11 feb. 2015

Ateist misstänkt för mord på tre muslimer

Craig Hicks som identifierar sig själv som ateist, beskriver sig antiteist och kritiserar alla religioner på nätet är anhållen och misstänks för att ha mördat tre unga muslimer i Chapel Hill, North Carolina. Hicks, som är en fan av Thomas Pain och Richard Dawkins, uppges ha skjutit dem kallblodigt i deras hem. (Läs mer i the Independent.)

Som ateister, antiteister och religionskritiker fördömer Humanistbloggen Hicks handlingar med all kraft. Det är inte omöjligt att Hicks funnit motivation till sina handlingar inom ateiströrelsen och bland hatfull religionskritik. Detta är en förskräckande möjlighet som inte skall förnekas.
Offren Deah Shaddy Barakat, 23, Yusor Mohammad, 21, och Razan Mohammad Abu-Salha, 19

35 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Vilken fruktansvärd historia. Självklart tar vi med bestämdhet avstånd ifrån detta. Det finns hatfylld ateistretorik på nätet, det ska vi inte förneka.

Lennart W sa...

Fruktansvärt.

Med egna barn i ungefär den åldern vågar jag knappt ens försöka föreställa mig den fasa som måste kännas av föräldrar och släkt och vänner. R.I.P.

Bra av Ulf och Patrik. Hatfylld propaganda är alltid ett problem, och tyvärr verkar det ju alltid vara någon som förr eller senare gör slag i saken.

Gorel Gerdin sa...

Tyvärr så kommer nog detta att öka i såväl absoluta tal som proportionerliga tal ju större grupperna av organiserade "ateister"[1] ökar. Vi kommer nog snart att läsa nyheten igen, tyvärr, och upptäcka gamla exempel.


[1]Att vara ateist innebär ju ingen risk i sig utan det är ju just hatet tillsammans med ett anspråk hos den ateistiska gruppen och gruppens lära om att vara förmer och att vara utvald att förändra världen som utgör en fara.

Tyvärr är detta att anse sig förmer för att man inte är teist ganska vanligt på nätet och även afk. Jag hoppas att bloggen och förbundet gör vad de kan för att motarbeta detta förakt gentemot oss teister.

Förändra världen bör vi nog göra tillsammans.

Nils sa...

Det görs kopplingen ateist mördar muslimer, men jag skummade Independent-artikeln men inte se att det framgick något motiv.

Det är ju inte säkert det är relevant att offren är muslimer.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Så kan det vara.

Polisen har nu sagt att det brotet motivirades av grannsämja.
“Our preliminary investigation indicates that the crime was motivated by an ongoing neighbor dispute over parking,” said police spokesman Lt. Joshua Mecimore"
http://www.newsobserver.com/2015/02/11/4547742/chapel-hill-police-arrest-man.html

Det är dock möjligt att detta är sant och samtidigt vi-och-dom-tänkande är avgörande för hur grannsämjan slutade.

Enny Signatur sa...

Betänk:

1. Att vara anti-teist är något helt annat än att vara ateist. Liksom islamist är något annat än muslim och KKK är något annat än kristna.

2. Psykisk sjukdom förekommer bland alla, oavsett livsåskådning. Är det en nyhet?

3. Vi vet inte motivet. Här i USA diskuteras det hur det spelar in att Hicks även verkar ha varit vad vi kallar "en vapengalen sydstatare" eftersom det rapporteras här att konflikten handlat om ett parkeringsbråk.

4. Vad gäller Görels kommentar att ateister anser sig vara "förmer" så måste det nog inflikas att de erfarenheter vi har i USA är att den mest aggressiva ateismen kommer från f.d. kristna med vedervärdiga barndomsupplevelser i religiösa miljöer och/eller som nekats skolgång av sina föräldrar. Vi har flera sådana personer i vårt lokala ateist/humanistgäng och den aggressivitet de ger uttryck för är alltsom oftast en enorm ilska över att, exempelvis, stå som vuxen och inte kunna få ett arbete för att man enbart fått hemundervisning i bibeln eller att man förlorat sin familj för att man vågat sig att man inte tror på Gud. Då blir religion en lätt måltavla för att avreagera sig och det är naturligtvis inte konstruktivt alls. Sådan är verkligheten här i USA, ganska främmande från vad vi är vana vid i Sverige. Men vi jobbar på att hjälpa människor som inte mår bra.

