår att ADHD beror på underaktivitet i vissa av hjärnans strukturer som i sin tur ger en överaktivitet i beteendet"
Ett skolexempel på hur man arbetar utifrån felaktiga axiom, med följd av att man inte uppnår några varaktiga resultat.

Angela sa...

Patrik N,

Med all respekt för barn (och vuxna) som fått diagnosen ADHD, det är naturligtvis viktigt att underlätta deras tillvaro. Jag reagerar mot Mats Reimers energiska framförhållning när det gäller just amfetamin. Och som jag sa har han ju själv anammat homeopatins princip att Lika botar lika, vad gäller amfetamin. Nämner Reimer någonsin någon annan metod än amfetamin att behandla ADHD med? Hur långa studier finns det vad gäller behandling av ADHD med amfetamin? Jag blir förskräckt när jag läser om Reimer på sidan:

http://mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter_/pressrelease/view/dagens-medicins-mats-reimer-lanserar-amfetamin-foer-laekemedelsbolag-787405
Där finns flera intressanta artiklar.

Självklart ska människor själva få välja om de vill behandlas med skolmedicin eller tex örtmedicin eller homeopati. Det är faktiskt möjligt att ge utrymme för båda, det går ju bra i andra länder. Människor har olika skäl till att välja alternativmedicin, ett kan vara att de fått besked från vården att de är 'färdigbehandlade', men att de fortfarande är sjuka. Vart ska de vända sig?

Jag skulle aldrig vilja bli behandlad för någon sjukdom av en läkare som tvärsäkert raljerar och är stöddig mot något han inte förstår. Ursula Flatter har en annan säkerhet, hon vågar vara lågmäld istället för att höja rösten och delta i pajkastning. Hon talar om patienter och forskningsstudier istället för 'koröv'. Bara en sån sak!

Patrik Lindenfors sa...

Angela,
Du refererar till Scientologernas propaganda, inte till någon vetenskaplig litteratur. De är en riktigt otäck organisation som orsakar stor skada för de psykiskt sjuka de snärjer i sina garn - och deras familjer. Vi har jättegärna en diskussion om mental ohälsa, men länka inte till den typen av hemsidor är du snäll. Det är som att ha en diskussion om politik när någon plötsligt refererar till en högerextremistisk sida. Det är helt enkelt inte trovärdigt.

Vad gäller Mats Reimers utstrålning i förhållande till Flatters så har det ingenting med saken att göra. Det viktiga är vad som fungerar.

Patrik N sa...

Angela,

Kommittén för mänskliga rättigheter som du refererar till = scientologerna. Jag kan tänka mig bättre källor på psykiatriområdet.

Göran,

Du tycks ha en aversion mot vetenskapligt baserad skolmedicin. Jag kommer inte göra det till min uppgift att ta dig ur den men vill du läsa mer om ADHD finns mängder att söka fram via scholar.google.com. Eller i någon bok. Ta vilken som helst.

Göran sa...

Patrik N,
det var en generalisering. Ingen aversion alls. Men varför inte tänka själv angående trovärdigheten i att ett beteende kan botas med amfetamin. Sök på amfetamin så får du säkert en tankeställare.

Angående böcker kan jag rekommendera;
http://www.amazon.co.uk/ADHD-Does-Not-Exist-Hyperactivity/dp/006226673X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1421488442&sr=1-1&keywords=adhd+does+not+exist

Har du någon som du rekommenderar?

Patrik N sa...

Göran,

Jag håller med om att det intuitivt "känns" konstigt att ett "amfetaminbaserat"* ämne (Metylfenidat) skulle kunna lindra ADHD men det gör faktiskt det (i ungefär 70-80 % av fallen).

Skälet till att läkemedlen funkar är i korthet att ADHD förmodligen beror på en *brist* på neurotransmittorn dopamin. Den ADHD-drabbades beteende (vi kallar det ett "speedat" beteende) är, som forskningen ser det just nu, en reaktion på *bristen* på dopamin, dvs beteendet utförs för att kompensera för det som saknas. Och det som saknas är, tadaa: "arousal". Dvs ADHD-patienter är inte tillräckligt stimulerade av ett kroppseget dopamin så de beter sig på det sätt de gör för att skapa "arousal". Man hade ju intuitivt kunnat tänka att de hade överproduktion av dopamin och att det skulle göra dem speedade, men det ser alltså ut att vara tvärtom (man ska inte alltid lita på intuitionen). De här tankarna går i linje med senare forskning om introverta och extroverta personer där de senaste teorierna är att introverta tar in fler intryck än extroverta och för att uppnå en balans så söker de extroverta fler intryck och de introverta försöker undvika fler intryck.

