23 jan. 2015

"Saudistisk" monark död

Amnesty skriver att pryglingen som den "saudistiska" regimen utsätter Raif Badawi för, förmodligen också denna vecka, på grund av medicinska skäl, blir inställd. Protesterna mot Badawis straff fortsätter och det var bra att Sveriges regering i veckan uttryckte protester direkt till den saudiske ambassadören.

Igår avled den enväldeshärskare som var ytterst ansvarig för straffet mot Riaf Badawi. Egyptens president Al-Sisi kommenterar kungens död: "[the arab world] have lost a great leader who offered a lot to his nation and its people. History will record his honest and loyal achievements in defense of Arabism and Islam." Ja, det måste varit tungt att försvara arabisk nationalism, den grymmaste formen av islamism, apartheid mot kvinnor och endast ha en personlig förmögenhet på ca. 125 miljarder kronor. Nu väntar vi på att det svenska kungahuset skall kommentera dödsfallet.

Kung Abdullah blev 90 år gammal och var ledare för ett kungahus (huset Saud) som härskat över på Saudiarabien sedan 1926 och där innan periodvis sedan mitten av 1700-talet. De slöt då en pakt med de religiösa ledarna för den sunniislamska grenen Wahhabismen. Religionen gav kungen absolut makt från Allah och kungen tillhandahöll maktmedel, så att Wahhabismen kunde påtvingas folken.

Detta är i stort samma religiösa praktik och ideologi som "Islamiska staten" (ISIS) nu inför i delar av Syrien och Irak. Men eftersom dessa ännu inte har en ambassad i Stockholm har den svenska regeringen och vår statschef inga problem att fullständigt ta avstånd från dessa "saudister".

2 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Saudiarabien sprider också sin extremt barbariska variant av islam till andra länder, med hjälp av sina oljemiljarder. Även till Sverige. Här har bl a Islamiskt Forskningscenter i Göteborg förordat dödsstraff för avfall från islam, piskstraff för folk som dricker sprit, amputationer för tjuvar, o s v.

På humanistiskt håll har detta noterats och kommenterats, men jag har inte sett att de religiösa samfunden har protesterat på något sätt.

Lennart W sa...

Lite osäker på "saudistisk" är tänkt att föra tankarna till här. Islamism? Sadism? Båda?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se