Oavsett så är varje kriminell handling avskyvärd och är det fråga om ett rent hatbrott så ska det fördömas med all kraft.

Göran sa...

Enny,
märkligt nog var det ingen som pratade om psykisk sjukdom i samband med Paris-massakern.

Enny Signatur sa...

Göran,

Skillnaden är väl den att börjar man skjuta ihjäl folk efter att ha skrikit att man ska hämnas en profet så är det religiösa motivet uppenbart, medan ihjälskjutning i samband med ett parkeringsbråk inte har ett uppenbart ideologiskt motiv även om det naturligtvis kan vara religiöst. Om en person är vid sina sinnens fulla bör man väl undra i båda fallen? Domstolarna brukar också skicka var och varannan på rättspsykiatrisk undersökning. Det hade man säkert gjort med Paris-mördarna också om de tagits i livet.

Henrik Larsson sa...

Ja är det inte intressant att när det är en ensam vit man med kristen eller ateistiskt västerländsk bakgrund så är det alltid psykisk sjukdom/ensam galning osv. som nämns i första meningen. Eller grannsämja? Byt lite religioner och hudfärg så hade nog ordet terrorism funnits med i artikel ett. Men bra att bloggen tar upp det.

Nils sa...

Hela den här postningen är ett uttryck för tyrrany of guilt – såvida inte Humanistbloggen i fortsättningen tänker beklaga alla mord.

Patrik Lindenfors sa...

Henrik,
Det första som hände var just *inte* att folk började tala om psykisk sjukdom, utan alla misstänkte direkt ideologisk övertygelse. Jag är väldigt lättat att så inte verkar vara fallet nu, men skriv inte om historien är du snäll.

Göran sa...

Enny, eller så ville mannen följa sin idol Dawkins i en extrem form av mock and ridicule.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag mår extra dåligt när någon jag delar viss identitet med begår vansinnesdåd som detta. Det finns anledning att jag påminner mig själv om att vi som har den identiteten inte är "de goda". Vi-och-dom-tänkande är skadligt (även om vi inte vet hur det påverkat i detta fall), även inom ateiströrelsen.

Patrik N sa...

Ulf,

"Jag mår extra dåligt när någon jag delar viss identitet med begår vansinnesdåd som detta."

Vilken identitet delar du med mannen?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

"Ateister, antiteister och religionskritiker". Nu har jag bara kollat Hicks Facebook-inlägg och dragit slutsatsen att han där visar upp viktiga sidor av sig själv, identiteter.

Enny Signatur sa...

Göran,

Vad har du för belägg för det? För mig ligger det närmare till hands att misstänka psykisk sjukdom när ett parkeringsbråk slutar i mord. Det kan visa sig vara fel men faktum är att vi vet inte motivet. Att det är fråga om en religiös konflikt är byggt på en enda sak: att personen likes ateistiska sidor på Facebook.

Enny Signatur sa...

Ulf,

Det kan ju vara en kristen fundamentalist också som har bestämt sig för att svärta ner ateismen... Välkommen till USA :)

Det är bara att vänta och se vad polisen kommer fram till. Det kan ju också bara vara ett parkeringsbråk som urartar totalt.

Patrik N sa...

Ulf,

"Ateister, antiteister och religionskritiker."

Har du tagit avstånd från Kim Jong–Un ännu? Om inte, varför inte? Han är ju också ateist, antiteist och religionskritiker.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Därför Kim Jong-Un inte delar citat av Dawkins, Stephen Fry, Hitchens och Star Trek som en del av dessa identiteter, vad jag vet.

Enny,

I så fall en flerårig plan eller så har Facebook hackats. Inte låter det närmare till hands att misstänka.