Mot bakgrund av detta är det inte så konstigt om tex Ritalin skulle fungera mot ADHD (och det ser vi ju att det gör) genom att det stimulerar mängden dopamin vilket gör att patienten därefter inte behöver vara så aktiv i sitt beteende för att skapa en nödvändig nivå av "arousal". Men särskilt intuitivt är det inte, så jag förstår att du reagerar intuitivt. Det här visar förstås också att det inte är "lika som botar lika", som Angela tror, utan det är tvärtom. Metylfenidat åtgärdar en brist på dopamin vilket gör att personen kan lugna ner sitt beteende. Inte intuitivt, nej, men det beror ju mest på att man inte förstår hur dopamin fungerar och hur Metylfenidat påverkar dopaminnivån och hur det i sin tur kan göra att personen upplever en förbättrad balans i emotionerna.

Du skrev så här till mig, Göran: "Men varför inte tänka själv angående trovärdigheten i att ett beteende kan botas med amfetamin."

Min kommentar till det är att det är fantastiskt bra att "tänka själv" men gör man det utan basala kunskaper kommer man att komma till helt felaktiga slutsatser. Man kan tex tro att "amfetaminliknande substanser" inte logiskt sett skulle kunna hjälpa mot ADHD och man skulle också kunna få för sig att homeopati fungerar. Så, ja, tänk gärna själv men skaffa först nödvändig kunskap att ägna tänkandet kring. Just nu tycks du ha alldeles för dåliga kunskaper på det här området för att kunna dra några som helst slutsatser om någonting alls.

Mer om detta (från Wikipedia för enkelhets skull): "Current models of ADHD suggest that it is associated with functional impairments in some of the brain's neurotransmitter systems,[note 1] particularly those involving dopamine and norepinephrine.[28] Psychostimulants like methylphenidate and amphetamine may be effective in treating ADHD because they increase neurotransmitter activity in these systems.[28] Approximately 70% of those who use these stimulants see improvements in ADHD symptoms.[29][30] Children with ADHD who use stimulant medications generally have better relationships with peers and family members,[18][29] generally perform better in school, are less distractible and impulsive, and have longer attention spans.[18][29]"

*Egentligen är de inte alls amfetaminliknande utan kokainliknande. Men de är inte tillräckligt liknande för att ens kallas "kokainnära". Men om du nu ska kasta ur dig grundlösa grejer så ska det i alla fall vara korrekta begrepp.

http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=497103

...så, nu har du fått lite kunskap att gå vidare ifrån men nu får du göra din egen hemläxa om du vill ha en bättre förståelse för ADHD och för hur Metylfenidat, trots att det inte är intuitivt lätt att förstå hur det går till, kan hjälpa.

Göran sa...

Patrik N,
tack för ditt försök som tyvärr övergår raljerande mot slutet. Mats Reimer hade tio minuter på sig att lägga fram sina argument i Debatt men gick mer eller mindre all-in på "koröv" och hur intelligent var det. Du gör delvis det också.
Men tillbaka till den seriösare delen.
Om det gick att kemiskt balansera en obalans i hjärnan för att ändra ett beteende så vore det fine. Skriv ut patienten.
Men nu går det uppenbarligen inte.
Om du läst i mitt boktips så kan man enligt neurologen Saul finna 21 diagnoser som slarvigt nog kallas ADHD.
Självfallet botas de inte på samma sätt.
Sen när det gäller kunskapen om amfetaminpreparat så har Reimer ovan lanserat Vyvanse som är rent amfetamin och betalas bra av läkemedelsbolaget Shire för att lansera det i Europa.
Självklart förändras barns beteende av amfetamin, trodde du något annat? Ett barn som sägs ha koncentrationssvårigheter blir säkert lugnare för stunden av amfetamin på samma sätt som en narkoman uppnår "upphöjt lugn" av amfetamin.
Så ta en titt på boken och kolla gärna vidare på amfetaminets verkan.

Henrik Larsson sa...

Patrik N.

