28 feb. 2015

Europa och antisemitism

I förra veckan genomfördes i Central Synagogue London ett samtal om Europa och antisemitism: Are we at a civilisational crisis point? Paneldeltagarna var: Brendan O’Neill (Editor Spiked), Simone Rodan (Paris Director American Jewish Committee), Maajid Nawaz (Chairman Quilliam Foundation) och Douglas Murray (Contributing Editor, The Spectator).

Det blev ett samtal om antisemitism som inte handlade om högerextremism, utan om antisemitism inom islam/islamism och vad som kan göras för att stoppa militant islamism.

3 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Ett par centrala synpunkter från samtalet:

Muslimfientligheten fördöms vanligen klarare än antisemitismen, eftersom den senare ofta ses som en politisk protest mot Israels ockupationspolitik, som skulle kunna vara berättigad. Trots att judarna som grupp inte kan lastas för vad Israel gör.

Nynazistisk antisemitism fördöms dessutom klarare än islamistisk sådan. Särskilt vänsterfolk anser det ofta problematiskt att ta avstånd från fördomar och rasism som kommer från en grupp som själv är utsatt för fördomar och rasism.

Att många är obekväma med att konsekvent fördöma judefientligheten hjälper givetvis antisemiterna.

Lars Torstensson sa...

Vad tycker då debattörerna i panelen behöver göras? Jo, bl a:

Antisemiterna måste konfronteras. De europeiska länderna borde stå upp mer för upplysningsidéerna, och försvara pluralism, demokrati, sekularism och mänskliga rättigheter.

Samhället behöver erkänna att islamismen är en form av fascism, och motarbeta den påsamma sätt som annan fascism.

Det bör klargöras att det inte finns någon rättighet att inte bli förolämpad.

Fler toleranta muslimer borde fastslå att de inte blir förolämpade av Muhammedsatirer, och i stället rikta protesterna mot islamisternas mord och våldtäkter.

Särskilt i Frankrike, där antisemitismen är stark, behövs det fler muslimer som säger ifrån i sin egen grupp, och mer solidaritet från samhället i stort. En opinionsundersökning i Frankrike nyligen visar nämligen att en stor majoritet av franska muslimer har antisemitiska åsikter. Ju mer religiösa de är, desto mer antisemitiska är de också.

Även icke-islamistisk islam, som inte försöker påtvinga samhället sin religion, rymmer medeltida idéer, och behöver reformeras.

Storbritannien behöver bli bättre på integration.

Nils sa...

Det har helt enkelt med vänsterhegemonin inom etablissemanget att göra. Sedan 68 har den gruppen dominerat politik och media. Vänstern har alltid haft en dragning åt det antisemitiska hållet, har alltid tagit avstånd från Israel. Detta tänkesätt förmår man inte dölja i sin rapportering vilket Eli Göndör tar upp i en artikel i AB.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/medier/article20387784.ab

Några få "sekulära" muslimer kommer att protestera mot islamismen men inte majoriteten. Det kommer inte att ske så länge västpolitiker inte vågar visa beslutsamhet, sätta ner foten och nämna problemet vid namn.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se