Anders Hesselbom sa...

Visst ser orsakssambanden lite olika. Då en ateist saknar gudomligt mandat för sina gärningar, borde det göra ateister mindre benägna att mörda för sin tro. Men bevisligen kan man sakna föreställningen om Gud, samtidigt som man har en massa andra sjuka föreställningar. För mig som ateist, är det självklart att jag fördömer illgärningar som görs i ateismens namn! Helt oavsett om jag delar gärningsmannens föreställningar eller inte.

Henrik Larsson sa...

Patrik L. skrev:
"Det första som hände var just *inte* att folk började tala om psykisk sjukdom"

Jag vet inte vad du menar, men jag läste och kommenterade bara vad som faktiskt skrevs i denna tråden. Och här kom det upp. Direkt.
Och tydligen var det bara ett parkeringsproblem.
https://mobile.twitter.com/RichardDawkins/status/565577727215153152
FTB har mer:
http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2015/02/11/beliefs-have-consequences/#more-22561

Göran sa...

Enny, ser att du har många vilda teorier och säkert väljer vi vad vi vill tro på. False flag och sinnessjukdom hoppas du på. I och för sig skulle man kunna definiera dådet som en sinnessjuk handling såväl som Parisdåden.
Skrivs mycket om det problematiska med Koranen på trådar intill och till och med om det problematiska att individer har en tro. Skillnaden mellan Koranen och Dawkins hate speach är 1400 år och jag tror och hoppas att humanisterna borde reformera sig snabbare än muslimerna. De borde göra det för att om det finns historiska förklaringar till vissa skrivelser i Koranen så har jag svårt att se något analytiskt i Dawkins tal om mock and ridicule in public.

Lennart W sa...

Intressant tråd på Pharyngula om detta som Henrik länkade till. Där de flesta *ändå* verkar tro att det *visst* handlade om religion. Och jämför med t ex skjutningarna mot svarta ungdomar på senare tid. Naturligtvis finns det ju alltid något annat som triggar mördaren just då. Men hade inte offret haft "fel" ras så hade den händelsen inte resulterat i mord. Att mörda är ju så mycket lättare om man under en längre tid innan har övertygat sig själv om att t ex svarta - eller muslimer - inte är riktiga människor.

I Pharyngulatråden påminner man också om varför Atheism+ skapades. För att det faktiskt förekommer hemskt mycket hat bland ateister med t o m våldtäktshot och mordhot (elevatorgate etc som ju också har uppmärksammats här). Här talar man ju annars gärna om att ord och ideologier har konsekvenser.

Btw får jag för mig att Enny är en gammal bekant på något sätt (och då menar jag inte att jag inte skulle ha lagt märke till dina inlägg här förr om t ex aborter). Men jag säger bara Hej!

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
jag kan tänka mig att det handlar om flera saker i den här härvan. En aggressiv form av ateism som slår över i våldsdåd utlöst av en trivial konflikt över en parkeringsplats. Och egentligen är det inget att förbluffas över. Ateism kan också slå över i ren idioti. det är därför det behövs sådant som Ateism+ även om man förstås skulle föredra att alla blev Humanister - tanken bakom är väldig lik.

(Och varför Enny har Enny Signatur blir man ju lite nyfiken på...)

Nils sa...

Anders,

”För mig som ateist, är det självklart att jag fördömer illgärningar som görs i ateismens namn!”

Om man ropar Allahu Akbar och för hela världen deklarerar att man skjutit 12 personer på en redaktion för att de skymfat profeten råder det för mig ingen tvekan om att morden begåtts i islams namn.

Men det måste ju krävas något mer än enbart medlemskap i Humanisterna för att ett mord ska anses ha skett i ateismens namn. Jag köper att du tar på dig ”skulden” om Sturmark under en skolavslutning i kyrkan mördar prästen med uttrycklig hänvisning till att skolavslutningar ska vara sekulära.

Anders Hesselbom sa...