Ett passionerat försvar av Ritalina. Med Wikipedia som källa. Fräscht.
Att ditt senaste inlägg avslutas med "kunskap" och "hemläxa" har i bästa fall visst komiskt värde.
Alternativ hållning kommer från (normalt bigpharma friendly) U.S. Dept. Of Justice: “Of particular concern is that ADHD literature prepared for public consumption does not address the potential or actual abuse of methylphenidate. Instead, methylphenidate is routinely portrayed as a benign, mild substance that is not associated with abuse or serious side effects. In reality, however, the scientific literature indicates that methylphenidate [Ritalin] shares the same abuse potential as other Schedule II stimulants. Further, case reports document that methylphenidate abuse can lead to tolerance and severe psychological dependence.”
Eller googla på typ Ritalina long term side effects och gör hemläxan själv.

Många ord och lite verkstad framförallt med tanke på att ADHD inom en hel del modern kognitiv forskning som diagnos helt håller på att förlora sin relevans och därmed medicineringen av densamma. ADHD och dess avarter har ju aldrig varit mer än en sorts tvättlista på ihopklumpade klusterdiagnoser vars symptom man inom vissa kretsar sedan försökt behandla med olika preparat som marknadsförs och säljs i ohemula mängder med god vinst i väst. I andra kretsar börjar man med annat och har ibland goda resultat.
Relevansen för ditt resonemang är i alla fall ganska jämförbart med att en drogmissbrukare är lyckligare med heroin i ådrorna än utan. Sant men både insiktslöst och poänglöst. Rationellt och empiriskt men utan långtgående empatisk förståelse eller ansvarstagande. Att knark är gott är inte ett argument för något annat än att knark är gott. Som tillfällig nödlösning är det väl bra och man kan väl vara tacksam för morfinet eller för att klippa smärttopparna kognitivt/kroppsligt men man kan inte rimligen dra några långsiktiga slutsatser om skolmedicinen av detta som du verkar försöka göra.
När reklamen säger i US: "Ask your doctor for it" låter som en drugdealer för mig. Hellre koröv än Ritalina.

Henrik Larsson sa...

Vad gäller ursprungsfrågan, antroposofins vara eller icke varande är det väl som med akupunkturen, som även den så vitt jag förstår helt saknar empirisk grund. Att den kanske största anledningen till att den tolereras är att det är helt fritt från biverkningar och att västerländska läkare ganska ofta _är_ beredda att ge upp lite av sina demarkationskriterier för att i sämsta fall ge patienten lite lindring, hopp, placeboeffekt eller hoppas på lite på någon individuell upplevelsebaserad reaktion hos patienten som de själva i alla fall ser sig som chanslösa att åstadkomma i vissa lägen.
Bra så. Det kan absolut finnas vissa poänger med en sådan hållning från ett utilitärt perspektiv.
Det finns naturligtvis även allvarlig etisk problematik med detta. T.ex. att inge falskt hopp, tjäna pengar på icke verksamma preparat, uppluckring av kvalitetsprocesserna inom skolmedicinen (som iofs troligen göres än värre av t.ex. att skriva ut methylphenidate för en illa definierad åkomma) men det finns även möjlighet att argumentera utifrån ett perspektiv som tillskriver människors upplevelser ett implicit värde. Låt demarkationsdebatterna fortsätta.

Angela sa...

Patrik Lindenfors,

Ursäkta länkningen! Men det är otvivelaktigt så att Reimers energiska framförhållning vad gäller amfetamin är problematisk.

Patrik N sa...

Henrik,

Jag ser inte att du framlägger några argument alls mot mitt resonemang kring Ritalina och liknande preparats funktion, jag ser bara att du hävdar att Ritalina har biverkningar. Om förekomsten av biverkningar är vi förmodligen överens men det var inte biverkningar som mitt samtal med Göran gällde utan det gällde hur Ritalina och liknande preparat *fungerar*.

Lite typisk "Henrik-debattstil", faktiskt. Vi har sett den förr. Tyvärr.

Henrik Larsson sa...

Patrik N.

Larva dig inte.
Du mästrade Göran med lite wikipedialänkar och nåt om att "tänka själv"så det fanns inte något jag behöver argumentera mot egentligen. Ditt ad hominem ignorerar vi men ditt slappa och okunniga försvar av användande av amfetamin eller kokain liknande preparat för att stänga av eller minska aktiviteten i delar av hjärnan så att det känns bättre är noterat och det var det jag argumenterade emot. Jag är inte ensam om det om du följer med i adhd debatten och sådan forskning som Göran även länkar till.
Men som sagt, jag föredrar koröv då före din medicin långsiktigt. Mest p.g.a. av citerade biverkningar och det illa definierade och undfallande adhd begreppet. Nåt annat?

Göran sa...

