13 jan. 2015

Saudiarabisk shejk proklamerar fatwa mot snögubbar

Häromdagen snöade det i den saudiarabiska provinsen Tabuk, nära gränsen mot Jordanien. Eftersom landet har en rätt sträng tolkning av islam la någon för säkerhets skull ut en fråga på en religiös hemsida om huruvida det bröt mot någon regel att bygga snögubbar. Mohammad Saleh Al Minjed svarade med en fatwa (ett juridiskt utlåtande som en muslimsk mufti avger rörande en honom förelagd rättsfråga) att nej, det var det inte - man får inte bygga snögubbar. Man får däremot bygga livlösa ting i snö, som skepp, frukter och byggnader.


Och så säger de att religion är glädjelöst? Maken till roligt beslut har väl inte skådats sedan påven beslutade att han kan vara ofelbar om han vill.

Arabiskspråkiga Twitter har enligt uppgift varit kluvet i sina kommentarer:
“They are afraid for their faith of everything … sick minds,” one Twitter user wrote.
Another posted a photo of a man in formal Arab garb holding the arm of a “snow bride” wearing a bra and lipstick. “The reason for the ban is fear of sedition,” he wrote.
A third said the country was plagued by two types of people:
“A people looking for a fatwa (religious ruling) for everything in their lives, and a cleric who wants to interfere in everything in the lives of others through a fatwa,” the user wrote.
Sheikh Munajjid had some supporters, however. “It (building snowmen) is imitating the infidels, it promotes lustiness and eroticism,” one wrote.
“May God preserve the scholars, for they enjoy sharp vision and recognize matters that even Satan does not think about.”
Under tiden detta sker anser lärde inom samma tradition att det är helt enligt reglerna att döma någon till 1000 piskrapp för att ha dristat sig att blogga.

Läs mer om snögubbefatwan hos Gulf News eller Pakistan Today.

5 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Jag är inte riktigt säker på att vi ska använda statliga medel till imamutbildningar om det innebär att det är sådant här de ägnar sig åt.

Fast å andra sidan, hur ska vi då få veta hur det är det med snöänglar?

Anders Hesselbom sa...

Poe's?

eg-poster sa...

Jag är själv muslim och jag tycker detta är URLÖJLIGT. Seriöst, det är bara en snögubbe... Det står inte i Koranen att man inte får bygga snögubbar? smh

Lennart W sa...

Eg-poster, om du är på riktigt så är du nog den första muslimen som har kommenterat här. Har faktiskt undrat ibland vad det muslimska ointresset beror på. Finns ju ändå ganska många muslimer i Sverige vid det här laget, så språket kan väl inte vara huvudförklaringen. Är Humanisterna okända bland svenska muslimer? Eller ses de som för oförargliga för att bry sig? Eller är det faktiskt helt ok med alla deras försök till att smäda bl a er religion? Vad svaret än är så är det nog faktiskt intressant.

Patrik Lindenfors sa...

Andra muslimen. I Humanistbloggens barndom hade vi en arg islamistisk Kurd här ett tag. De flesta jag har träffat av muslimsk härkomst (om uttrycket tillåts) som sagt att de läser bloggen är rätt så arga ex-muslimer.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se