Nils, jag tar inte på mig skulden för det. Men jag kanske har ännu större skäl att förklara varför jag inte anser ha någon skuld för det.

MM sa...

Jag tycker att den här meningen i artikeln säger otroligt mycket:

”Det är inte omöjligt att Hicks funnit motivation till sina handlingar inom ateiströrelsen och bland hatfull religionskritik. Detta är en förskräckande möjlighet som inte skall förnekas.”

Om alla de religiösa människor som kommenterade sina egnas och andras trosfränders illdåd hade denna inställning skulle vi omedelbart kunna inleda en allvarlig och intellektuellt hederlig diskussion om vad som faktiskt står i de där gamla medel- och forntida böckerna – istället för behöva fäktas med allt trams som hävdar att ”det inte är äkta religion” eller ”inte har något med religion att göra alls”.

Föredömligt! (Och i min mening också sant.)

Nils sa...

Mycket runt fallet är direkt bisarrt. Råkade slå på TV:n i slutet av Aktuellts inslag om morden där det blev uppenbart att det finns en stark önskan om att det ska vara ett hatbrott. Man kan inte acceptera att morden – som de flesta – kan ha triviala orsaker. Antirasismen har gjort samhället hysteriskt – eller är det muslimers benägenhet att göra sig till offer?

Och reportern brer på med att det finns en dold rasism eftersom bara 27 procent av amerikanarna har något positivt att säga om muslimer!?! Var går den gränsen för dold rasism?

Givet segregeringen gäller där som här att få lär känna en muslim; det är genom medier man känner dem, vad skulle ge amerikaner skäl att säga något positivt om muslimer generellt?

Måns Tånneryd sa...

Hur kan en människas frånvaro av en tro på gudar beskrivas så som en potentiell orsak till ett mord? Om personen i fråga hade varit sekulär humanist och motiverat sitt handlande med att ändamålen helgar medlen och att världen måste bli sekulär kosta vad det kosta vill så hade jag kunnat förstå jämförelsen med till exempel morden i Paris. Men nu var det ju inte så, eller hur.

Anders Hesselbom sa...

Fast det var väl inte frånvaron av tro på gud, enhörningar, älvor eller något annat trams, som var orsaken, utan mördarens identitet. Orsaken borde vara människoförakt, eller något annat, vad vet jag.

Daniel W sa...

Måns,
Det är väl typ noll personer som tror att frånvaron av gudstro är en relevant orsak i sammanhanget. En mer intressant orsak till att bli mördare finns inom delar av ateiströrelsen (sekulärhumanism m.m) där en hord unga arga män finner enkla svar och känsla av flocktillhörighet. Funktionellt är det exakt vad som sker inom alltför många andra extremistiska rörelser.

Göran sa...

Märkligt påstående "frånvaro av tro på gudar som potentiell orsak till mord" ??
Är väl inte riktigt det som det är fråga om här. Han var fylld av oresonligt hat mot religiösa. Det är väl av lite annan dignitet eller hur?

Patrik N sa...

Det kan vara gynnsamt att separera ateism (som inte kan ligga bakom morden) och antiteism (som skulle kunna ligga bakom morden).

Patrik Lindenfors sa...

Nu när det finns ett mord som eventuellt kan kopplas till religionskritik kommer inte de religiösa att släppa kopplingen vad vi än säger. Reza Aslan är förvånansvärt uppriktig om detta.
https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2015/02/13/the-chapel-hill-murders/reza-aslan/

Anders Hesselbom sa...

Förmodligen något som en och annan muslim får känna på ibland.

Och det är lite så vi ser det.

Hade Humanisterna haft en helig skrift som förespråkade dödsstraff för olika ringa gärningar, hade det besvärat mig. Jag inbillar mig att ingen muslim egentligen bryr sig.

Hade Humanisterna systematiskt våldtagit barn, skyddat gärningsmännen och sysslat med barnpornografi, hade det besvärat mig. Jag inbillar mig att ingen katolik egentligen bryr sig.

Vilket givetvis är fel. Jag skulle välja andra allierade, men folk är olika.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se