Patrik N,
du kritiserar din meningsmotståndares debattstil. Slut på argument nu?
Man skulle kunna sy ihop en del trådar här. Med det scientistiska synsättet så tror man så klart att människan är en maskin där obalanser i hjärnan kan åtgärdas med amfetamin, tydligen. Problemet du har att patienten blir inte bättre annat än att det inte var det felet från första början. Det finns nämligen många andra diagnoser som åtgärdas på andra sätt än det som slarvigt har kallats ADHD och amfetaminspåret faller platt.
Det var pekuniärt lönsamt för dem som drev det men icke desto mindre pseudovetenskap.

Patrik N sa...

Henrik,

"Nåt annat?"

Ja, sakargument som stödjer Görans tes att Ritalina inte logiskt sett kan fungera mot ADHD just för att det är ett centralstimulerande medel.

Göran,

"Med det scientistiska synsättet så tror man så klart att människan är en maskin där obalanser i hjärnan kan åtgärdas med amfetamin, tydligen."

Är det inte rimligt att tänka att mäniskor vars dopaminfunktion är nedsatt kan hjälpas av att dopaminets signalfunktion förstärks? Vi ser att det fungerar i praktiken.

Nu ger jag er sista ordet. Streck för min del.

Henrik Larsson sa...

Förslag för rubrik till ny relaterad tråd:
"Röd-gröna regeringen godkänner knark till barn"

Alltid härligt att få sista ordet;) Slutreplik här med.
Att människor upplever centralstimulerande som "positivt" har vi vetat sedan 1800-talet. Att det finns kopplingar mellan dopaminhalter och diagnosklustret som kallas adhd är också ganska väl belagt men inte den enda roten i adhdklustret. It's complicated.
Att behandla dopaminobalanser med centralstimulerande är kontroversiellt och ett tvisteämne. Inte huruvida det fungerar, eftersom själva grejen med både kokain och amfetamin ju är att det påverkar det kroppsegna belöningssystemet genom att minska nedbrytningen av dopamin, men huruvida det är en bra idé långsiktigt och vad gäller barn rimligen direkt oetiskt.
Jag kan och vill inte argumentera åt Göran, men den forskningen som dina wikilänkar pekar på gör ju precis det Göran skriver.
Forskaren/läkaren kanske kan konstatera eller misstänka en obalans i dopamin och vet att amfetamin påverkar det. Hepp, strunta i det eventuella underliggande problemet och skriv ut amfetamin till barn för att lösa deras problem med dopaminet! Problem solved!
Philosphical Mechanism för 2000-talet.
Detta är som jag ser det absurt och svinaktigt, eftersom amfetamin har många oerhört farliga biverkningar och därför inte är en lösning alls bortom en starthjälp. Massor av ungdomar i västvärlden går ändå nu lagligt på amfetamin för att klara studierna. Googla på "concerta" på skolforum
( Concerta/Ritalin/Adderall grade study) så hittar du ganska obehagliga och oroande resultat.

Vill vi annars prata om att serotonin, noradrenalin & dopamin är viktiga signalsubstanser för vårt humör så är forskarna överens om det.
Om man vill försöka rätta till upplevda obalanser mellan dessa men inte vill ta amfetamin kan man börja med specifik näringslära för de i riskgruppen för obalanser, samt att försöka motionera, som kan hjälpa en människa med adhd att börja sova, samt skippa socker, cigaretter och alkohol som även är starkt dopaminpåverkande.
Har nära anekdotisk erfarenhet av detta och att en seriös förälder med adhd barn måste gå igenom och spetsa sina kunskaper om näringslära, motion, dygnsrytm och annat som påverkar hormonbalanser och försöka rätta till så mycket man kan innan man funderar över centralstimulerande till barn är nog självklart för de flesta vill jag tro.

Den här sajten för specifik "adhd-näringslära" är ett ok exempel och var en hjälp för mig, men det finns massor. Detta ersätter naturligtvis inte läkarkontakt på något vis, men är en bra hjälp som mycket väl kan stöttas av en läkare: http://www.everydaywithadhd.com.au/FAQs.html
Man får väl experimentera och lyssna på sin kropp vad som fungerar.
De flesta barn växer tyvärr inte ur sin "adhd" utan behöver en livslång dagsrutin för att försöka må så bra det går utan amfetamin.

Generellt är jag annars kluven här, av samma skäl som jag är kluven inför homeopati. Man kan ju välja att respektera vuxna människors upplevelser och ignorera empirin där skolmedicinen inte har bättre idéer.

Likheterna är att ingen av dom troligen rättar till något alls långsiktigt.
Skillnaden mellan centralstimulerande och koröv ligger annars i det som jag skjuter in mig på: biverkningarna.

Anledningen att man skriver ut amfetamin till patienter med adhd är väl att dom ibland helt enkelt upplever att det känns bättre.
Bra så kortsiktigt. Vuxna människor får väl peta i sig vad dom vill som dom upplever funkar när skolmedicinen inte har någon bättre idé.
It's a free country.
Men amfetamin till barn med klusterdiagnosen adhd, skulle jag säga är bra mycket sämre än koröv. Ingen av dom hjälper troligen långsiktigt men koröven är i alla fall ofarlig.

Slutsats i trådens ämne:
Om man vill föra fram amfetamin för "adhd" som ett bra exempel på rationell, empiriskt stödd västerländsk skolmedicin och som nån sorts motsats till homeopatiskt kvacksalveri har man grävt ned sig i ett djupt hål och bör genast sluta gräva.

Patrik N sa...

Förlåt Henrik, du skulle ju få sista ordet :)

"Forskaren/läkaren kanske kan konstatera eller misstänka en obalans i dopamin och vet att amfetamin påverkar det. Hepp, strunta i det eventuella underliggande problemet och skriv ut amfetamin till barn för att lösa deras problem med dopaminet! Problem solved!"

Om det är din bild av hur behandlingen går till så förstår jag till fullo din kritik mot den. Verkligen.

Henrik Larsson sa...

Well, ditt svar insinuerar då att du har annan information? Ett varv till?
Hur går diagnosticerade och behandling till enl. dig?

F.ö. är min källa på detta Gunilla Olsson (känd barnpsykiater, googla gärna), som min dåvarande sambos barn gick till för att få hjälp med sin diagnos och behandling.
De provade bl.a. Concerta (amfetamin)
Detta är naturligtvis anekdotiskt, men det var med uselt resultat. Funkar uppenbarligen åtminstone kortsiktigt för andra. Vi läste i alla fall hyllmeter några år och valsade runt till specialister och kvacksalvare.. Slutade mest med rutiner, diet och meditation för hennes ungar.
Vad är din källa till hur diagnosticerande och förskrivning av amfetaminpreparat till barn går till? Vika andra esoteriska fakta än amfetaminers kända minskade av dedbrytningen av dopamin finns att anföra?
Jag tror noll.

De länkar du gav Göran stöder f.ö. min tes som jag förstår det och inte din (vad den nu är, det framgår inte riktigt)
De talar endast om amfetaminers effekt på nedbrytning dopamin vilken är känd, oambiguös och inte något jag ifrågasätter.

Göran sa...

"Är det inte rimligt att tänka att mäniskor vars dopaminfunktion är nedsatt kan hjälpas av att dopaminets signalfunktion förstärks? Vi ser att det fungerar i praktiken."

Verkar som vi fått fram vår poäng trots allt. Nej det fungerar verkligen inte i praktiken. I så fall skulle barnen skrivas utan den diagnos som de behandlades för.

Bara att hoppas vansinnet kommer upphöra och att barnen får en mer precis diagnos om det nu var något fel på dem från början. Livliga barn har det alltid funnits och de ska inte behöva drogas för det.
Koncentrationssvårigheter kan man få av många anledningar t ex.
Att samla ihop ett tjugotal diagnoser till en och försöka bota den med en slägga i form av amfetamin ska inta behövs ske i ett upplyst samhälle.

Angela sa...

Eftersom jag i en kommentar nämnde homeopatisk 'koröv' och amfetamin så att det kunde uppfattas som om 'koröv' är ett homeopatiskt läkemedel för ADHD, vill jag säga att det är det naturligtvis INTE, (ifall någon trodde det)

"dagenshomeopati.se/2012/01/15/barn-med-adhd" skriver om homeopati och adhd. Hoppas nu bara att det inte är scientologikyrkan som står ansvarig för den sidan också! Artikelförfattarna heter Margot Granvik (vetenskapsjournalist) och Chris Jörgenfelt.

Göran sa...

Patrik N,
här kan du förkovra dig om kemisk balans i hjärnan.

"Commenting on Lacasse and Leo's work, Professor David Healy of the North Wales Department of Psychological Medicine, said: "The serotonin theory of depression is comparable to the masturbatory theory of insanity. Both have been depletion theories, both have survived in spite of the evidence, both contain an implicit message as to what people ought to do. In the case of these myths, the key question is whose interests are being served by a widespread promulgation of such views rather than how do we test this theory."

Patrik N sa...

Tack Göran, nu ser jag Sanningen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se